במהלך תקופת ההריון, חשוב לשמור על אורח חיים בריא, להקפיד על תזונה נכונה, מנוחה והתעמלות סדירה. בנוסף, חשוב להמנע מכל דבר העלול לפגוע בעובר ולהשפיע על התפתחות תקינה של הילד העתידי. ויתור על שימוש בסיגריות, אלכוהול ותרופות מזיקות אחרות, חיוני מאוד.
מרבית איברי התינוק ומערכות הגוף נבנים במהלך עשרת השבועות הראשונים (הספירה מתחילה מיד לאחר הווסת האחרונה). במהלך שלב זה, צריכת אלכוהול ותרופות מסויימות עלולים לגרום למומים באיברי הגוף השונים של העובר כמו הלב, הזרועות והפנים. לאחר השבוע העשירי, משקל וגובה העובר גדלים במהירות.
תרופות מסוימות עלולות לגרום נזק לאיברים שנמצאים בתהליך התפתחות, כגון עיניים ומערכת עצבים, אולם הסכנה הגדולה ביותר עלולה לנבוע מנטילת תרופות מסויימות שעשויות בשלב זה לערער את תהליך הצמיחה התקינה.
פיגור בגדילה תוך רחמית עשוי לגרום למשקל לידה נמוך, תינוק שנולד מוקדם מדי, קטן מדי, או שניהם. תינוקות במשקל לידה נמוך דורשים טיפול מיוחד ובעלי סיכון גבוה הרבה יותר ללקות בבעיות בריאותיות חמורות ואף במוות.
תרופות מזיקות
לתרופות רבות ישנן תופעות לוואי המהוות מזיקים פוטנציאלים במהלך הריון, אולם היתרונות שלהם עשויים להכריע את הסיכונים שלהם. אישה צריכה להתייעץ עם רופא לפני נטילת תרופה, גם במקרים בהם התרופה נמכרה ללא מרשם. להלן כמה דוגמאות של תרופות רפואיות שיש להשתמש בהן בזהירות רבה או להימנע מהם כליל.
- רואקוטן (איזוטרטינואין) – תרופה המסייעת לטיפול באקנה חמור. השימוש במהלך ההריון עלול לגרום למומים במהלך התפתחות איברי העובר.
- פניטואין (דילנטין) וקרבמאזפין (טגרטול) – תרופות המשמשות למניעת התקפים אפילפטיים. מגבירות סיכון להתפתחות מומים בלב ואזור הפנים של העובר, ובנוסף להגביר סיכוי לפיגור שכלי.
- אספירין, איבופרופן ותרופות נוספות אשר אינן נכנסות לקטגורית סטרואידים נוגדי דלקות – תרופות אלו מעכבות את תהליך קרישת הדם ומגבירות סיכון לדימום בלתי נשלט אצל האם והעובר.
בדומה לכך, תרופות נוגדות קרישה המבוססות על קומרין, משולבות בטיפול של מחלות לב ושבץ בכדי להאט את תהליך הקרישה. שימוש בתרופות אלו בשלבי ההריון המוקדמים עלולים לגרום למומים באזור הפנים ולפיגור שכלי אצל העובר. בשלבים מאוחרים יותר, עלולים לגרום לדימומים בלתי מבוקרים.
מיגרנות וכאבי ראש במהלך ההריון עלולים להחמיר בעקבות השינויים שחלים בכלי הדם. כאבי ראש כרוניים מחייבים הערכה של גורם רפואי. שימוש בתרופות למניעת מיגרנה כמו ארגוטמין מגביר את הסיכוי ללידה מוקדמת.
במקרה והאישה נוטלת כדורים פסיכיאטריים, יש להתייעץ עם הפסיכיאטר המטפל על המשך הטיפול בתרופות בזמן ההריון.
ויטמינים ומינרלים חיוניים במהלך הריון
הדרך הטובה ביותר לצריכת ויטמינים היא דרך המזון, אולם במהלך תקופת ההריון מומלץ לשלב תוספי ויטמינים ומינרלים חיוניים כדי למנוע מצב של חוסר בגוף. לא מומלץ להשתמש בתוספים של ויטמין A , שכן שימוש יתר עלול לפגוע בעובר.
- חומצה פולית – שימוש בחומצה פולית עשוי לסייע במניעת מומים מולדים המכונים מומי צינור עצבי, העלול לגרום לשדרה שסועה. צריכה של 400 מיקרוגרם עד לשבוע ה-12. בנוסף, יש לצרוך מזונות המכילים חומצה פולית כגון אורז חום וירקות בעלי עלים ירוקים.
- ויטמין D – מווסת את כמות הסידן והפוספט בגוף אשר חיוניים לשמירה על בריאות עצמות ושיניים תקינים. בנוסף אחראי על אספקת ויטמין זה לתינוק בחודשי חייו הראשונים ואילו מחסור, עלול לגרום לרככת עצמות. מומלץ לצרוך תוסף ויטמין D בכמות של 10 מיקרוגרם ליום.
- ברזל – מחסור עלול להוביל למצב של עייפות ואף אנמיה. בשר רזה, ירקות בעלי עלים ירוקים, פירות יבשים ואגוזים מכילים ברזל.
- ויטמין C – מסייע בספיגת הברזל מהמזון. פירות הדר, עגבניות, ברוקולי, פלפלים, דומדמניות שחורות, תפוחי אדמה משמשים כמקורות טובים לויטמין C.
ראו גם:
נטילת פרמין בהריון