הפלות חוזרות

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

הפלות חוזרות

הפלות חוזרותהפלות חוזרות הן מצב בו נשים אשר נכנסות להריון סובלות מהפלות טבעיות של העובר, ולא מצליחות להגיע לסיום ההריון וללידה. שכיחות ההפלות עולה בהתאם לגיל, ובנשים מעל גיל 40 הוא עומד על כ-25%. בדרך כלל, זוגות אשר סבלו מ-2-3 הפלות (בהתאם לגיל) מוגדרים כסובלים מהפלות חוזרות ועוברים בירור מתאים, אשר מאפשר להם טיפול אשר משפר את יכולתם להביא ילד לעולם.

הגורמים להפלות חוזרות

באופן כללי, הפלות מופיעות כאשר העובר לא מתפתח כראוי או כאשר הרחם לא מצליח לקלוט אותו בצורה טובה. במקרים של הפלות חוזרות, קיימת בעיה קרדינלית אשר מונעת מההריון להימשך בצורה תקינה וגורמת לכך שכמעט כל כניסה להריון לא מצליחה להביא להריון תקין וללידה. הגורמים החשובים להפלות חוזרות הם:

  • מומים כרומוזומליים בעובר ובהורים – כמחצית מהפסקות ההריון הטבעיות מופיעות על רקע הפרעה גנטית אשר גורמת לבעיה בהתפתחות העובר ובהמשך ההריון. הגורמים הגנטיים המשמעותיים ביותר הגורמים לכך הם פגמים כרומוזומליים, המופיעים כאשר קיים עודף או מחסור בכרומוזומים (כמו שקורה לדוגמא בתסמונת דאון). כאשר מדובר בהפלות חוזרות, חשוב מאוד לבדוק הפרעה כרומוזומלית אצל ההורים, מכיוון שב-2-4% מהמקרים אחד ההורים (או שניהם) סובלים בעצמם מהפרעה כרומוזומלית אשר מונעת מהם להביא ליצירת עובר תקין.
  • מחלות רקע – נשים הסובלות ממחלות רקע שונות מתקשות בכניסה להריון ובשמירתו, מכיוון שהמחלות האלה מפריעות להתקדמות התקינה של ההריון. לדוגמא, נשים הסובלות מהפרעה בפעילות בלוטת התריס נוטות לפתח הפלות חוזרות, וכך גם אצל חולות סכרת או נשים הסובלות ממחלות אוטואימוניות שונות (כמו תסמונת APLA). מלבד זאת, קרישיות יתר יכולה גם כן לגרום להפסקת הריון ומחייבת טיפול מתאים במהלכו.
  • הפרעות ברחם – הרחם אחראי לקלוט את שק ההריון ולאפשר את המשך התפתחותו, וכאשר מופיעה הפרעה מבנית (מולדת או נרכשת) ברחם הסיכון להפלות עולה. נשים אשר עברו ניתוחים ברחם (כמו ניתוח להסרת שרירן) סובלות מהידבקויות אשר יכולות למנוע קליטה תקינה של ההריון. בנוסף, הפרעות מולדות בהתפתחות הרחם וצוואר הרחם יכולות גם כן להביא להפלות ולהפרעות נוספות כמו לידה מוקדמת, וכך גם בנשים עם אי ספיקה של צוואר הרחם.
  • גורמים אידיופתיים – בכמחצית מהמקרים של הפלות חוזרות, לא ניתן להבין מהו הגורם המונע מהנשים להמשיך בהריון תקין. במקרים אלה, למרות בירור מעמיק ומפורט לא ניתן להצביע על הגורם לבעיה, אשר נשארת בלתי מובנת.

בירור הפלות חוזרות

בדרך כלל, לאחר 3 הפלות ממליצים להתחיל בירור לגבי הסיבה למצב. אצל נשים מבוגרות, יעדיפו חלק מהרופאים להתחיל את הבירור כבר אחרי 2 הפלות על מנת לאפשר להן ליהנות מהריון ולידה בזמן המוגבל שנשאר. לאחר סקירת ההיסטוריה הרפואית של שני בני הזוג ובדיקה גופנית מעמיקה, עוברים למספר בדיקות הכוללות:

  • בדיקת קריוטיפ – בדיקה גנטית המתבצעת אצל שני בני הזוג במטרה לזהות פגמים כרומוזומליים.
  • בדיקת קרישיות יתר ונוגדנים לפוספוליפידים – מאפשרת לזהות מצבים הגורמים להפלות חוזרות כמו תסמונת APLA, ותסמונות של הפרעת קרישה כמו Factor V Leiden.
  • בירור הורמונלי – במטרה לזהות הפרעה בהפרשת הורמוני המין או הפרעה בתפקוד בלוטת התריס. בבדיקה זו בודקים גם את רמת הסוכר לזיהוי סכרת ובדיקות נוספות לנוכחות מחלות אוטואימוניות.
  • תרבית מהנרתיק וצוואר הרחם – מאפשר לזהות זיהומים אשר יכולים להביא להפלות.
  • בדיקת זרע – קיימים מקרים בהם הפסקת ההריון מופיעה דווקא על רקע הפרעות בזרע, אותן ניתן לזהות בבדיקת זרע.

כיצד ניתן למנוע הפלה חוזרת?

לאחר הבירור הרפואי, ניתן לטפל בגורמים אשר לדעת הרופאים גורמים להפלות באמצעות טיפול תרופתי או כירורגי. לדוגמא, מקרים של הפרעת קרישיות יטופלו באמצעות נוגדי קרישה, הפרעה בבלוטת התריס או סכרת יטופלו בהתאם ופגיעה מבנית ברחם תנותח. במידה והגורם הוא הפרעה כרומוזומלית, מבצעים בדרך כלל הפריה חוץ גופית בה בודקים את העוברים לתקינות כרומוזומלית לפני השרשתם.

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

בריאות האישה: פוריות, הריון, רפואת נשים

הפורטל המוביל לבריאות האישה: פוריות, הריון, רפואת נשים. פורטל המקום שבו תקבלי את כל המידע והעדכונים העכשווים בנושאי: נשים, תזונה, אסתטיקה, גיל ההתבגרות, גיל המעבר,גיל הזהב, רפואה ועוד מגוון רחב של נושאים.

אז מה היה לנו בכתבה: