בדיקת סקירת מערכות

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

סקירת מערכות

מזל טוב, אתם בהריון! אחרי שקיבלתם את הבשורה המיוחלת סקירת מערכותאתם בוודאי מתרגשים ומשתוקקים לפגוש כבר את התינוק שמתפתח לו לאט לאט עד ליום בו תכירו. תקופת ההיריון מתוארת על ידי נשים רבות כאחת התקופות היפות בחייהן, עצם המחשבה על כך שחיים חדשים מתפתחים בגופך היא מרגשת מאוד ומיוחדת.

לצד כל ההתרגשות, כל הריון מלווה גם במעט חששות- האם העובר מתפתח בצורה תקינה? האם הוא יולד בזמן? האם הוא בריא? לשמחתנו הרבה מרבית ההריונות מסתיימים בלידה של תינוק בריא ומתוק, אולם ישנם מקרים בהם תינוק נולד חולה או בעל מום קשה שמצריך טיפול מיידי.

בישראל קיימות בדיקות רבות שניתן לבצע במהלך ההיריון בכדי לוודא שהעובר מתפתח בצורה תקינה ולהתכונן לבעיות במידה וצפויות כאלה. אחת הבדיקות הללו היא בדיקה הקרויה "סקירת מערכות".

מהי סקירת מערכות?

מדובר בבדיקת אולטרסאונד, במהלכה הבודק או הבודקת סוקרים את מערכות גופו של התינוק בחיפוש אחר פגמים. הבדיקה משתמשת בגלי קול (גלי אולטרסאונד) המועברים דרך מתמר שמונח על בטנה של האישה או בנרתיק שלה. גלי הקול מגיעים לעובר ומוחזרים למתמר, שמעביר אותם למחשב שמעבד את הנתונים לתמונה.

ישנן 2 סקירות עיקריות- מוקדמת ומאוחרת וכל אחת נועדה לבדוק דברים שונים. חשוב לציין שסקירת המערכות איננה מגלה את כל המומים. היא יכולה להראות מומים מבניים אולם לא מומים כרומוזומליים כמו תסמונת דאון. מומים אלה מצריכים בדיקה מעמיקה יותר כמו סיסי שלייה או מי שפיר.

סקירת מערכות מוקדמת

מבוצעת בין השבועות 13-17 להריון. בדרך כלל זו בדיקת אולטרסאונד דרך הנרתיק, אולם לעיתים ניתן לבצעה גם דרך הבטן. בבדיקה זו עוברים על כל אחת ממערכות הגוף של העובר המתפתח בחיפוש אחר מומים. היתרון בבדיקה הוא שניתן לאתר מומים מוקדם מאוד ולהחליט על ביצוע הפלה, אם רוצים בכך, בשלב מוקדם יחסית של ההיריון. החיסרון הוא שלא כל המערכות השלימו את התפתחותן ויש מומים שהבדיקה לא מזהה.

במהלך הבדיקה מודדים את גודלו של העובר, מעריכים את כמות מי השפיר ובודקים את מיקום השלייה. מיקום לא תקין של השלייה, עודף או חוסר במי שפיר יכולים כולם להצביע על בעיה ומכאן חשיבות הבדיקה. הממצא שלו ההורים הכי מצפים הוא גילוי מין העובר שבדרך כלל ניתן לראות בסקירה המוקדמת.

הסקירה המוקדמת איננה ממומנת על יד משרד הבריאות ועלותה תלויה בביטוח שיש לכם בקופת החולים ובהחלטה האם לבצע את הבדיקה במסגרת קופת החולים או על ידי רופא פרטי.

סקירת מערכות מאוחרת

סקירה זו מבוצעת בין השבועות 19-25 להריון ובשונה מהסקירה המוקדמת, מבוצעת לרוב על ידי הנחת מכשיר האולטרסאונד על בטן האישה. ישנם מקרים בהם יתבצע אולטרסאונד נרתיקי, למשל לצורך הערכת צוואר הרחם.

כמו הבדיקה הקודמת, גם במהלך הבדיקה הזו סורקים את כל מערכות העובר. החשיבות בבדיקה זו היא שהיא מבוצעת בשלב בו מערכות התינוק התפתחו כבר, וניתן לגלות בה מומים שלא נראים בסקירה המוקדמת.

בסקירה המאוחרת מקובל לבדוק את המדדים הבאים: היקף הראש של העובר, קוטר בין רקתי (במטרה לאתר מומים במבנה הגולגולת), היקף בטן העובר ובדיקה של איברי הבטן: קיבה, כליות, כיס שתן, השרשת חבל הטבור בבטן העובר, מדידה של עצם ירך אחת (במטרה לאתר גמדות), בדיקה של תקינות המוח וחוט השדרה, בדיקת עיניים ושפתיים (לאיתור של חך שסוע), בדיקת הלב על 4 מדוריו וכלי הדם הגדולים היוצאים ונכנסים אליו.

בנוסף, כמו בסקירה המוקדמת מעריכים שוב את כמות מי השפיר, מיקום השלייה, ובהריון מרובה עוברים הסקירה המאוחרת משמשת לבדיקה של מספר שקי השלייה ובדיקת המין של כל אחד מהעוברים.

הסקירה המאוחרת היא בדיקה רחבה יותר ומומלצת על ידי משרד הבריאות. מסיבה זו הסקירה המאוחרת, בשונה מהסקירה המוקדמת, כלולה בסל הבריאות וניתן לבצע אותה בכל קופות החולים תמורת השתתפות עצמית נמוכה.

סקירת מערכות שלישית

סקירת מערכות שלישית מתבצעת בטרימסטר האחרון להריון, בין השבועות ה-32-34. הבדיקה מיועדת לבחון מומים בעובר או ממצאים חריגים שהתגלו בבדיקות הקודמות.

הבדיקה לא מומלצת ע"י משרד הבריאות לביצוע בכל הריון ולא כלולה בסל הבריאות. ניתן לבצע את הבדיקה באופן פרטי אצל רופאים המומחים לבדיקת סקירת מערכות.

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

בריאות האישה: פוריות, הריון, רפואת נשים

הפורטל המוביל לבריאות האישה: פוריות, הריון, רפואת נשים. פורטל המקום שבו תקבלי את כל המידע והעדכונים העכשווים בנושאי: נשים, תזונה, אסתטיקה, גיל ההתבגרות, גיל המעבר,גיל הזהב, רפואה ועוד מגוון רחב של נושאים.

אז מה היה לנו בכתבה: