יתכן שאתם או אתן לא חוששים יותר מדי מחצבת. לרוב, זו לא נחשבת למחלה קטלנית או אפילו מסכנת חיים. אבל כאשר מדובר על אישה שנדבקת בחצבת במהלך ההיריון, זו יכולה להיות בעיה. כיצד משפיעה המחלה על מהלך ההיריון, על האישה והתינוק? יצאנו לבדוק.
עד כמה נפוצה מחלת החצבת?
חצבת נחשבה בעבר למחלה ויראלית נפוצה ביותר. בטעות, ניתן להניח שהיא מוגרה מהעולם, המצב מאוד רחוק מזה. לרוב, היא לא נחשבת למאוד מסוכנת, בפרט לא לאחר שהחלו להעניק חיסונים נגדה בקנה מידה נרחב עם דגש על אוכלוסיות בסיכון. אפילו לאור זמינותו של החיסון, זו נחשבת למחלה נפוצה ביותר, בכל רחבי העולם. בארץ, לאחר שנים שכמעט לא נרשמו מקרים חדשים, החלו להופיע מעת לעת מגיפות או לכל הפחות התפרצויות. במקרים נדירים, היא מסתיימת במוות. עבור אישה בהיריון ועבור העובר, גם אם האירוע לא מסתיים בצורה כה טרגית, עדיין יש אפשרות ניכרת לסיבוכים שכדאי למנוע. את כל זה צריך לדעת כאשר שוקלים האם, כן או לא, להתחסן.
מה הם סיכויי החלמה מחצבת?
כאשר אישה בהיריון נדבקת בחצבת, עולים בצורה ניכרת הסיכויים להחמרה במצב הרפואי. כלומר, הסיכוי לפתח מחלות נוספות וסיבוכים עולה בעשרות אחוזים. בין הסיבוכים היחסית נפוצים ניתן לציין למשל דלקת ריאות. על פי נתונים שנאספו מרחבי העולם, על כל שתי נשים הרות שחלו בחצבת, אחת מהן תצטרך להתאשפז בבית חולים לצורך טיפול בתסמיני המחלה ותחלואה נוספת. אחת מכל ארבע נשים שנדבקו במחלה חלתה תוך זמן קצר גם בדלקת ריאות.
סיכוי ניכר ללידה מוקדמת
מיתוס שגור שאפשר להפריך – חצבת בזמן היריון לא מביאה ככל הידוע לעליה משמעותית בהתפתחות מומים בתינוקות. יחד עם זאת, זוהי מחלה שמלבד אי הנעימות שלה לאם גם מביאה במקרים רבים למצוקה בקרב העובר. המצוקה הזאת מחייבת את הרופאים לבצע זירוז או לידה מוקדמת. ככל הנראה, גם הסיכוי להפלות עולה. בשל סיבות אלה ואחרות, עולה גם הסיכוי לפטירה בשל המחלה (אחוזים נמוכים, ובכל זאת ראויים לציון). פטירה בשל סיבוכים, אך כאלה שלא היו קורים לו האישה הייתה מתחסנת בפני חצבת.
כיצד מאבחנים חצבת בעת היריון?
רופאים מגלים כי בשל ההיריון, עשוי להתעכב הזיהוי של הרופאים כאשר האישה נדבקת במחלה זיהומית כדוגמת חצבת. לרוב, את המחלה די קל לזהות על פי הפריחה האופיינית. הבעיה היא שבמצב של היריון גדולים הסיכויים שהפריחה תבוא לידי ביטוי בצורה מעט שונה. יתכן אפילו שלא תופיע כלל, למרות קיומו של הווירוס בדם. חוסר אבחון או אבחון שגוי, כפי שקורה אפילו כיום, מעלים את הסיכוי לסיבוכים, בקרב האם ובקרב העובר.
תיאור מקרה מהחיים של חצבת בהיריון
לאחרונה, דווח בעיתוני אנגליה על צעירה הרה, שלא חוסנה נגד חצבת. האישה, באמצע שנות העשרים לחייה, אושפזה בבית חולים בשל סיבוכים לא ברורים. היא סבלה מתופעות דמויות שפעת וכן מפריחה שהרופאים התקשו לזהות (וייחסו להשפעת החום הגבוה). הרופאים הבינו שהאישה סובלת מזיהום אולם סברו כי מדובר בעצם במחלתה אחרת. תרמה לכך העובדה שמצבה של האישה החמיר במהירות. היא סבלה בהתדרדרות בנשימה, עד כדי צורך בחיבור למכונת הנשמה. בשל התסמינים והסיבוכים, החליטו הרופאים להביא ללידה מוקדמת. בסופו של דבר, הסיפור נגמר בשלום. האם התאוששה והתינוק נולד, חי בריא וללא נוכחות נגיפי חצבת או דלקת ריאות. אך כאשר ניתן להימנע מכל הסאגה הזאת, זה עדיף, כמובן.