כאשר אם נשאלת על שנת הלילה של תינוקה, היא מתבוננת על השואל בעיניים טרוטות ורוטנת: "מי ישן?" דפוסי שינה שאינם סדירים בקרב תינוקות הם תופעה נורמאלית לחלוטין. תינוקות זקוקים להרבה מאוד שעות שינה על מנת להתפתח כראוי. באופן ממוצע, תינוק בן יומו זקוק לכ-15 שעות שינה במהלך יממה שלמה. אך נתון זה עשוי להשתנות מילד אחד למשנהו.
מדריך זה עסק בהרגלי השינה של התינוקות, כמו גם של האימהות, טיפים מומלצים להרגלי שינה נכונים וניפוץ המיתוסים.
לכמה שעות שינה זקוקים תינוקות?
מספר שעות השינה להן זקוק התינוק משתנה עם גילו. זוהי המלצת הרופאים:
בגיל שבוע: שמונה שעות שינה ביום, שמונה וחצי שעות שינה בלילה.
בגיל חודש: שבע שעות שינה ביום, שמונה וחצי שעות שינה בלילה
בגיל שלושה חודשים: חמש שעות שינה ביום, עשר שעות שינה בלילה.
בגיל חצי שנה: שלוש ורבע שעות ביום, 11 שעות שינה בלילה.
בגיל תשעה חודשים: שלוש שעות שינה ביום, 11 שעות שינה בלילה.
בגיל שנה: שעתיים ורבע במהלך היום, 11 וחצי שעות שינה בלילה.
תינוקות עד גיל שנה, זקוקים לכ-11-12 שעות שינה בלילה, ועדיין זקוקים לתנומות במהלך היום. שגרת השינה של התינוק במהלך הלילה עלולה להיות מופרת בחומרה אם לא יקבל מספיק שעות שינה במהלך היום, או את שנת הצהריים שלו סמוכה מידי לשעת השינה.
טיפים לשינה רגועה ונכונה
הגדרת לוח זמני שינה – במיוחד כאשר התינוק בן חצי שנה ומעלה, זוהי דרך טובה לוודא שהוא מקבל מספיק מנוחה, וזמני השינה שלו עקביים ככל הניתן. ניתן להראות לתינוק ספר עם תמונות גדולות, לנענע אותו בעדינות, או להעניק לו אמבטיה חמה לפני השינה.
אין לכפות על התינוק את לוח הזמנים – תינוק זקוק להאכלה מידי מספר שעות, מסביב לשעון. זה נורמלי ובריא שהוא ישן במשך מספר שעות בכל פעם. יש להגיב מיד לבכיו, להאכילו ולנחם אותו, ולנסות לישון במקביל אליו על מנת למזער את המחסור בשעות שינה של האם.
תנומות במהלך היום – הרגל זה עשוי לסייע לשנת התינוק בלילה. גם אם הוא ישן טוב במהלך הלילה, הוא עדיין זקוק לתנומות הבוקר ואחר הצהרים עד סביבות גיל שלוש. מומלץ להשכיב אותו לתנומה קצרה לפני שהוא מותש ועצבני מכדי להירגע ולישון במהלך הלילה.
סיוטי לילה בקרב תינוקות
נושא זה נמצא תחת ויכוח. רופאים וחוקרים רבים מאמינים כי תינוקות אינם סובלים מסיוטים עד גיל חמש, אך חוקרים רבים אחרים מאמינים כי הסיוטים מתחילים סמוך לזמן הלידה. אין קביעה אחת נכונה. הורים צריכים לעקוב אחר התנהגות תינוקותיהם ולהגן עליהם בהתאם.
יחד עם זאת, הגיוני להבין כי תינוקות אכן סובלים מסיוטים, היות והם נושאים עימם זיכרונות. תינוקות חווים חוויות טראומטיות רבות במהלך החודשים הראשונים לחייהם, ומוחם משתמש בסיוטים על מנת להתמודד עם המצב. לדוגמה, תהליך הלידה כולו הוא חוויה מלחיצה עבור תינוק בן יומו, כמו גם חוויית ברית המילה, ומוחם מפותח דיו על מנת לזכור רגעים אלו ולתרגמם לסיוטים. הורים מודאגים בקשר לסיוטי תינוקם ומסרבים להאמין בהתרחשויות מלחיצות אותם הם עלולים לחוות. אך האמת היא כי הסיוטים הם למעשה חוויה מזכרת ומרפאה, למרות הדמעות.
ניפוץ מיתוסים בקשר להרגלי שינה של תינוקות
הסבתא והסבא, החברים והסביבה מלאים בכוונות טובות ועצות אודות גידול נכון של תינוקות. אך כיצד יכולים ההורים להיות בטוחים כי המידע שהם מקבלים מדויק? רופאים מנפצים את המיתוסים אודות הרגלי השינה של התינוקות ומביאים את העובדות.
מומלץ שהתינוק ישן על הצד – להיפך. על מנת להפחית את הסיכון לתסמונת מוות בעריסה, יש להניח את התינוק על גבו בעת השינה.
ניתן לשלוט בהרגלי וזמני השינה של התינוק – תינוקות נרדמים כאשר הם מוכנים לכך, ומתעוררים כאשר הם רעבים, רטובים, חווים גזים או כל רמז נורמלי אחר.
החלפת חיתולים היא שיטה מיושנת להרגיע תינוק שמסרב להירדם – לא נכון. כאשר החלפת חיתולים מבוצעת כראוי, היא עשויה להיות טכניקה יעילה ומרגיעה התורמת לשינה טובה של התינוק.
תנומה במהלך טיול בעגלה, בעריסה או בלול, אינה נחשבת לשינה – טעות. אם התינוק ישן שינה עמוקה, היא אכן נחשבת. אין סיבה להעביר תינוק מהעריסה או מהלול אל המיטה אם הוא ישן באופן עמוק. יחד עם זאת, יש להישמר מפני החפצים הסובבים את העריסה או הלול דוגמת מוביילים, צעצועים וקישוטים אחרים אשר עלולים להוות סיכונים בטיחותיים לתינוק שנרדם בסביבתם.
תוספת דייסת אורז לבקבוק לפני השינה מסייעת לתינוק לישון לאורך כל הלילה – לא קיימת ראיה לכך כי שיטה זו אכן משפיעה על שנת התינוק. למעשה, דגני אורז עשויים להיות מסוכנים לתינוקות. יתכן שהם לא יוכלו לעכל דייסת אורז לפני גיל ארבעה חודשים. הורים מנסים לעיתים קרובות להאיץ את התהליך הטבעי, אך בפועל הדבר בהחלט אינו מומלץ.
ראו גם:
כל מה שחשוב לדעת על התקפי עצירת נשימה בתינוקות