סרטן הקיבה מתפתח בחלק האמצעי של הבטן בגוף הקיבה. בעשרה אחוזים מהמקרים הסרטן יתפתח במספר מקומות שונים בבטן.
בשלבים היותר מאוחרים של סרטן הקיבה בדומה לשאר סוגי הסרטן,ישלחו גרורות מהמקום הראשוני שבו התפתח הסרטן אל מקומות אחרים בגוף.זהו השלב החמור ביותר של סרטן הקיבה ושל מחלת הסרטן באופן כללי ובשלב הזה גם קשה יותר לטפל.
המקומות הנפוצים שלהם שולח סרטן הקיבה גרורות הם: כבד,כליות,בלוטת יותרת הכליה,ריאות.ברוב המקרים הגרורות של סרטן הקיבה נשלחים דרך מערכת הלימפה יותר מאשר דרך הדם, אולם ישנה גם אפשרות של פיזור הגרורות דרך הדם.
שכיחות סרטן הקיבה
נכון למרכז הלאומי לסרטן בארה"ב(NCL),קרוב ל760,000 מקרים של סרטן הקיבה מאובחנים ברחבי העולם ויותר 24,000 מאובחנים בארצות הברית מידי שנה.
שכיחות סרטן הקיבה הוא גבוה ביפן,בצפון אמריקה,מזרח אירופה וחלקים מהמזרח התיכון.סרטן הקיבה קורה בעיקר בקרב גברים והוא שכיח יותר בגילאים שמעל 55. בארצות הברית השכיחות גבוה יותר בקרב האפרו-אמריקאים מאשר בקרב הלבנים.
שינויים בשגרת חיים ובסוגי המזון שקרו בשנים האחרונות ברחבי העולם הובילו לירידה במקרי הסרטן של החלק התחתון של הקיבה,אולם מקרי סרטן הקיבה בחלק העליון של הקיבה נמצאים בעליה, והסיבות העיקריות לכך הן תהליך ההשמנה הגלובלי ורפלוקס קיבתי ושטי שנהיו שכיחים יותר.
גורמי הסיכון והסיבות לסרטן הקיבה
גיל ומין הם גורמי סיכון עיקריים במחלת סרטן הקיבה. סרטן הקיבה נפוץ יותר בקרב גברים ומעל לגיל חמישים וחמש. כול נושא הדיאטה הוא גורם סיכון עיקרי גם כן.הרגלי אכילה לא נכונים, אכילה כרונית של מזון עתיר במלחים וניטרטים ודל בויטמין A ו C מעלים את הסיכון להתפתחות סרטן הקיבה.
גורמי סיכון נוספים הקשורים לתחום הדיאטה הם סוגי מזון מוכן, מזון המשומר על ידי עישון, קופסאות שימורים למניהן.
גורמי סיכון נוספים הם עישון וצריכת אלכוהול ששניהם לא עושים טוב לדופן הפנימית של הקיבה,ועלולים בהחלט בהשפעת תוכנם ומרכיביהם הרעילים לעורר עם השנים תהליך של הרס הדופן הפנימי (שכבת המוקוס) של הבטן, ואף להוביל לכיב קיבה. עם הזמן ובהעדר טיפול מתאים עלולים הקיבים הללו להתפתח לרקמה סרטנית.
תסמינים של סרטן הקיבה
בשלבים הראשונים של סרטן הקיבה לרוב לא יהיו תסמינים וזאת האחת הבעיה של סרטן הקיבה ושל מחלת הסרטן בכלל ופה גם המקום להדגיש את כובד החשיבות של הגילוי המוקדם של מחלת הסרטן שיכולה בפירוש להציל חיים.
תסמינים שבדרך כלל מעידים על התקדמות או התפרצות המחלה הם: חוסר נוחות או כאב באזור הבטן, דם בצואה (שיכול להיות גם לעיתים סמוי), נפיחות הבטן, בעיקר לאחר הארוחה,עייפות ,עצירות או שלשול.
אבחון סרטן הקיבה כולל מעבר על ההיסטוריה הרפואית של החולה, הבדיקה הגופנית ובדיקות המעבדה. גוש שניתן למישוש בבדיקה הפזיקלית עלול ברוב המקרים על שלב מוקדם של המחלה.
בדיקות צואה עבור דם סמוי, בדיקת דם כללית, צילום חזה בשילוב עם חומר ניגוד (בריום), גסטרוסקופיה או הכנסת מצלמה קטנה מאוד לקיבה בכדי להעריך את מצבה וגם בכדי לדגום ממנה חתיכת רקמה מהאזור החשוד. הרקמה תשלח למעבדה בכדי לקבוע האם מדובר בתהליך סרטני או לא ואם כן באיזה שלב שלו.
הטיפול בסרטן הקיבה הוא משולב טיפול כירורגי שבו מסירים את האזור בקיבה המכיל את הגידול. לעיתים זה יכול לכלול גם את הקיבה כולה, עם טיפולים נוספים שבאים הם כימותרפיה והקרנה. האחרונים יכולים להיות לפני ואחרי הטיפול הכירורגי.