פקקת ורידים (DVT) הינה נטייה גנטית ליצירת קרישי דם, אשר מתעצמת בזמן ההיריון, וכשישה שבועות לאחר הלידה. ההערכה הסטטיסטית הינה כי אחת לכל אלף נשים תסבול מתסחיף קרישי דם.
למעשה, פקקת ורידים הינה קריש דם שנוצר בוורידי הרגל העמוקים, אגן הירכיים ואף הבטן. מצב זה עלול לגרום לכאבים חריפים, אולם גם עלול להיות אסימפטומטי, כך שהאישה לא תרגיש כי היא סובלת מפקקת ורידים. פקקת ורידים עלולה לגרום לחסימת כלי דם, ולסכנה המחייבת טיפול מידי ומהיר.
גורמים ותסמינים לפקקת ורידים בהריון
הגורמים לפקקת ורידים בזמן היריון הוא לחץ ושינויים הורמונליים, הגורמים למעשה לזרימת דם לא תקינה. לרוב, נשים אשר נמצא אצלן פקקת ורידים מספרות על נטייה תורשתית משפחתית דומה. ההיריון הינו תקופה מיוחדת מכיוון שהלחץ על הוורידים ברגליים עולה, ומשבש את חזרת הדם אל הלב. מעבר לכך, ישנם גורמים נוספים אשר עלולים להעלות את הסיכון לפקקת ורידים כמו עישון, גיל מבוגר של האם, מחלות לב ועוד.
התסמינים יהיו בצקות ונפיחות ברגליים, כאבים, הרגשת חום ושינויי צבע לאדום או כחול. לפעמים תסבול האישה מקוצר נשימה ותשישות, כאבים בחזה, קצב לב מואץ והזעה, אשר הינם תסמינים כבר לתסחיף ריאתי. במקרים מסוימים, האישה עשויה לא להרגיש בשום סימן קליני, ואף לא להיות מודעת למצבה, כך שהקריש עשוי להיעלם מעצמו ולהתמוסס.
סיכונים
הסיכונים הטמונים בפקקת ורידים הוא החשש כי קרישי הדם עלולים להינתק. בעקבות ההתנתקות, הם עלולים להיגרר לאיברים אחרים, כמו למשל ריאות ולגרום לתסחיף ריאתי, לב ואף מוח. במקרים אלה, האישה תסבול מקוצר נשימה חריף עד כדי חסימת כלי דם ריאתי.
במקרים נדירים יותר, הם עלולים לגרום לשבץ מוחי או אירוע לבבי. מקרים אלה מחייבים טיפול מהיר ודחוף, מכיוון שהם מצבים מאיימי חיים. המטרה היא למנוע עד כמה שאפשר את הסיבוכים הפוטנציאלים הנגרמים מפקקת ורידים.
הסיכון החמור ביותר יכול להיווצר לאחר ישיבה ממושכת, ללא תזוזת הרגליים, כמו למשל במקרה של טיסה ארוכה. ההמלצה היא לנשים בהריון, להזיז את הרגלים, ובמידת האפשר אף לבצע הליכות ופעילות גופנית מתונה. מעבר לכך, נשים אשר ידועות כבעלות סיכון לפתח פקקת ורידים יומלצו ללבוש גרבים אלסטיות, אשר מסייעות במניעת מצב זה. עם זאת, יש לזכור כי באמצעות טיפול יעיל, בקרה וערנות, כמות הסיבוכים הינה קטנה והסיכוי ללידה בריאה במועדה גדול יותר.
איך מאבחנים פקקת ורידים בהריון?
אבחון המצב אינו תמיד כל כך ברור, מכיוון שהתסמינים אינם חד משמעיים, ובמיוחד כאשר אין תלונות מיוחדות. לכן, האבחון יתבסס, על פי רוב, על בדיקת רופא פיסיקלית, אשר תבדוק רגישויות, שינויים בצבע העור והתנפחות מחשידה.
במקרה של חשש, ישנה אפשרות לבצע אולטרסאונד דופלר, אשר מדגים את זרימת הדם ברגליים וזיהוי במקרה של קריש דם, או בדיקת D-DIMMER. במידת הצורך, נעשות בדיקות הדמיה מורכבות ומסובכות יותר, כמו MRI, אולם הן נדירות ונשמרות למצבים מיוחדים.
טיפול בפקקת ורידים בזמן ההריון
הטיפול היעיל ביותר בפקקת ורידים הינו טיפול תרופתי אשר ניתן במטרה לדילול דם, כמו למשל השימוש בקלקסן או קומדין. הטיפול ניתן, לרוב בזריקה תת עורית, אשר יכולה להינתן באופן עצמאי בבית האישה.
מטרת הטיפול היא למנוע התפתחויות חדשות של קרישי דם בכדי שאפשר יהיה להקטין את מידת הסיבוכים. בעקבות הטיפול, אשר גם לו עלולים להיות סיבוכים, חייבת האישה להית במעקב רפואי צמוד, בכדי לנטר את מצבה ולמנוע סיבוכים פוטנציאליים. פעמים רבות, פקקת הורידים הינה זמנית רק לתקופת ההיריון, כך שהטיפול יוגבל רק למשך זמן זה, כל עוד נמשכים גורמי הסיכון.