מחלת הסרטן בנויה מסטטיסטיקה. קיימות קבוצות סיכון, שמאפייניהם המיוחדים יתרמו להופעת מחלת הסרטן – גיל, תורשה, חשיפה עקבית לחומרים מסוכנים ומין האדם. לעיתים, המחלה תוקפת גם אנשים שאינן בהכרח מקבוצות הסיכון שתוארו לעיל.
סרטן השד, הוא סרטן המופיע בעיקר אצל נשים. בעלות סיכון גבוה יותר, הן נשים בגיל הסמוך להפסקת הווסת, נשים שמעולם לא ילדו או הניקו, עבר תורשתי של המחלה במשפחה, השמנה, עישון ונטילת גלולות. הסטטיסטיקה מדברת על אחת מכל תשע נשים, שלוקה בסרטן השד.
אישה שלוקה בסרטן השד נכנסת למערבולת בריאותית, כלכלית ונפשית. גילוי המחלה מעורר פחדים וחששות. ידיעת הסיכויים לשרוד את המחלה, תתרום לאופטימיות ולסיכויי החלמה טובים יותר. חולת הסרטן לא לבד, הממשלה עומדת לצידה בחוקים והטבות מיוחדות – הסיוע הכרחי לכל שלבי המחלה.
זכויות מקופות החולים
ההטבה החשובה מכל, היא ההטבה הניתנת מטעם חוק הבריאות הממלכתי. הלוקה במחלה זכאית למימון והשתתפות קופת החולים בתרופות, אשפוזים, ביקור אצל רופאים מומחים וטיפולים ואבחון במכונים השונים.
עם זאת קיימת השתתפות עצמית חודשית של כל מבוטחת, מדובר בהשתתפות עצמית של כמה מאות שקלים בחודש. בנוסף תקבל החולה החזרי נסיעות, בגין הנסיעה לטיפולים והחזרה מהם. במקרה הצורך, יינתן החזר מלא בגין נסיעה באמבולנס לצורך אשפוז.
הטיפול המאסיבי בסרטן השד פוגע בשיניים, קופת החולים תשתתף בטיפולי שיניים לפני תחילת הטיפול התרופתי, ותעניק מימון מלא לטיפולים אחרי הטיפול. אם נתגלתה המחלה בשלבים מתקדמים,
הסיכוי לכריתת השד הפגוע פוגע קשות בדימוי העצמי של האישה ובמצבה הנפשי. קופת החולים תשתתף בעלות השתלים. אפילו קיימת השתתפות הקופה בקניית חזייה ראשונה לאחר הניתוח, קופת החולים תשתתף עד מאה שקלים.
הטיפול התרופתי הקשה, ברוב המקרים, גורם לנשירת השיער, ניתן לרכוש פאה בסיוע קופת החולים. השתתפות הקופה היא עד שליש מעלות הפאה, עד אלף שקלים. ההטבה ניתנת פעם בשנה.
זכויות מהביטוח הלאומי
מלבד קופת החולים, קיים גם הביטוח הלאומי. גוף זה יעניק קצבאות מחיה לחולה, ושיקום תעסוקתי בזמן המחלה או לאחר ההחלמה ממנה. יינתנו גם הנחות שונות בתשלומי קופת חולים, התשלום החודשי לביטוח הלאומי, הנחות בארנונה ועוד הנחות רבות אחרו.
קרנות וארגוני סיוע
בדרך כלל נלווה לקושי הפיזי להתמודד עם סרטן השד, גם קשיים כלכליים. חלק מהתרופות מסובסדות, וחלק כלל לא כלולות בסל הבריאות, מדובר בתרופות יקרות להחריד.
אם המצב הכלכלי קשה והחולה לא יכולה לרכוש את התרופות ההכרחיות, היא יכולה לפנות לארגונים וקרנות סיוע שמטרתם להעניק סיוע כלכלי לרכישת תרופות שאינן מסובסדות. למשל, הקרן הישראלית למימון תרופות וקרן נשיא המדינה. קיימים ארגונים נוספים המעניקים סיוע ברכישת תרופות.
זכויות בעבודה
נוסף על הקושי הכלכלי, קיים גם קושי לתפקד, אפילו בפעולות פשוטות. כתוצאה מהחולשות והקשיים, עלולה החולה להפסיד ימי עבודה רבים ולעיתים אף להתפטר. החוק מגבה את החולה – ע"פ החוק, העובדת החולה תקבל תשלום מהמעסיק עבור ימי עבודה שהפסידה בגין המחלה.
כ- 30 אחוזים מהשכר בגין היום השני והשלישי למחלה, ו- 75 אחוזים מהשכר עבור היום הרביעי ואילך. אם נאלצה העובדת להתפטר בשל המחלה, היא זכאית לפיצויי פיטורין, ואם אחד מבני משפחתה הקרובה, נאלץ גם הוא להתפטר, בכדי לסייע לחולה, זכאי גם הוא לפיצויי פיטורין.
תמיכה נפשית
מלבד התמיכה הבריאותית והכלכלית, החולה זקוקה לתמיכה נפשית ורגשית. בתי החולים מעמידים אחיות במחלקות האונקולוגיות, האחיות יעניקו ייעוץ והדרכה לשלבים השונים של המחלה. במחלקות אלו, ניתן למצוא גם עובדות סוציאליות – הן נמצאות שם עבור חולי הסרטן והן יידעו את החולים לגבי זכויותיהם השונות. בנוסף יעניקו ליווי, הדרכה ואוזן קשבת.
להרחבה: זכויות חולות בסרטן השד