ריטלין בהריון – האם מותר?

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

ריטלין בהריון

ריטלין בהריוןבמציאות המודרנית של היום, הפיתוחים בתעשיית התרופות בהחלט תרמו לאורח חיים טוב יותר. כבר אין מדובר רק על החלמה ממחלות ודלקות, הקלה על כאבים ומניעת מצבים פיזיולוגים שונים. התרופות המודרניות מאפשרות גם לבעלי הפרעות התנהגות שונות ליהנות משגרה טובה יותר.

בין היתר, בזכות ריטלין ודומיו, גם בעלי הפרעות קשב וריכוז, יכולים ליטול את התרופות ולזכות בשיפור דרסטי בכל תחומי החיים. לרוב, בעלי הפרעות קשב וריכוז, מתחילים ליטול את התרופה בילדות או במהלך ההתבגרות, וממשיכים ליטול אותה במשך כל חייהם. עם זאת, נשאלת השאלה האם נשים בהריון יכולות לקחת ריטלין או שתרופה זו עלולה לגרום לאי-אילו נזקים ליולדת ולעובר?

אודות הריטלין

הריטלין התגלה בשנות החמישים של המאה הקודמת, וכמו תרופות רבות אחרות, יתרונותיו התגלו בטעות. למעשה, בחנו אותו ככדור לטיפול בדיכאון, מאחר והוא כדור מעורר וממריץ. עם זאת, לאנשים בעלי הפרעות קשב וריכוז הריטלין עובד באופן הפוך. במקום לעורר במידה כפולה, הוא גורם לריכוז מוגבר ולשיפור בקשב.

כדור זה, וכדורים דומים אשר פותחו בעקבותיו, מסייע לבעלי ADD ו-ADHA לתפקד בצורה טובה, להשתפר בלימודים ולהעצים את הערך העצמי שלהם. עם זאת, יש לו תופעות לוואי כגון כאבי ראש, חוסר תיאבון, כאבי בטן, תחושת נמלול ועוד. השפעת הכדור מפסיקה באופן מיידי עם הפסקת השימוש בו.

מראשית פריצתו לשוק, ריטלין נחקר בצורה מוגבלת, באופן יחסי לתרופות וכדורים אחרים. מרבית המחקרים נעשו על בעלי הפרעות קשב וריכוז,  ולא על אנשים ללא הפרעות אלו, הנוטלים את הכדור לצרכים אחרים. מיעוט המחקרים אודות השפעת הכדור תקף גם בכל הנוגע לנשים בהריון הנוטלות ריטלין. בשל כך, הרופאים נמצאים במחלוקת בנושא.

ביקוש גובר בקרב נשים בהריון המבקשות ליטול ריטלין

הסיבה למחלוקת זו, ועצם כך שלאחרונה הנושא התעצם ועלה על סדר היום הציבורי, היא מספר הולך וגובר של נשים בהריון המבקשות ליטול ריטלין. הריבוי בפניות נובע משתי סיבות עיקריות. ראשית, ילדות ונערות צעירות  שנטלו בצעירותן את הכדור המסייע, התבגרו ונהפכו לנשים בוגרות הנוטלות ריטלין. עם זאת, מאחר והן מבקשות להיכנס להריון, או שהן נמצאות כבר בחודשים המוקדמים להריון, אין הן יודעות אם הן יכולות ליטול את הכדור כמוקדם  או שעלול לפגוע בעובר.

סיבה נוספת להתעצמות הפניות, הנה נשים בהריון, שנטלו ריטלין בעבר, וכעת לומדות בבתי ספר ללימודים גבוהים. בכדי לשפר את יכולות התפקוד בלימודים, ולהצליח בבחינות ובעבודות, הן זקוקות לריטלין. עם זאת, בכדי לשמור על בריאותן ועל בריאות העובר שבבטנן, הן מתלבטות, ובצדק, האם ליטול את הכדור.

מחלוקת הרופאים

על אף העובדה כי הרופאים יכולים לענות באופן גורף אודות תרומתו של הריטלין לבעלי הפרעות קשב וריכוז, אין הם יכולים לענות באופן מוחלט האם כדור זה עלול לפגוע ביולדת ובעובר. הסיבה לכך טמונה בחוסר המחקרים שנעשו בנושא זה. מאחר ואין מספיק מקרים מתועדים של נשים בהריון שנטלו ריטלין, לא ניתן להסיק על השפעותיו באופן משמעותי.

עם זאת, מאחר ולכדור יש אי-אילו תופעות לוואי, כמו חוסר תיאבון, הרופאים חוששים שהדבר יפגום בבריאותה של היולדת, ובאופן ישיר, על בריאותו של העובר. בשל כך, ועקב העמימות בנושא, מרבית הרופאים לא ימליצו לקחת את הכדור.

השורה התחתונה – מותר או לא?

מרבית הרופאים מעדיפים שלא להמליץ על ריטלין לנשים בהריון. עם זאת, לאלו המעוניינות ליטול כדור זה, על הרופא להתאים תוכנית טיפולים אישית, תוך מינון מסוים. כמו כן, חלק מן הרופאים טוענים כי אם אישה בהריון מעוניינת ליטול ריטלין, מוטב כי תיקח כדור בעל השפעה קצרה יחסית, ושלא תיטול אותו באופן קבוע.

ראו גם:
הריון ותרופות פסיכיאטריות

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

בריאות האישה: פוריות, הריון, רפואת נשים

הפורטל המוביל לבריאות האישה: פוריות, הריון, רפואת נשים. פורטל המקום שבו תקבלי את כל המידע והעדכונים העכשווים בנושאי: נשים, תזונה, אסתטיקה, גיל ההתבגרות, גיל המעבר,גיל הזהב, רפואה ועוד מגוון רחב של נושאים.