המילה כימותרפיה מעוררת ברובנו הקשר מיידי לתחלואה וטיפול במחלת הסרטן, ואכן זהו השימוש העיקרי של התרופות הכימותרפיות. השם של התרופות הוא למעשה שילוב של המילים כימיה ותרפיה והמשמעות היא- ריפוי על ידי שימוש בחומרים כימיים.
החומרים בהם משתמשים לצורך הטיפולים הכימותרפיים, אם נאמר זאת בפשטות, הם רעלים. אלה הם חומרים שרעילים לתאים בגופנו, אולם הם פוגעים בתאים מסוימים יותר מאשר באחרים, ועל כן מתאימים לשימוש בכדי לטפל בגידולים סרטניים.
טיפולי הכימותרפיה קיבלו שם לא כל כך טוב לאור תופעות הלוואי הקשות להן הם יכולים לגרום, אולם בסופו של דבר מדובר בתרופות ותיקות אך בעלות רזומה לא קטן של הצלת והארכת חיים של מאות אלפי אנשים ברחבי העולם.
מקור החומרים
החומר הכימותרפי הראשון התגלה במהלך מלחמת העולם הראשונה. מדובר בחרדל חנקני – גז שמקורו מצמח החרדל. מחקרים גילו בהמשך כי חיילים שנחשפו לחומר זה חוו ירידה משמעותית במספר תאי הדם הלבנים שלהם. מאוחר יותר עלתה המחשבה כי ניתן יהיה להשתמש בעיקרון זה על מנת לחסל תאים סרטניים. החומרים הכימותרפיים הראשונים היו ממקור צמחי ואילו בהמשך סונתזו חומרים בעלי אופן פעילות דומה גם בצורה סינטטית.
מנגנון הפעולה והליך הטיפול
כלל התרופות הכימותרפיות מבוססות על עיקרון אחד- השתלבות במהלך החלוקה הטבעי של התא ופגיעה בתהליך זה. ככל שמדובר על תאים שמתחלקים בתדירות גבוהה יותר, כמו תאים סרטניים, כך ההשפעה של התרופה הכימותרפית תהייה גדולה יותר עליהם.
הטיפול הכימותרפי ניתן דרך הוריד ויכול להתבצע במסגרת אשפוז או במסגרת של אשפוז יום. במהלך הטיפול מוחדרת לווריד מחט פלסטיק (וונפלון) ודרכה מוזרם החומר הכימותרפי. ישנה אפשרות גם להחדיר את הכימותרפיה לווריד מרכזי דרך צנתר ואז הדבר יכול לשמש לטיפול קבוע ולא נדרשת דקירה מחדש בכל פעם. ישנן גם תרופות כימותרפיות שניתנות דרך הפה והמטופל יכול לקבל את הטיפול במסגרת ביתית.
מחזורי הטיפול הכימותרפיים משתנים כתלות בסוג הסרטן המטופל, בשלב של הטיפול, בחומרת המחלה ובנתונים ספציפיים של כל מטופל. נהוג להתייחס לטיפולים הכימותרפיים כאל "מחזורי טיפול" שיכולים להימשך שעות ועד ימים ואף שבועות. לאחר כל מחזור טיפול מקובלת תקופת "מנוחה" בה הגוף מתאושש ולאחריה מגיע מחזור טיפול נוסף עד לסיום הפרוטוקול.
למי מתאים?
הטיפול הכימותרפי משולב כיום כטיפול כמעט בכל סוג של מחלת סרטן ולעיתים מהווה טיפול עיקרי ובמקרים אחרים מהווה רק טיפול מקדים או משלים.
תופעות לוואי
כפי שציינו, טיפולי הכימותרפיה פוגעים בכל תאי הגוף והם אינם ספציפיים. הספציפיות מושגת על ידי העובדה שהתרופות פוגעות בעיקר בתאים המתחלקים בתדירות גבוהה כמו תאים סרטניים.
תופעות הלוואי נובעות מפגיעה של התרופות בתאים בריאים בגוף שגם הם, באופן טבעי, מאופיינים על ידי חלוקה מרובה. סוגי תופעות הלוואי הנפוצות הן:
- נשירת שיער – זקיקי השיער מתחלקים בתדירות גבוהה ולכן נוטים להיפגע מטיפולי הכימותרפיה. השיער נושר בכל הגוף ובתום הטיפולים לרוב חוזר לצמוח, אם כי מרקמו יכול להיות שונה.
- בחילות, הקאות ושלשלולים – עקב פגיעה בתאים המרפדים את דפנות מערכת העיכול, מדובר בתופעת לוואי נפוצה במיוחד שמוציאה את עיקר השם הרע לטיפולי הכימותרפיה. בזמן ההפוגה מהטיפולים, התאים המצפים את דפנות מערכת העיכול מתחדשים ומתאוששים.
- ירידה בכמות תאי הדם – התרופות הכימותרפיות פגועות במח העצם האחראי לייצור תאי הדם השונים: אדומים, לבנים וטסיות הדם. עקב כך ניתן לראות תופעות לוואי כמו זיהומים חוזרים, חולשה וסחרחורת ולעיתים גם דימומים.
- פגיעה בעור – העור הופך להיות שברירי מאוד ויכול להיקרע. חשוב מאוד להיזהר מפני פציעות עוריות, שכן ייקח להן זמן רב להחלים והן יכולות להוות פתח לזיהומים.
- פגיעה בפוריות – תאי האשכים והשחלות רגישים מאוד לתרופות הכימותרפיות ונשים וגברים בגיל הפוריות צריכים לשקול אפשרות של טיפולים לשימור פוריות לפני התחלת טיפולים כימותרפיים.