שחפת בקרב נשים

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

שחפת בנשים

שחפת בנשיםמחלת השחפת היא מחלה קשה ביותר, אשר ברוב העולם מופיעה יותר בגברים מאשר בנשים. למרות זאת, שחפת נחשבת כאחת מהמחלות הזיהומיות הקשות ביותר בקרב נשים, ומבחינה עולמית כל שנה כ-700,000 נשים נפטרות מהמחלה ויותר מ-3 מליון נשים נדבקות בה.

מכיוון שבדרך כלל שחפת מופיעה בנשים בגיל הפוריות, מלבד ההשפעה הגופנית המחלה משפיעה גם על הילדים, ההריונות והמשפחה ויכולה לפגוע באופן קשה ביותר בחיי הנשים והסובבים אותן.

שלבי מחלת השחפת

מחלת השחפת מופיעה בשני שלבים עיקריים:

  • שלב לטנטי – מצב בו לאחר ההדבקה בשחפת, המחלה נשארת בגוף באופן חבוי ובלתי פעיל ולא מופיעים תסמינים. מצב זה יכול להופיע לאחר חשיפה חד פעמית לשחפת בה מודבקים במחלה אשר נשארת חבויה, אסימפטומטית ולא מדבקת.
  • שלב אקטיבי – בשלב זה, המחלה כבר הופכת לפעילה וסימפטומטית ויכולה לגרום להדבקת אחרים. מצב זה יכול להופיע מספר שבועות אחרי ההדבקה הראשונית, או אפילו כמה שנים מאוחר יותר לאחר סיום השלב הלטנטי של המחלה.

אנשים רבים יכולים לחיות בשלב הלטנטי מבלי להיות מודעים לכך וללא סימפטומים. עם זאת, הטיפול במחלה בעודה בשלב הלטנטי חשוב ביותר מכיוון שהמעבר בין השלב הלטנטי לשלב האקטיבי יכול להופיע בכל שלב בחיים ולהיות קטלני.

תסמיני השחפת (בשלב האקטיבי) הם "כלליים" ביותר, ולכן לא תמיד ניתן לחשוד במחלה ולהתחיל בירור וטיפול. התסמינים העיקריים של השחפת הם שיעול, ירידה במשקל, עייפות, חום, הזעות לילה, צמרמורות ואובדן תיאבון, וניתן לראות שמדובר בתסמינים המתאימים למחלות רבות.

נשים סובלות משחפת פחות מגברים

על פי מחקרים אפידמיולוגיים, גברים סובלים משחפת יותר לעומת נשים. ככל הנראה, מכיוון שגברים חשופים יותר למקומות הומי אדם ולצפיפות יתר המגבירים את הסיכון להדבקה בשחפת, שכיחות המחלה אצלם גבוהה יותר לעומת הנשים. בנוסף, קיימים מחקרים המראים שגברים שורדים יותר למרות השחפת, ו"נהנים" משלב לטנטי ארוך יותר ואסימפטומטי.

לעומת זאת, אצל הנשים המחלה מתקדמת מהר יותר ועוברת לשלב האקטיבי, ועל כן למרות שהנשים נדבקות פחות בשחפת, הן סובלות מתסמיני המחלה והשלכותיה יותר לעומת גברים.

 התקדמות המחלה בנשים היא מהירה יותר וקשה יותר

קיימים מחקרים שונים אשר טוענים שאצל נשים אשר נחשפו לשחפת, התקדמות המחלה וחומרתה קשה יותר לעומת גברים. במקרים אלה, לאחר ההדבקה המצב מתקדם לתחלואה תוך זמן קצר, ושיעורי התמותה מהמחלה גבוהים יותר. מצב זה משמעותי יותר בגיל הפוריות ומשפיע באופן משמעותי על הילדים והמשפחה.

שחפת בהריון

קיימת חשיבות גדולה ביותר לאבחן שחפת במהלך ההריון, מכיוון שהעברת השחפת אל היילוד יכולה לגרום לנזקים קשים ביותר. באופן כללי, נשים החולות במחלת השחפת על צורותיה השונות לא סובלות מהחמרה בתסמיני המחלה במהלך ההריון.

בנוסף, אבחנה של שחפת במהלך ההריון קשה יחסית, מכיוון שתסמיני השחפת (כמו עייפות או קוצר נשימה) יכולים להיות תסמינים רגילים ופיזיולוגיים של ההריון. עם זאת, ללא אבחנה של שחפת, המחלה יכולה להיות מועברת אל התינוק ולגרום לו למחלה קשה ביותר.

אי לכך, בכל חשד של שחפת יש לבדוק את האם (על ידי צילום חזה ובדיקות נוספות) במטרה לברר האם היא חולה והאם קיימת סכנה ליילוד. בחלק מהמקרים, תידרש הפרדה של התינוק מאימו לאחר הלידה על מנת למנוע ממנו מלהידבק בגיל כה צעיר.

כיום לא נהוג לבצע בישראל בדיקות סקר לשחפת במהלך ההריון, אך במידה והאם הייתה חשופה לשחפת (כמו לאחר טיול באפריקה או חשיפה לאנשים חולים) ניתן בהחלט לבדוק האם קיימת מחלה ולטפל בה בהקדם.

ראו גם:
מחלת הנשיקה

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

בריאות האישה: פוריות, הריון, רפואת נשים

הפורטל המוביל לבריאות האישה: פוריות, הריון, רפואת נשים. פורטל המקום שבו תקבלי את כל המידע והעדכונים העכשווים בנושאי: נשים, תזונה, אסתטיקה, גיל ההתבגרות, גיל המעבר,גיל הזהב, רפואה ועוד מגוון רחב של נושאים.

אז מה היה לנו בכתבה: