קרישיות יתר בהריון היא מצב מורכב אשר יכול לגרום להפלות חוזרות, פקקת ורידים ותסחיף ריאתי. בקרישיות יתר מערכת הקרישה של הגוף פועלת בצורה מוגזמת, וכתוצאה מכך יכולים להופיע קרישי דם במקומות שונים בגוף ובעיקר בוורידי הרגליים. קרישיות יתר היא לרוב מצב תורשתי והאבחנה שלה חיונית להמשך הריון תקין ולמניעת סיבוכים עתידיים.
נשים הנמצאות בסיכון לקרישיות יתר, כמו לדוגמא נשים אשר אחד או יותר מבני משפחתם אובחן בעבר עם קרישיות יתר, צריכות לעבור בדיקות שונות על מנת להעריך את מצבן ובמידת הצורך לטפל בתרופות נוגדות קרישה במהלך ההריון. יש לציין שלאחר האבחנה, ניתן לשלוט בקרישיות היתר בצורה טובה, וטיפול טוב מאפשר כמובן את הצלחת ההריון ומניעת סיבוכים נוספים.
הפלות חוזרות וסיבוכי הריון כתוצאה מקרישיות יתר
קרישיות יתר תורשתית קשורה למוטציות גנטיות במספר גנים, המועברים בתורשה מהאם או מהאב. ההריון גורם בעצמו להפעלה ביתר של מערכת הקרישה, ובשילוב עם מוטציות בגנים המדוברים, הסיכון לפתח תסמינים של קרישיות יתר עולה. הגנים הנפוצים ביותר הגורמים לכך הם Factor V Leiden, Prothrombin, Protein S, Protein C וגנים נוספים.
מלבד הגורמים התורשתיים, קיימים גם גורמים נרכשים אשר יכולים לגרום לקרישיות יתר ולסיבוכי הריון, כמו לדוגמא עישון סיגריות, אימוביליות (חוסר תזוזה, כפי שקורה בטיסה או אחרי ניתוח) וגורמים נוספים.
סיבוכים של קרישיות יתר במהלך ההריון
קרישיות יתר (תורשתית או נרכשת) נחשבת לאחד הגורמים החשובים להפלות חוזרות במהלך ההריון. מלבד ההפלות, קרישיות יתר גם יכולה לגרום לסיבוכי הריון שונים אשר יכולים גם לסכן את חיי האם ולהוביל למומים מולדים.
אבחנה של קרישיות יתר חשובה מכיוון שטיפול במצב, יכול כמובן למנוע את הסיבוכים השונים. במידה ואחד מסיבוכי הקרישיות הופיע, חשוב מאוד לבצע את הבדיקות המתאימות על מנת לברר את הסיבה לסיבוכים, ובמידה ומדובר בקרישיות יתר להתחיל טיפול.
הסיבוכים העיקריים הדורשים בירור הם:
- הפלות חוזרות – הפלות חוזרות מוגדרות כ-3 הפלות ומעלה המופיעות בצורה רציפה. כלומר, מצב בו אישה עברה 3 הפלות נחשב כהפלות יתר, ודורש בירור של קרישיות יתר וטיפול במידת הצורך. רוב הרופאים ימליצו על הבירור עוד בשלב מוקדם יותר, כמו לאחר 2 הפלות.
- רעלת הריון – קרישיות יתר יכולה לגרום לרעלת הריון, ונשים אשר סבלו מרעלת הריון בהריונות הקודמים צריכות להיבדק לקרישיות יתר.
- סיבוכים נוספים – קיימים סיבוכי הריון נוספים אשר יכולים להיגרם כתוצאה מקרישיות יתר, כמו מות עובר ברחם, עובר שנולד במשקל קטן מגיל ההריון (IUGR), היפרדות שליה וכולי.
מתי להיבדק לקרישיות יתר?
בהמלצת הרופא, ועל פי מהלך ההריון הנוכחי וההיסטוריה של ההריונות הקודמים, יש להיבדק לקרישיות יתר במקרים הבאים:
- היסטוריה אישית של קרישיות יתר או סיבוכי הריון – נשים אשר חוו בעברם אירועים של פקקת ורידים או תסחיף ריאתי, נמצאות בסיכון לקרישיות יתר ועליהן להיבדק. כמו כן, במידה והופיעו בעבר סיבוכי הריון שונים יש לברר את הנושא ולבדוק האם קיים קשר לקרישיות יתר.
- גורמי סיכון לקרישיות יתר – גורמים שונים כמו עישון, ישיבה ממושכת, ריתוק למיטה (כמו אחרי ניתוח) דורשים בדיקה לקרישיות יתר על מנת להחליט על טיפול מתאים.
- היסטוריה משפחתית של קרישיות יתר – קרישיות יתר היא מצב המועבר בתורשה, ועל כן קיומו של בן משפחה מדרגה ראשונה הסובל מקרישיות יתר מצריך המשך בירור לנושא.
אבחון וטיפול של קרישיות יתר בהריון
אבחון של קרישיות יתר מתבצע בדרך כלל על ידי בדיקות דם, אשר מאפשרות לזהות את המצב. לאחר אבחנה של קרישיות יתר, יש להתחיל טיפול בנוגדי קרישה על מנת למנוע את הסיבוכים העתידיים. במקרים רבים, על הנשים בהריון להשתמש בזריקות קלקסן לאורך כל ההריון בכדי להפחית את הקרישיות ולמנוע את הסיבוכים המדוברים.