בינואר 2012, פורסמה ב'ניו יורק טיימס' כתבה תחת הכותרת 'נזקי הריטלין', אשר נכתבה על ידי פרופסור לפסיכולוגיה בדימוס. טענתו המרכזית של המאמר הייתה כי ריטלין, המיועד במיוחד להפרעות קשב והיפראקטיביות, אינו עובד לטווח הארוך. מאמר זה מלא בטענות מטעות ואי דיוקים, והיווה שירות רע מאוד לציבור ולמיליוני הורים אשר ילדיהם הסתייעו בטיפול התרופתי.
העובדות הנכונות לגבי ריטלין הן כי מדובר בתרופה ממריצה של מערכת העצבים המרכזית, אשר משפיעה על כימיקלים במוח ובעצבים, הגורמים להיפראקטיביות וחוסר שליטה בדחפים. התרופה משמשת לטיפול בהפרעת שינה הנקראת נרקולפסיה (צורך מוגבר בשינה). כאשר נוטלים את התרופה לטיפול בהפרעות קשב וריכוז, עליה להיות חלק בלתי נפרד מתכנית טיפול כוללת, לצד ייעוץ או טיפולים אחרים.
באילו בעיות מטפל ריטלין?
ריטלין ניתן לטיפול במצבים דוגמת הפרעת קשב והיפראקטיביות, נרקולפסיה, השמנת יתר ועייפות. הוא ידוע בהשפעתו המועילה אף למספר תנאי לב, בעיות בכלי דם ובעיות בחילוף חומרים.
כיצד ריטלין עובד?
ריטלין שייך למשפחת תרופות המכונות חומרים ממריצים. הוא מסייע להגברת תשומת הלב והקטנת חוסר המנוחה בקרב ילדים ומבוגרים אשר אובחנו עם הפרעות קשב וריכוז. רוב המומחים מסכימים כי התרופה משפיעה על המוח התיכון, מתמקדת בחלק במוח אשר שולט בדחפים והיא מסייעת לוויסות סלקטיבי של הדחפים.
חוקרים מדווחים על הקשר בין ריטלין וסרוטונין, כימיקל טבעי במוח אשר מעכב התנהגות ופעילות. מחקרים ציינו כי תסמיני הפרעת קשב וריכוז עשויים להיות מופחתים באמצעות העלאת רמת הסרוטונין במוח.
היתרונות של הריטלין
תפקוד קוגניטיבי משופר – הריטלין מסייע להגברת היכולת לשמור על תשומת לב ומיקוד, היכולת לארגן את מרכיבי המשימה, ההתנהגות והמוטיבציה והכוונתן למטרות שונות. היתרונות בולטים במיוחד בחולים עם הפרעת קשב והיפראקטיביות, אשר מאופיינים באימפולסיביות, חוסר יכולת להתרכז ומיעוט מוטיבציה להשלמת משימות. התרופה יעילה להפחתת התסמינים ומאפשרת תפקוד קוגניטיבי תקין.
הפחתת העייפות – דרך פעילותו המגרה, ריטלין עשוי לשפר את התסמינים של נרקולפסיה ועשוי להפחית עייפות ותשישות בקרב חולים או אנשים הסובלים מתשישות ואשר תפקודם לקוי.
הרזיה – ריטלין משמש אף לטיפול בהשמנה בקרב חולים בעלי עודף משקל מסוכן. הוא מסייע להגברת קצב חילוף החומרים ולדיכוי התיאבון. כאשר נטילת התרופה משולבת עם דיאטה מקיפה ותכנית פעילות גופנית בריאותית, היא מובילה להרזיה בטוחה.
היתרונות הנוספים של ריטלין הם:
- פחות עצבנות ופחות חוסר סובלנות
- שליטה טובה יותר ברגשות
- מערכת יחסים טובה יותר עם המשפחה והחברים
- השפעה טובה על יכולת סיום משימות
- הגדלת ההערכה העצמית.
החסרונות של הריטלין
בדומה לכל תרופה אחרת, ריטלין עלול לגרום לתופעות לוואי. חלק מהילדים סובלים ממספר תופעות לוואי, וחלק אינם חווים כלל את התופעות. ילדים אחרים אולי יאלצו להפסיק את השימוש כליל.
חלק מתופעות הלוואי הנפוצות כוללות:
- ירידה בתיאבון
- כאבי ראש וכאבי בטן
- נדודי שינה
- נרגנות.
לעיתים נדירות, ריטלין גורם לגמגום או עיכובי צמיחה. אחד מתוך שני אחוזים של ילדים עלולים לפתח טיקים, תנועות רעד של שרירים בפנים. תסמינים אלו ייעלמו עם הפסקת התרופה. קיימים ילדים שאינם אוהבים את הדרך בה התרופה גורמת להם להרגיש. כ-25% מהילדים עם הפרעת קשב וריכוז אינם מגיבים לריטלין.
שכיחות השימוש בריטלין
ילדים רבים מתפקדים היטב במשך יממה שלמה עם מנה בודדת של ריטלין, אותה הם נוטלים בבוקר. השפעת הבוקר המוצלח שעבר הילד בלימודים בזכות תרופה, נמשכת גם אל שעות אחר הצהריים, המוקדשות לפעילויות מאתגרות של חוגים ותחביבים, והוא מסוגל לדחות סיפוקים ומתרכז בפעילויות המהנות ללא צורך במנה נוספת של התרופה. יומו מסתיים במצב רוח טוב ויציב, וגם תפקודו בסביבת הבית פורה ויעיל יותר.
יחד עם זאת כמעט רוב הילדים, בני הנוער והמבוגרים, מפיקים תועלת מיותר ממנה אחת של ריטלין במהלך היום. אם קיימת התדרדרות בהתנהגות או בפעילויות בזמן הצהריים, ניתן לצרוך מנה שנייה של ריטלין. הגברת המינון יקבע בהדרגתיות בטווח של שלושה ימים, והוא מחויב באישור הרופא.
מנה שלישית של ריטלין עשויה להינתן בסביבות אחר הצהריים, רק אם קיימת הצדקה התנהגותית להגברת המינון. אך מינון של למעלה משלוש מנות ביום אינו מומלץ ואף אסור.
ביקורת על ריטלין
מתנגדי הריטלין טוענים כי התרופה אינה מרפאת באמת את התסמינים. ביקורת זו מופנית בעיקר כלפי ההורים והמורים אשר חסרים את היכולת או הכלים להתמודד עם ילד פעלתני מידי. קיימים מחקרים הטוענים כי התרופה מפריעה לצמיחה, אך טענה זו טרם גובתה בראיות מדעיות.
כך או אחרת, טוענים המבקרים, יש לטפל בבסיס הבעיה, ולהגביר את ההשקעה בילד באמצעות יחס מוגבר וטיפול פסיכולוגי. שכן, הפרעות קשב וריכוז הן בעיות מורכבות אשר לפסיכולוגיה מרכיב חשוב בפתרונן.