טיפולי ההקרנות מתבצעים באמצעות קרניים של אנרגיה חזקה במיוחד, המסוגלות לחסל תאים סרטניים אשר נמצאים בגוף.
ההקרנות גורמות לכיווץ התאים הסרטניים ומקלות על כאבי החולים. הטיפולים ניתנים לרוב מחלות הסרטן: סרטן הריאה, סרטן השד, גידולי ראש וצוואר, סרטן הלבלב, סרטן הדם- לוקמיה, סרטן העור, סרטן שלפוחית השתן, סרטן הערמונית ועוד.
סוגים של טיפולי הקרנות
- הקרנות חיצוניות- נערכות בתוך מכונה, כאשר הטיפול הוא מקומי ונוגע באותם אזורים בהם התאים הסרטניים מרוכזים. הקרניים במכונה מכוונות לאזור החולה בגוף והטיפול משפיע רק על תאי האזור בלבד. את הטיפול מקבלים מספר פעמים בשבוע, במשך תקופה, ולעתים גם במחזוריות.
- הקרנות מערכתיות- הקרניים מועברות היישר אל תוך הגוף, כאשר מזריקים חומר רדיואקטיבי שזורם בכל הגוף וקשור לנוגדנים שמאתרים את התאים הסרטניים.
באילו שלבים מתבצעים טיפולי ההקרנות?
ברוב המקרים, טיפולי ההקרנות מתבצעים בשילוב עם הניתוח אותו עובר החולה, כאשר הסרטן נמצא בשלב מוקדם של המחלה. המטרה היא השמדת התאים הסרטניים כולם, במידה והם נותרו לאחר שהאדם נותח, ובכך להקטין עד כמה שניתן את סיכוי צמיחתם מחדש.
יהיו מצבים בהם טיפולי ההקרנות יינתנו עוד לפני הניתוח להסרת הגידול, על מנת לנסות למזער את גודלו. תוך התחשבות במצב החולה, הרופאים מחליטים באיזה זמן והאם בכלל יש לאפשר טיפולי הקרנות ביחד עם מתן כימותרפיה. היה והסרטן חזר לגוף- לאותו איבר או לאיבר אחר- יינתנו טיפולי הקרנות נוספים על מנת לשלוט במחלה שהייתה ושייתכן כי לא טופלה במידה המרבית.
תופעות הלוואי הכרוכות בטיפולי ההקרנות
אנשים שונים מגיבים בצורות שונות לטיפולי ההקרנות. בעת הטיפולים גם התאים הבריאים נפגעים, ולכן עשויות להופיע תופעות לוואי שונות. לאחר שהאדם עובר את הטיפול, התאים הבריאים בגופו מתאוששים לאט, לכן רוב תופעות הלוואי יהיו זמניות. תופעות אלו משתנות מאדם לאדם ובין סוגי מחלות הסרטן, כאשר הנפוצות הן: עייפות, בחילות והקאות, שינויים בפה, נשירת שיער באזור ההקרנות, בעיות בשלפוחית השתן, סימנים על העור או כוויות באזור ההקרנות, בעיות בגרון, בעיות במערכת המינית ובפוריות.
אלו הן תופעות הנראות לעין ומורגשות היטב. בנוסף להן יש תופעות לוואי פנימיות בגוף, שאינן מורגשות תמיד, או שהן יורגשו בשלב מאוחר: הקרינות עלולות לגרום לסרטן נוסף בגוף ולהחלשת המערכות הפנימיות בגוף, ועלולה להיות ירידה משמעותית בנוגדי חמצון הרקמות.
משך טיפולי ההקרנות
מכיוון שישנן סוגים רבים ושונים של מחלות הסרטן, כל סוג דורש טיפולי הקרנות שונים. בהתייחס למצבו של החולה, לסוג המחלה ולרמתה בגוף, משכי הטיפולים משתנים גם הם. הרפואה מתייחסת למידת הסיכוי להירפא מהמחלה, או לעוד כמה זמן נותר לחולה לחיות.
אלה שיקולים נוספים למתן טיפולי ההקרנות. בדרך כלל הטיפולים נמשכים מספר ימים או שבועות, במחזוריות. כיום ניתנים גם טיפולים מהירים בעוצמה גבוהה ובדיוק רב, והם מתקצרים עד לכדי חצי מטיפולים הרגילים.
הסיכונים בקבלת טיפולי הקרנות
טיפולי ההקרנות השונים יעילים במידה רבה באופן התמודדותם עם הסרטן, אך הם גם כרוכים בסיכונים לא מעטים ולא בטלים. למשל: במקרה בו ניתנת לחולה רמת קרינה גבוהה ממה שצריך, סיכוייו להירפא מהמחלה נפגעים מאוד, ובמקרים מסוימים זה עלול להגיע לכדי כריתת איברים או אפילו למוות.
מינון מדויק בהקרנות הוא עניין קריטי מאוד ומשמעותי. למכונות הקרינה יש חלק חשוב מאוד בתהליך, ואי תקינותן עלולה גם לפגוע בטיפול. בנוסף, טיפולי ההקרנות עלולים לגרום לעתים לתופעות לוואי משמעותיות ורציניות בגוף החולה, אשר נשארות ואינן חולפות כעבור תקופה.