אנמיה הנה שם כוללני לקבוצת מחלות בעלות מכנה משותף לכולן – רמה נמוכה של המוגלובין בדם הנובעת מחוסר בתאי דם אדומים אשר בכוחם לשאת את ההמוגלובין.
סוגי האנמיה נחלקים לשתי קבוצות עיקריות:
- אנמיה הנוצרת כתוצאה מחוסר בברזל – בקבוצה זו ההמוגלובין או תאי הדם האדומים מיוצרים בגוף בצורה מופחתת או לקויה. חוסר ברזל בתזונה או מחלה כרונית זיהומית מפריעה לכך שהברזל בגוף יהיה זמין.מחלות תורשתיות הקשורות לדם או מחסור בויטמין B12 ובחומצה פולית, הידבקות במלריה, בעיות בכליות או בעיה בייצור תאי הדם במוח העצם גם הם יכולים ליצור מצב של חוסר בברזל.
- הקבוצה השניה היא כאשר הכדוריות האדומות נהרסות או בעת איבוד דם – ייצור כדוריות הדם אמנם תקין, אך תהליכים בגוף גורמים להרס שלהן או לדימום.כדוריות הדם עלולות להיפגע עקב לקיחת תרופות מסוימות, עקב פגיעות בכלי הדם, כתוצאה מאיבוד דם או כשאדם מקבל עירוי דם שאינו תואם את סוג דמו ועוד.
מידע מקיף בנושא אנמיה באתר blood.co.il
הסממנים לאנמיה
לרוב, כשאדם סובל מאנמיה הוא ירבה להתלונן על: עייפות, סחרחורות, חולשה, חיוורון, נשירת שיער, כאבי ראש, קשיים בריכוז, חוסר תיאבון, עצבנות ובחילות תכופות. הסממנים יהיו בולטים יותר, ככל שמהירות התפתחות המחלה גבוהה יותר.
כאשר האדם סובל מסממנים אלה, נערכות בדיקות דם לאבחון האנמיה וסוגה. בבדיקות נמדדת רמת ההמוגלובין בדם, גודל כדוריות הדם, החלק היחסי שלהן בנפח הדם ועוד.
ניתן לערוך גם בדיקות מעמיקות יותר באמצעות מיקרוסקופ הבודק את משטח הדם, ובמקרים מסוימים ניתן לשאוב חומר ממוח העצם ולבדוק את משטח הדם.
טיפול באנמיה
דרכי הטיפול הן בהתאם לגורמים שהביאו לאנמיה:
- היה והמחלה נובעת מחוסר בברזל , האדם יקבל תוספות ברזל או תוספי תזונה לגוף במינון גבוה.
- היה ויש חוסר בויטמין B12 או בחומצה פולית, יינתנו אותם הורמונים שימלאו את החוסר.
- במקרה של חוסר בהורמון- אריתרופויאטין ,המעודד את יצירת כדוריות הדם האדומות, יינתן תחליף להורמון.
- אם יש דימום – עוצרים אותו.
- באנמיה חמורה – עירויים.
- במקרה של "אנמיה אפלאסטית", בה נפגע מוח העצם, מתבצעת לרוב השתלת מוח עצם.
אנמיה בהריון
בתקופת ההריון, האישה מייצרת "חומרי בניה" כדי לבנות כדוריות דם אדומות, שמתרבות בהריון, וכדי ליצור את העובר והשליה. הברזל בדם מהווה תפקיד מכריע בבניית מחזור הדם של האישה ההרה, ביצירת העובר ובבניית השליה. ההריון דורש כמות גדולה של ברזל, וכאשר הדבר גורם לכך שמאגרי הברזל מופחתים, כך מתפתחת אנמיה בגוף האישה.
בעקבות שינויים במערכת הדם בהריון, רמת ההמוגלובין יורדת. תופעה זו נקראת "אנמיה פיזיולוגית של ההריון" והיא אינה מסוכנת למהלך לאישה ולעובר. נשים רבות נוטלות תוספי ברזל ומשנות את הרגלי התזונה שלהן, כדי לא ליצור מצב של חוסר ברזל, שעלול להזיק להתפתחות העובר ולהריון תקין.
אנמיה בתינוקות
במשך ארבעת החודשים הראשונים בחיי התינוק, גופו מספק ברזל בכמות מספקת. לאחר מכן, תזונה עשירה בברזל והנקת אם, יתרמו מאוד בשמירה על רמה תקינה של ברזל בדם.
הגורמים להתפתחות אנמיה בתינוקות: הפסקת הנקה בשלב מוקדם, מחסור בברזל במזון הניתן לתינוק, שתיית חלב פרה בטרם עת, כשמשקל הלידה היה נמוך או כשהתינוק נולד פג.
סממנים בולטים לאנמיה בתינוקות יכולים להיות עיכוב בהתפתחות הנורמאלית וחוסר בתיאבון. לקראת גיל שנה נערכת בדיקת דם ובה נבדקת רמת ההמוגלובין.