ההודעה המשמחת לכל אישה כמעט היא: "את בהריון". הריון אישה מביא עימו רגשות רבים, רגשות מעורבים, שמחה, אושר, פחדים וחששות.
אחד הסיבוכים המסוכנים במהלך הריון, אשר מתרחשים בחמישה אחוז מהנשים בהריון, הוא רעלת הריון.
מהי רעלת הריון?
רעלת הריון הוא סיבוך העלול להתרחש בכל אישה, גם אם לא היו לה מחלות כרוניות לפני. הסיבוך מתרחש כאשר ישנה עליית לחץ דם במהלך חודשי ההיריון המתקדמים, עקב עליית לחץ דם זה, ייתכן מאוד ותהיה פגיעה באיברים נוספים בגוף האישה, כגון: הכליות.
למרות ששם הסיבוך הוא: "רעלת הריון", אין מדובר במצב בו האישה הורעלה. סיבוך זה חולף כלא היה לאחר סיום ההיריון, לעיתים הוא עלול להישאר בגוף האישה בעיות רפואיות.
קיימות תיאוריות רבות בנושא בריאות האישה החוקרות את תופעת הרעלת הריון ועד היום, עדיין לא ידוע מהו הגורם הראשי אשר גורם לסיבוך זה להתרחש ומדוע רק חלק מהנשים סובלות ממנו. ממחקרים שנעשו על רעלת הריון, נמצא כי וייתכן שקיים קשר לתפקוד בלתי תקין של השליה, אך תיאוריה זו נמצאת עדיין במחקרים ובבדיקות.
במהלך השנים נמצאו מספר גורמי סיכון, אשר באם קיימים באישה עלולים לגרום לסיכון גבוה יותר לפתח את הסיבוך הזה. גורמי סיכון אלו כוללים: סוכרת הריונית, משקל עודף במהלך ההריון, נשים המעשנות בזמן ההיריון, מחלת יתר לחץ דם, אשר ממנה סבלה האישה עוד לפני כניסתה להריון, גיל האישה צעיר מאוד או הריון בגיל מבוגר (בסביבות גיל 40), הריון מרובה עוברים, מחלת כליות כרונית, מחלה נרכשת או תורשתית של קרישת יתר (טרומבופיליה).
מרבית הנשים המפתחות סיבוך זה של רעלת הריון, נמצאות לרוב בשליש השני או השלישי להריונם.
מהם התסמינים של רעלת הריון?
לרעלת הריון יש מספר דרגות חומרה, אך בכל דרגה, אחד המאפיינים הבולטים הוא עלייה ניכרת בלחץ הדם (מעל 140/90 מ"מ כספית), בצקות בהריון (לרוב בקרסוליים) וחלבון בשתן. בנוסף לכול אלו, עלולה האישה לחוש את התסמינים הבאים: עיוותים ופרכוסים (ECLAMPSIA), מצב זה של רעלת הריון, נחשב לסיבוך בדרגה הקשה ביותר אך גם הנדירה ביותר.
בצקות באזורים שונים בגוף ואגירת נוזלים פתאומית, אשר גורמת לעליית יתר במשקל הגוף, מיעוט במתן שתן, ירידה בערך טסיות הדם, הפרעות כלייתיות, פגיעה בתפקודי כבד (ידוע בתור: HELLP SYNDROME), כאבי ראש קשים, מיגרנות, בחילות והקאות, טשטוש ראייה, קשיי ראייה באור חזק, קוצר נשימה, כאבי בטן (בעיקר בבטן עליונה בצד ימין, היכן שנמצא הכבד).
מכיוון, שרעלת הריון עלולה להתפתח בדרגות שונות, ייתכן וחלק מהנשים יחוו את התסמינים הללו בדרגות שונות.
כיצד מאבחנים רעלת הריון?
כאשר אישה חשה באחד או במספר מהתסמינים אשר הוזכרו לעיל, היא חייבת לגשת בהקדם האפשרי לרופא נשים או למחלקת גניקולוגיה – מיון בבית חולים לקבלת אבחון וטיפול הולם. האבחון של רעלת הריון נעשה לרוב בעזרת התסמינים השונים ובפרט: יתר לחץ הדם, אך גם בעזרת בדיקות דם ושתן ואחד התסמינים הנפוצים ברעלת הריון, הוא הופעת חלבון בשתן.
לאחרונה, הגיעה לישראל בדיקת אבחון חדשה ויעילה לגילוי מוקדם של רעלת הריון. הבדיקה פועלת על פי מנגנון הבוחן תוצאות של בדיקות שונות המתבצעות בהריון ואיננה כלולה כיום בסל התרופות.
כיצד מטפלים ברעלת הריון?
הטיפול ברעלת הריון חייב להיות בהקדם האפשרי, שכן יחסוך מהאישה ומעוברה סיבוכים רפואיים נוספים. הטיפול תלוי בשבוע ההיריון בו נמצאת האישה ובאם היא נמצאת בשלב מתקדם ולקראת סוף ההיריון, ייתכן מאוד, שהרופא המטפל ימליץ על זירוז לידה וניתוח קיסרי מיידי.
במידה והריון האישה לא מתקדם אך חומרת רעלת ההיריון גבוהה, עדיין יתבצע ניתוח קיסרי ומתן טיפול רפואי דחוף לפג שנולד. כמובן, כל מקרה לגופו. במקרים מסוימים, תהיה האישה תחת שמירת הריון, השגחה רפואית, אשפוז, תרופות להורדת לחץ הדם ותרופות להפחתת הפרכוסים.
ראו גם:
צריכת סידן מפחיתה את הסיכון לרעלת הריון