הסטיגמה הנפוצה ביותר לגבי הריון היא כי אישה יכולה לאכול מה שהיא רוצה, כי היא בהיריון ולכן עליה "לאכול בשביל שניים". אלא שאישה הסובלת מעודף משקל טרם ההיריון, צריכה לצרוך פחות מ-300 קלוריות נוספות ליום.
עליה במשקל בזמן ההיריון היא בלתי נמנעת. הגדילה וההתפתחות של העובר תלויה בכך. יחד עם זאת, יש לסגל הרגלי אורח חיים בריאים על מנת לשלוט במשקל ההיריון ולתמוך בבריאות התינוק, כמו גם להשיל את הקילוגרמים המיותרים בקלות לאחר הלידה.
הדרך הטובה ביותר להגנה על בריאות האישה ורווחת תינוקה, היא להפחית במשקל לפני הכניסה להריון. באמצעות שמירה על משקל תקין, גדלים הסיכויים להיכנס להריון באופן טבעי והסיכונים הכרוכים בהשמנת יתר בהריון פוחתים.
הסיכונים והשפעות המשקל העודף על ההיריון
משקל עודף במהלך ההיריון עלול לגרום לסיבוכים ולסיכונים הבאים:
עלייה בלחץ דם גבוה, סוכרת הריונית, רעלת הריון, זיהומים כולל דלקות בדרכי השתן, וסיכוי גבוה יותר ללידה מוקדמת. עודף משקל בעת ההיריון מקשה גם על ביצוע אולטרסאונד. אם אישה זקוקה לבדיקת מי שפיר לצורך אבחון, עודף המשקל שלה הופך את התהליך לקשה יותר.
בסופו של ההיריון, ואם לא הפחיתה האישה ממשקלה העודף, ישפיע הדבר על הבחירה והשימוש בחומרי הרדמה במהלך הצירים והלידה. כמו כן, קיים סיכון מוגבר ללידת תינוק גדול יותר מהרגיל, מה שיוביל לצורך בביצוע ניתוח קיסרי. יחד עם זאת, חשוב שהגוף יקבל את כל החומרים המזינים להם הוא זקוק מרגע ההתעברות ולמשך תקופת ההיריון.
עליה בטוחה במשקל במהלך ההיריון
ההנחיות לעליה במשקל מבוססות על משקל האישה בתחילת ההיריון: נשים במשקל תקין צוברות בין 12-15 ק"ג נוספים, ונשים בעלות עודף משקל צוברות בין 20-30 ק"ג עודפים.
באופן תקין, אישה בהיריון צריכה להוסיף למשקלה בסביבות 4 ק"ג במהלך שלושת החודשים הראשונים להריונה, ועוד 2 ק"ג לחודש במהלך יתר חודשי ההיריון. אישה המצפה לתאומים, צריכה לצבור בסביבות 35 ק"ג נוספים במהלך כל הריונה.
לאישה המצפה לתאומים חשוב במיוחד לעלות במשקל בצורה נכונה ומאוזנת, כי משקל גופה משפיע על משקל התינוקות, ומכיוון שלעיתים קרובות תאומים נולדים לפני תאריך היעד, חשוב המשקל התקין לבריאותם. אישה הרה עם תאומים צריכה לצבור בסביבות 3,500 קלוריות ביום.
דיאטה בהיריון ושמירת על תזונה מאוזנת
אם אישה סובלת מעודף משקל בתחילת הריונה, יורה לה הרופא להפחית ממשקלה, והדבר יעשה רק תחת פיקוחו. אבל ברוב המקרים, נשים אינן צריכות לשמור על דיאטה בזמן ההיריון.
הרגלי אכילה מומלצים ומאוזנים במהלך ההיריון:
- הקפדה על 5 ארוחות קטנות ביום המורכבות מחלבונים, קטניות, בשר, מעט פחמימות ומעט שומן, בתוספת תפוחים, בננות או סלרי.
- גישה זמינה לחטיפים קלים ומהירים דוגמת אגוזים, צימוקים, גבינה, קרקרים, פירות יבשים, יוגורט דל שומן וגרנולה.
- צריכה קבועה ומאוזנת של פחמימות ללא שומן, ביצים קשות ודייסת קווקר.
- הקפדה על צריכת ויטמינים ומינרלים באופן קבוע.
אישה שהגיעה למשקל עודף במהלך ההיריון, צריכה להתייעץ עם הרופא על מנת לקבל הנחיות. ברוב המקרים, מומלץ להמתין עד לאחר הלידה על מנת להפחית במשקל. הדרך הטובה ביותר לבצע מעקב תזונתי במהלך ההיריון היא להיוועץ עם תזונאי.
הקפדה על מעקב תזונתי בזמן ההיריון אפשרית באמצעות בניית תפריט יומי קבוע. זאת ועוד, שמירה על פעילות גופנית מעניקה לאישה רעננות ונמרצות ומבטיחות תקופת הריון נעימה ונוחה יותר. במהלך תקופת ההיריון מומלץ להימנע עד כמה שניתן ממאכלים מתוקים ויש להקפיד על שתיית מים בכמויות גדולות מהרגיל. בנוסף, מומלץ לצרוך יותר ירקות ופירות ולהרכיב תפריט מאוזן, איכותי ומשביע.
עוד בנושא: