רבים הם אלו המחשיבים את תקופת ההיריון כאחת התקופות היפות ביותר של בחייה של אישה. תקופת ההיריון היא תקופה הגדושה בשינויים ובהתרגשות לקראת בואו של התינוק החדש לעולם.
במקביל לרגשות אלו, גופה של האישה עובר שינויים רבים מבחינת המראה החיצוני שלו, אך גם מבחינת תהליכים פנימיים המתרחשים בתוכו- זאת הודות להפרשה של הורמוני ההיריון השונים.
בנוסף לכל השינויים החווייתיים שעוברים על אישה הרה, מתרחשים עוד מספר שינויים שאינם כל כך נעימים. בין השינויים הללו ניתן למנות בחילות, הקאות, מחלות חניכיים, שינויים במצב הרוח, שינויים בעור הפנים והגוף וכמובן – כאבי גב.
על-פי הערכות, למעלה מ-50% מהנשים ההרות מדווחות על כאבי גב במהלך חודשי ההיריון אשר לא היו קיימים לפני כן. מקרים של גב תפוס או כאבי הגב הינם שכיחים ויכולים להופיע בתחילת ההיריון, אך במרבית המקרים הכאבים מתחילים בשליש האחרון להריון.
רוב הנשים חושבות כי זו גזירה משמיים ואין מה לעשות בנידון, אך למען האמת ישנן לא מעט אפשרויות שיכולות לעזור ולהקל על הכאבים. בנוסף, אסור להתייחס לכאבים בגב התחתון בביטול, שכן הם יכולים לנבוע משינויים מבניים באגן שיגרמו לכאבי גב גם אחרי הלידה.
להרחבה בנושא כאבים בזמן ההריון לחצו כאן
הסיבות לכאבי גב – כיצד ניתן למנוע אותן?
הסיבות לכאבי גב במהלך ההיריון נחלקות ל-2 על פי שלב ההיריון בו האישה נמצאת. כאבים המאפיינים את השליש הראשון של ההיריון ממוקמים בעיקר בגב העליון. הסיבה לכאבים הללו נעוצים במתיחה של שרירי הגב כתוצאה מגדילה מואצת של החזה. שרירי הגב העליון אינם רגילים לנשיאה של משקל ולכן תחילה יש כאבים. לאחר שהשרירים הללו מתחזקים, הכאבים לרוב חולפים.
כדי למנוע את הופעתם של כאבי גב אלו מומלץ לרכוש חזיות טובות המקנות תמיכה טובה לשדיים הגדלים, ובכך מפחיתות את העומס מהגב. חשוב להקפיד על ישיבה זקופה כדי לעזור לגוף ללמוד מחדש את שיווי המשקל שלו. כדי להקל על הכאבים ניתן לבצע עיסוי קל של האזור הכואב עם משחות מחממות דוגמת וולטרן או בן גיי. אפשר לבצע התעמלות הכוללת סיבובי ידיים וזרועות שעוזרת גם כן לחזק את שרירי הגב.
כאבי גב המאפיינים את השליש האחרון של ההיריון ממוקמים ברוב המקרים באזור הגב התחתון. הסיבה העיקרית לכאבים אלו היא שינוי של מרכז הכובד של הגוף. לכל אדם ישנו מרכז כובד בגופו ואליו שרירי הגב והגוף כולו מותאמים.
בהריון חלה עלייה מאסיבית במשקל באזור הבטן. עלייה זו בולטת במיוחד בשליש האחרון להריון. העלייה הנ"ל מושכת את מרכז הכובד קדימה, לכיוון הבטן הבולטת, ובכך נוצר עומס על שרירי הגב התחתון שצריכים לפעול בצורה מוגברת כדי לאזן את הנטייה של הגוף "ליפול קדימה".
סיבה אחרת לכאבים נובעת ממתיחה של הרצועות המחברות את הרחם לדופן הבטן האחורית, אלה נעשות חלשות יותר לקראת הלידה בגלל שינויים הורמונאליים שמכינים את הגוף לקראת הלידה וגורמים לגידים ורצועות להיות גמישים יותר. בנוסף, ככל שהבטן גדלה, נוצרת הקשתה של עמוד השדרה שיכול ללחוץ על עצבים בגב ולגרום לכאבים.
אחד הגורמים המחמירים כאבי גב תחתון הוא חולשה של שרירי הבטן. חולשה כזו נוצרת באופן פיזיולוגי במהלך ההיריון וזאת על מנת לאפשר לבטן לגדול. יחד עם זאת, ניתן להקל על כאבי הגב על ידי תחזוק וחיזוק של שרירי הבטן עוד לפני הכניסה להריון.
כיצד להקל על כאבי הגב
בשנים האחרונות מקובל מאוד שנשים בהריון פונות לייעוץ פיזיותרפי בכדי ללמוד כיצד להקל על כאבי הגוף על ידי התאמה של תנוחת הגוף וביצוע תרגילים מתאימים. מומלץ כמובן שלא לנעול נעלי עקב, לישון בלילה על הצד ועל מזרן קשיח יחסית. בנוסף חשוב להקפיד על ישיבה בגב זקוף, לעיתים ניתן להיעזר בחגורת אגן שעוזרת להחזיק את הגו יציב יותר.
דרך נוספת להקל על כאבי הגב היא על ידי שחייה- מכיוון שבמים הגוף "קל יותר", הדבר מוריד עומס משרירי הגב ועוזר להקל על הכאבים. גם עיסוי היא דרך יעילה להקל על כאבי הגב. קיימים עיסויים מיוחדים המותאמים לנשים הרות ומותאמים גם לשבוע ההיריון בו האישה נמצאת.