הלידה מהווה אירוע מכונן ומשמעותי עבור היולדת. מדובר בחוויה גופנית ונפשית מטלטלת, רגישה ולא פשוטה. למהלך הלידה יש השפעה מכרעת על התרשמות היולדת מחוויית הלידה ומחשבות על לידות עתידיות.
ללידה עשויות להיות תופעות נלוות רבות, גם בטווח הקצר – תקופת ההתאוששות וההחלמה, וכן בטווח הארוך. נמצא קשר ישיר בין מהלך הלידה לבין דכדוך או דיכאון שלאחר הלידה.
ככלל, הבסיס ללידה מוצלחת ויעילה הוא כאשר היולדת בוחרת באופן עצמאי את צורת הלידה המתאימה עבורה ביותר. הבחירה האישית והרגשת השליטה הן משמעויות ביותר ללידה טובה. מיילדת פרטית היא עוד אחת מהאפשרויות העומדות בפני יולדת.
תפקידה של מיילדת פרטית
מיילדת פרטית היא אחות מוסמכת, שהוסמכה גם כמיילדת. בדרך כלל היא מכשירה עצמה כמיילדת טבעית או הוליסטית. למיילדת הפרטית ניסיון עשיר במגוון טכניקות לעיסוי לפני הצירים ובמהלכם, ומשתמשת בשיטות להקלת כאבים בלידה המתבססות על טכניקות לא פולשניות לשיכוך כאבים. הגאווה המקצועית הגדולה ביותר של המיילדות הפרטיות היא לידה ללא חתך.
תפקידה של המיילדת הפרטית הוא ללוות ולהדריך את היולדת ואת בן זוגה במהלך ההריון (מרגע הפנייה אליה) ובזמן הלידה, בין אם מדובר בלידה טבעית שנעשית בבית ואם בלידה שנעשית בבית החולים עם משככי כאבים והתערבות רפואית. המיילדת הפרטית מסייעת ליולדת ללדת בכל דרך שהיולדת חפצה בה.
מיילדת פרטית במסגרת לידת בית
יולדת המעוניינת בשירותיה של מיילדת פרטית במסגרת לידת בית, צריכה לקחת בחשבון כי לידת בית דורשת להגדיל ראש. לא מספיק לבחור מיילדת שמתאימה לך, ו"לזרום עם הקטע".
אישה שמתכננת לידת בית צריכה לקחת על עצמה את האחריות ללמוד ולדעת את הנושא היטב, להתכונן ללידה, לבצע את כל הפעולות שהמיילדת תדרוש ממנה בזמן ההיריון (בדיקות שונות, הכנת פרינאום ועוד) ולדאוג ליידע את המיילדת בכל דבר שעלול להגביר את הסיכונים במהלך לידה (דלקת בדרכי השתן, דימום, סיבוך בלידה קודמת).
מיילדת פרטית – בבית החולים או בבית?
מיילדת פרטית כפופה לאותם קריטריונים של משרד הבריאות להם כפופה מיילדת ציבורית. ההבדל טמון בכך שמיילדת פרטית מבצעת לידה פרטית בזמן שהמוסד בו מבוצעת הלידה, אינו אחראי לה. מאחר שתמיד ישנה סכנת תביעה עתידית (של היולדת את המיילדת), מוכרחה המיילדת להצטייד בביטוח אחריות מקצועי.
יולדת המעוניינת להביא עימה לבית החולים מיילדת פרטית, חייבת לתאם את הבאתה עם בית החולים ולקבל הסכמתו לכך. עם הגיעה לחדר הלידה נבדקת היולדת על ידי מיילדת ציבורית, ואם אכן מתחילה הלידה – נקראת למקום המיילדת הפרטית. מרגעים אלה ועד היציאה מחדר הלידה מבצעת המיילדת הפרטית את כל מהלך הלידה, תוך כדי מתן הסברים ליולדת ולבן זוגה בכל שלב.
באשר ללידת בית – מתקיימת התקשרות רציפה בין המיילדת הפרטית ליולדת, במסגרתה עוברת היולדת הכנה פרטנית ללידה הכוללת: פגישת טרום לידה לצורך הכנה ובניית תוכנית לידה אשר מותאמת ככל האפשר לבקשותיה של היולדת – התנוחות המועדפות בעת הלידה (כולל כריעה), מידת מעורבותו של בן הזוג או המלווה, קבלת או אי קבלת משככי כאבים בזמן הלידה וכדומה.
כמו כן, מאחר והלידה צפויה להתקיים בסביבה שאינה בית חולים, בין היולדת והמיילדת נחתם הסכם בו קיימת הסכמה מודעת לסעיפים שונים. נושא ההסכמה הוא מאוד חשוב על מנת למנוע בעיות עתידיות, למשל פינוי לבית החולים במקרה הצורך. בארץ קיימות מיילדות פרטיות המבצעות לידות בית, בביתן או בבית היולדת ומאוגדות באיגוד אשר דואג להן גם לביטוח.
מיילדת פרטית – כמה זה עולה ואיך משיגים?
התעריף שגובה מיילדת פרטית נע בין 4,000 ל-5,000 שקל והוא כולל את כל הטיפול והמעקב לפני ואחרי הלידה, לרבות מעקב הריון והשגחה לאחר לידה. ניתן לפנות אל מיילדת פרטית דרך בתי חולים המאפשרים שירות זה או באופן עצמאי דרך מאגר המיילדות.