ברית המילה נחשבת לאחת המצוות הידועות ביותר של היהדות, אך מקורה עתיק הרבה יותר. טקסי מילה ידועים בקרב עמים שונים בעת העתיקה וגם בעת החדשה. ביהדות, מקורה של ברית המילה נובע מטקס הברית המתואר בספר בראשית.
ברית זו, שנכרתה בין אברהם אבינו לבין אלוקים כללה ביצוע של ברית מילה, אם כי לא תוארה הפרוצדורה לביצוע החיתוך. במסגרת הברית המתוארת עבר אברהם את הברית בזקנתו.
מצוות כרת
ברית המילה היהודית נחשבת למצווה מהותית ויסודית ביהדות. למרות שקיים ויכוח אודות הנחיצות שלה ואודות זכותם של ההורים לבצע מילה בתינוק שלא יכול להביע את הסכמתו, הרוב המוחלט של גברים יהודים בישראל הינם נימולים.
הברית מתבצעת בדרך כלל ביום השמיני לאחר הלידה, אולם במקרים שיש סכנה בריאותית בביצוע ההליך, ניתן לדחות אותו למועד מאוחר יותר. אי קיומה של המצווה, כאשר הוא נעשה במזיד יביא על פי המקורות היהודיים להפסקת שושלתו של הערל, דבר הידוע בשם כרת.
לייחד את עם ישראל
לעומת המתנגדים מבית ומחוץ למצוות המילה, הרי שהמצדדים בה רואים בהמשך קיומה צעד חשוב מבחינה חברתית ולאומית. עוד בדורות הקדומים ראו חכמי ישראל במצוות המילה מצווה שיש בה משום שמירת ייחודו של עם ישראל.
קיום המצווה מאחד בין כל היהודים, וזאת משום שהיא מבדילה בין היהודים ובין הגויים המכונים "ערלים". הסרת העורלה המתבצעת בברית המילה נחשבת פעמים רבות לבעלת מימד רוחני ומוסרי שהופך את הנימול לשלם יותר ולטהור יותר.
מעניין לציין שלאורך ההיסטוריה היו מקרים שבהם הייתה התנגדות לביצוע ברית המילה מבית ומחוץ, אך למרות הכל רובם המוחלט של היהודים בישראל הם נימולים. בין הסיבות העיקריות לכך, בקרב יהודים שאינם שומרי תורה ומצוות, ניתן לציין את הלחץ החברתי מצד אחד ואת היתרונות הבריאותיים שנושאת בכנפיה מצוות המילה מצד שני.
יתרונות בריאותיים חשובים
בין המתנגדים לקיום מצוות ברית המילה עולה הטענה שאין זה מוסרי לבצע פעולה בלתי הפיכה בקרב ילדים צעירים. היו אף ניסיונות לאסור את קיום המצווה באמצעות פניה לבית המשפט בטענה שמדובר בפעולה פוגענית שאיננה עולה בקנה אחד עם חוק כבוד האדם וחירותו.
המתנגדים לקיום המילה טוענים לעיתים שהיא כרוכה בסיכונים בריאותיים, אולם מחקרים מדעיים מוכיחים למעלה מכל ספק שמדובר בצעד שנושא עימו יתרונות בריאותיים חשובים הן ליחיד והן לחברה.
מניעת זיהומים ומחלות
לצד אלה המפקפקים בתועלת שטמונה בקיום ברית המילה, ישנם מחקרים שנעשו על ידי גורמים בלתי תלויים שמראים שברית המילה מסייעת בהגנה על הגוף מפני הידבקות במחלות שונות. בין היתר, ברית המילה נחשבת למועילה במצבים הבאים:
- דלקות במערכת המין והשתן – בקרב תינוקות זכרים שעברו ברית מילה, מחלות של זיהומים במערכת השתן נפוצות הרבה פחות מאשר בקרב אלה שלא נימולו.
- מחלת האיידס – בקרב גברים נימולים קטן הסיכוי להידבק בנגיף האיידס בצורה משמעותית. עקב כך, ארגוני בריאות רבים המליצו על מצבי מילה נרחבים במדינות שבהן שיעור החולים גבוה (ארצות אפריקה, למשל).
- הרפס – למרות הטענות שברית המילה מעלה את הסיכוי לחלות במחלות כגון הרפס, הרי שלאמתו של דבר המצב הפוך לחלוטין. העובדה שמרבית המוהלים כיום נוקטים אמצעי זהירות מחמירים ואינם מבצעים את פעולת מציצת הדם באופן ישיר הביאה לכך שכיום אין סיכון של העברת מחלות מהמוהל אל התינוק במהלך הברית. מחקרים אמריקניים מראים שבקרב נימולים אמריקאים שיעור חולי ההרפס נמוך באופן משמעותי מאשר בקרב לא נימולים.
- הקטנת מחלות נשים – לא רק עבור הגברים ישנה תועלת רפואית בברית המילה. נשותיהם של נימולים נמצאות בסיכון נמוך הרבה יותר להידבקות בזיהומים על רקע חיידקי. כמו כן קטן גם הסיכון לחלות בסוגים שונים של מחלת הסרטן.