לידת בית הינה לידה אשר לא מתרחשת בבית יולדות, אלא בביתה של היולדת.
משחר ההיסטוריה נשים ילדו בבתים, בעזרתן של מיילדות. עם התפתחות הרפואה, החלו נשים ללדת בבתי חולים, במחלקת יולדות.
בשנים האחרונות, ישנה חזרה אל המקורות הטבעיים של האדם, וישנן נשים אשר בוחרות ללדת את ילדיהם בביתם, בעזרתה של מיילדת פרטית.
יתרונות לידת בית
לידה בבית לעומת לידה בבית חולים מאגדת בתוכה מספר יתרונות בולטים, אשר באים בניגוד מוחלט לאופי הלידה בבית החולים.
• מיילדת – על אף העובדה כי בבתי החולים ישנן מיילדות, האישה אינה זוכה לליווי אישי ופרטני לאורך כל הדרך, וזאת מפאת חוסר בכוח אדם. בעל, אמא או אפילו דולה, הם אינם תחליף למיילדת מיומנת, אשר עברה הכשרה מתאימה ובעלת ניסיון בליווי יולדות.
מיילדות אשר מתמחות בלידת בית, הינן מיילדות בעלות יכולת ללוות את תהליך הלידה, כך שהאם לא תזדקק לחיתוך או לתפרים. למרות שבבתי החולים ישנן מיילדות מקצועיות, אין ליולדת אפשרות לבחור מבעוד מועד מי תהייה המיילדת שלה.
• עזרים ללידה טבעית – בעוד בתי החולים דוגלים בשיטת המיטה והאפידורל, הלידה הביתית מאפשרת מגוון רחב של אפשרויות על מנת להקל על היולדת במהלך הצירים ובמהלך הלידה הטבעית. עזרים כמו בריכת מים, מכשיר TENS אשר מקל על הצירים ואפילו גז צחוק.
• חווית הלידה – לידה ביתית מספקת אווירה חמה ונעימה ליולדת, ואף לוולד. עמעום אורות, כריות, חום ואהבה, מלווים את היולדת במהלך שעות הלידה. יצירה של חלל אינטימי ומוכר תורמת לאווירה טובה ותומכת, בניגוד לקור של בתי החולים.
חסרונות לידת בית
החסרונות של לידת בית מתבטאים בפן הרפואי של הלידה, ובמקרים של מצוקה ליולדת או לוולד.
- במקרים של מצוקה ליולדת או לולד, אין אפשרות לתת מענה רפואי הולם במהירות.
- לידה ביתית דורשת תכנון מוקדם והכנה מראש.
- אחוזי התמותה בלידה ביתית גבוהים יותר מלידה בבית החולים.
- אין אפשרות לקבל משככי כאבים, כגון אפידורל, בשום שלב של תהליך הלידה.
- עלות הלידה הביתית יקרה יותר מלידה בבית חולים. בבית החולים ישנו מימון מלא מצד קופות החולים, בעוד עבור המיילדת והחומרים הנלווים ללידה, תצטרך האם לשלם מכספה.
לידה בית – זכויות
מאחר והמדינה מאפשרת לאם בחירה חופשית לגבי המקום בו היא מעוניינת ללדת, הוציא משרד הבריאות חוזר, אשר מאגד כללים ונהלים לגבי לידה ביתית. חוזר זה, מטרתו לנסות ולהבטיח את בריאותם של היולדת ושל הוולד.
על פי משרד הבריאות כל אישה אשר מהלך ההיריון שלה היה תקין וכי העובר התפתח בצורה תקינה, יכולה בליווי מיילדת מקצועית ללדת בביתה. יחד עם זאת, בתוך 24 שעות לאחר הלידה עליה להגיע עם הוולד אל בית החולים, על מנת לחסן את היילוד ולבצע בדיקת מעקב אצל הרופא גם לאם וגם לוולד. הגעה לבית החולים חשובה בהחלט, והיא בגדר חובה ולא המלצה.
לאחר הבדיקה בבית החולים, תקבל היולדת מכתב מהרופא, איתו עליה להגיע אל משרד הפנים על מנת לרשום את התינוק במרשם האוכלוסין.
לכל יולדת במדינת ישראל ישנה האפשרות לבחור היכן היא רוצה ללדת. בין אם בבית החולים ובין אם בלידה ביתית, חשוב לשקול בכובד ראש את היתרונות ואת החסרונות של כל שיטה.
הלידה הביתית אינה מתאימה לכל אישה, והיא עשויה להיות חוויה טראומתית ולא חוויה נעימה ושלווה. להבדיל מכך, ישנן נשים אשר עבורן לידה בבית החולים מנתקת אותן לחלוטין מהטבע האנושי של הלידה הטבעית.