ביוץ הוא תהליך הגורם לשחרורה של ביצית מהשחלות. התהליך מאופיין במחזוריותו – בכל חודש, בין 15 ל- 20 ביציות בשלות מצויות בשחלות, אולם אחת הביציות מתפתחת באופן מהיר יותר לצד האחרות ומשוחררת בהמשך אל חלל האגן דרך החצוצרות.
יכולת ההישרדות של הביצית המשוחררת נעה בין 12 לבין 24 שעות במקרים בהם אינה מופרית. במהלך החודש קיים פרק זמן קצר המוערך בכשישה ימים בלבד בהם ניתן להרות. בפרק זמן זה הפוריות מגיעה לשיאה.
זרע הגבר מסוגל לשרוד עד חמישה ימים בתוך מערכת הרבייה הנשית. אולם, זרע בריא בעל יכולת תנועה טובה נובע במקיום יחסי מין בכל שלושה עד ארבעה ימים. לכן כדי להגדיל את הסיכוי להתעברות, מומלץ לקיים יחסי מין בימים שקדמו לביוץ. בנוסף, מומלץ לקיים יחסי מין מספר פעמים בשבוע לאורך כל תקופת המחזור. דבר זה מגביר את אספקת הזרע התקינה שתשתקע בחצוצרה בכל פעם בה הביצית משתחררת.
הסיבות לבדיקה
בדיקת ביוץ באמצעות מקלוני ביוץ הינה שיטה פופולרית המשמשת לאיתור הימים הפוריים של האישה במהלך החודש. אחד היתרונות המשמעותיים של השיטה הוא היכולת לחזות את הביוץ טרם התרחשותו. אולם אין ראיות לכך שהשימוש בה ישפר את הסיכוי להכנס להריון באופן טבעי. מין סדיר לאורך כל תקופת המחזור הוא הדרך הטובה ביותר למקסם את הסיכויים להתעברות.
כיצד בדיקת הביוץ עובדת?
קיימים מספר סוגים של בדיקות. הראשונה היא בדיקת ביוץ המבוססת על שתן המציגה את עלייתו של ההורמון LH . ההורמון מגיע לשיאו יום אחד עד יומיים טרם הביוץ. כמות קטנה של ההורמון נוכחת באופן שגור בדם ובשתן. אולם בימים שלפני הביוץ, כמות ההורמון מוגברת בכ 2-5 פעמים. 12 השעות עד 36 שעות בין תחילת גל ה- LH והרגע שבו הביצית משוחררת, זאת התקופה הפורייה ביותר במהלך מחזור האישה. בתקופה זאת יש סיכוי מוגבר להרות.
בדיקה נוספת מבוססת על רוק, ומאפשרת לבחון את הרוק הממוקם בשקופית מותאמת. את הבדיקה מומלץ לבצע בשעות הבוקר לפני צריכת הנוזלים והארוחה הראשונה. לאחר מכן, צריך להמתין לייבוש הרוק ולהשתמש במיקרוסקופ כיס מותאם ולבחון את התוצאות בהתאם להסברים המצורפים לערכה.
מועד הבדיקה
בהתאם למוצר, הנבדקת צוברת שתן בתוך כוס מותאמת או ישירות במגע עם השתן. שינויים המופיעים על מקלוני הביוץ יכולים להעיד על הפוריות ולהעניק אינדיקציה בדבר התפרצות ההורמון LH בגוף האישה. ההוראות עשויות להשתנות במקצת בהתאם לערכת הביוץ, אולם באופן כללי מומלץ לצבור שתן בין השעות 10:00- 20:00 . פרק הזמן האופטימי עשוי להיות בין 14:30-14:00.
מומלץ לאסוף שתן בכל יום בשעה זהה, אם כי תנאי זה לא הכרחי. בנוסף, לא מומלץ לבדוק את השתן מיד לאחר בשינה, כי ניתן לפספס את היום הראשון של נחשול ה- LH. רצוי להפחית את צריכת הנוזלים מספר שעות לפני ביצוע הבדיקה מהסיבה שהנוזלים עשויים לדלל את השתן, דבר העשוי להקשות על זיהוי הימצאות ההורמון.
את התוצאות על גבי מקל הביוץ יש לקרוא תוך 10 דקות מרגע ביצוע הבדיקה. תוצאה חיובית לא תעלם, אולם תוצאות שליליות עלולות להציג תוצאות שגויות כעבור פרק זמן ממושך יותר. מומלץ להשליך את תוצאות הבדיקה מיד לאחר קריאת התוצאות כדי להמנע משגיאות.
אמינות הבדיקה
בדיקת הביוץ העצמית בעלת רגישות ודיוק גבוהים במיוחד ואמינה בכ- 99 אחוז מהמקרים באיתור נחשול הורמון ה-LH .
עלויות
את ערכות הבדיקה ניתן להשיג ללא מרשם רופא ובעלויות נמוכות.