לידת עכוז

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

כמעט ארבעים שבועות נמצא העובר בבטן אמו, גדל, מתפתח, מתגלגל ומתהפך, כל זאת, בכדי להכין את עצמו לרגע החשוב- יציאתו אל אוויר העולם.

באחוז גדול מהמקרים, סמוך לתאריך הלידה המיועד, מגיע העובר למצב בו ראשו סמוך לתעלת הלידה ורגליו מקופלות או נישאות אל על. מצב זה הוא המצב האידיאלי, והוא מאפשר לרוב לידה וגינאלית בטוחה ופשוטה.

בארבעה עד חמישה אחוז מהמקרים, המצב הוא מעט שונה, והתינוק בוחר, מסיבות שאינן ידועות לגמרי, להפנות את עכוזו או רגליו כלפיי מטה אל כיוון תעלת הלידה תוך ציפייה שאלו יצאו ראשונים, מצב זה נקרא 'מצג עכוז' ובגלל הסיכונים הקיימים בלידת עכוז וגינאלית, הוא מחייב התייחסות מיוחדת.

סוגים שונים של מצג עכוז

במהלך היריון עוברת האישה עשרות בדיקות רפואיות וגנטיות, כאשר אחת הבדיקות הנפוצות היא בדיקת אולטרא סאונד המאפשרת התבוננות בעובר בצורה הטובה והקרובה ביותר. בבדיקות אלו, יכול הרופא לבחון את מצבו הפיזי של העובר, לראות ולשמוע את הדופק שלו, לסקור את מצב הרחם והשליה, וכמובן, לראות את תנוחתו של העובר.

רופא אשר יסביר לאישה ההרה כי עוברה נמצא במצג עכוז, יתייחס לשלושה מצבים נפוצים:

  • מצב בו העכוז מכוון לתעלת הלידה והרגליים עומדות ישרות במקביל לגוף כך שכפות הרגליים נמצאות ליד הראש
  • העכוז נמצא סמוך לתעלת הלידה והרגליים מקופלות סמוך לבטן
  • מצב בו אחד או שניים מרגלי העובר מכוונים כלפי תעלת הלידה.

הגורמים למצג עכוז

למרות שלא ניתן לדעת מהם הסיבות למצג עכוז, ידוע כי לידת עכוז שכיחה יותר במקרים הבאים:

הסיכונים בלידת עכוז

למרות שרוב התינוקות במצג עכוז נולדים בריאים (בבית החולים 'ביקור חולים' בירושלים, למשל, מעידים על 30-40 לידות עכוז וגינאליות תקינות בשנה), הם עלולים לעמוד בפני מספר סיכונים כמו מומים מולדים, קשיי נשימה והאטה של אספקת החמצן לדם.

הסכנה העיקרית היא בעיקר, מכיוון שהראש הוא החלק הגדול ביותר בגוף, יתכן מצב בו הרגליים יצאו אך הראש יישאר בתוך גוף האם והעובר יעמוד נוכח סכנות רבות, עוד מבלי להזכיר את הלידה המורכבת, הכואבת והקשה שהאישה עומדת בפניה. סיכונים אלו מתגברים נוכח העובדה כי ישנם מעט מאוד רופאים ומיילדים שיודעים כיצד להתמודד עם לידת עכוז.

אפשרויות לידה חלופיות

עד לשבוע ה-28, אין חשיבות למצג העובר, אך החל מהשבוע 28, במידה והעובר נמצא במצג עכוז, הרופא מציין זאת בפני האישה ומעורר את תשומת ליבה לכך. בשלב זה, לא ניתן כמעט לעשות דבר, אלא להמתין.

במרבית המקרים, העובר משנה את תנוחתו קרוב לתאריך הלידה, אך בין השבועות 28 ל- 32, 20% מהתינוקות נשארים במצג עכוז ולא מתהפכים.

החל מהשבוע 32, הסטטיסטיקה משתפרת ורק 15% מהעוברים נותרים במצג עכוז, ולאחר השבוע ה-37, רק 4-5% נמצאים במצב זה, כך שגם אם במהלך ההיריון נראה כי העובר מונח במצג עכוז, תמיד יש סיכוי שהוא יתהפך באופן ספונטני. אגב, נמצא כי ב10% עד 15% מהמקרים, העובר מגיע למצג עכוז אך ורק סמוך ללידה, גם אם במהלך ההיריון נראה כאילו הוא במצג ראש.

אישה אשר עוברה התהפך סמוך לשעת הלידה, תוכל לעבור לידה טבעית בדרך וגינאלית, לעומת זאת, בפני אישה אשר עוברה נמצא במצג עכוז החל מהשבוע ה- 37 להריונה, עומדות מספר אפשרויות נוספות:

  • היפוך התינוק בסמוך ללידה על ידי רופא מומחה (לא מתאים במקרים של דימום וגינאלי, תינוק קטן מאוד, דופק שאינו תקין, הריון מרובה עוברים, שליית פתח ועוד)
  • לידת עכוז רגילה (נעשית רק על ידי רופאים מומחים, ורק בתנאים מסוימים כמו: מצג עכוז מלא, אין סימני מצוקה עובריים, תהליך הריון תקין ולידה ספונטאנית, תינוק שאינו גדול מדי, ניתוח קיסרי זמין במידת הצורך ועוד).
  • לידה בניתוח קיסרי (ניתוח מוכר ובטוח יחסית, אך בעל השלכות על הריונות עתידיים, וכן, כאבים ואי נוחות הנלווים לניתוח).

בין השבועות 32 ל-37, במידה והעובר נמצב במצג עכוז, ניתן לנסות ולהפוך אותו במגוון שיטות טבעיות או רפואיות, חיצוניות או כירופרקטיות. הצלחת הטיפולים תלויה בגורמים שונים, ובעיקר בגורם הזמן, דהיינו ככל שהטיפול נעשה מוקדם יותר, כך יגדל הסיכוי כי הוא יצלח. בכל מקרה, כדאי לדעת כי בלא מעט מהקרים העובר חוזר למצג עכוז, כאילו זהו מצבו הטבעי, ואין הוא מבין איזו יד נעלמה מעיזה להפריע לו במנוחתו.

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

בריאות האישה: פוריות, הריון, רפואת נשים

הפורטל המוביל לבריאות האישה: פוריות, הריון, רפואת נשים. פורטל המקום שבו תקבלי את כל המידע והעדכונים העכשווים בנושאי: נשים, תזונה, אסתטיקה, גיל ההתבגרות, גיל המעבר,גיל הזהב, רפואה ועוד מגוון רחב של נושאים.

אז מה היה לנו בכתבה: