הנקה מוצלחת – איך עושים את זה?
הנקה היא פעולה של אהבה והזנה, המבטיחה את התפתחותו של תינוקך וחיזוק הקשר ביניכם. תהליך ייצור החלב אצל האם מתחיל עוד בתקופת ההריון והמשכו הטבעי של ההריון הוא להניק את התינוק. הנקה הינה מיומנות נרכשת, לכן על מנת להיות מוכנה להנקה כדאי שתדעי את יתרונות שיש בהנקה.
משרד הבריאות ממליץ להניק עד גיל שישה חודשים ורבים ממליצים להמשיך להניק עד גיל שנה. למעשה אם התינוק יונק אין צורך בתוספות מזון, התינוק מקבל את כל צרכיו מחלב האם.
הנקה – יתרונות לתינוק
הרבה מיתוסים נוצרו על הנקה, אך מה יתרונותיה של ההנקה? חלב אם הוא המזון המושלם עבור תינוקך, מתאים לצרכיו המיוחדים של תינוקך מבחינת תזונה, התפתחות התינוק והן מבחינת התפתחות מוטורית של התינוק. הוא מכיל את כל מרכיבי המזון הדרושים לו, מכיל נוגדנים המגנים על התינוק מפני מחלות זיהומיות בחודשיו הראשונים, בעת שהמערכת החיסונית אינה חזקה מספיק.
חלב אם עוזר בבניית מערכת החיסונית של התינוק ומפחית את הסיכוי לפתח אלרגיות. מחקרים מראים כי הנקה מפחיתה את סיכון המוות בעריסה. חלב האם מתעכל בקלות, התינוק יונק בדיוק את הכמות הנחוצה לו. לא פחות חשוב, ההנקה מעבר להזנה היא פעולה של אהבה, המחזקת את הקשר בינך לבין תינוקך.
הנקה – יתרונות לאם
יתרונות ההנקה אינם פוסחים גם על האם המניקה, הנקה מפחיתה את הסיכון לחלות בסרטן השד, סרטן השחלה ומפחיתה את הסיכון לחלות באוסטיאופורוזיס. הנקה גורמת להתכווצות מהירה של הרחם לאחר הלידה ומסייעת בחזרה מהירה למשקל שלפני ההריון.
חלב האם
חלב האם נוצר כתוצאה של הפרשת ההורמון פרולקטין מבלוטת יתרת המוח. תהליך יצור החלב מתחיל כבר בתקופת ההריון. בעת ההנקה גירוי הפטמה על יד המציצה של התינוק, מביאים לאיתות לבלוטת התת- רמה (היפותלמוס) המעבירה תשדורת לבלוטת יותרת המוח להפריש פרולקטין ואוקסיטוצין, הורמונים אלו גורמים ליצירת חלב ולהזרמתו.
הורמון הפרולקטין אחראי ליצירת חלב האם והורמון האוקסיטוצין הגורם להתכווצות צינורות החלב בשדים הגורמים לחלב שנוצר לצאת החוצה, הורמון זה אחראי גם להתכווצות הרחם.
לאחר הלידה רמת הפרולקטין הינה גבוהה וגורמת לנזילת חלב גם כאשר אין התינוק יונק, אך לאחר שלושה חודשים יצירת החלב תהיה בהתאם לביקוש. הנקה לפי הצורך והביקוש של תינוקך תביא לייצור חלב בכמות הדרושה לו.
בימים הראשונים לאחר הלידה מופיע הקולסטרום, נוזל בצבע צהבהב – חום המכיל ויטמינים ומינרלים. הקולסטרום עשיר בחלבונים ונוגדנים העוזרים למערכת העיכול של התינוק. לאחר שלושה עד חמישה ימים מופיע החלב. לאחר שבועיים החלב יהיה מימי יותר.
בעת ההנקה החלב הראשון שהתינוק יונק הוא החלב הקדמי, חלב זה נאגר בצינורות מאחורי הפטמה, הוא חלב המכיל מעט שומן. לאחר שהתינוק ממשיך לינוק, הורמון האוקסיטוצין משתחרר, הגורם לסחיטת צינורות החלב, המביא לחלב הסמיך שהוא עשיר יותר בשומן ובחלבון, הנקרא גם החלב האחורי.
פעולת ההנקה מעבר לתזונה היא יצירת הקשר עם תינוקך. לכן מומלץ להניק מוקדם ככל האפשר לאחר הלידה – הנקה בשעה שלאחר הלידה יכולה להביא להצלחה בהנקה. הניקי את תינוקך כשהינך רגועה ונינוחה, חשוב בזמן ההנקה לדבר אל התינוק וליצור מגע ישיר עם התינוק. יש להחזיק את התינוק שבטנו אל מול בטנך וראשו גבוה מגופו, תוכלי להיעזר בכרית לתמיכה.
יניקה נכונה היא מצב שבו פיו של התינוק פתוח, פיו מתהדק על רקמות השד והפטמה כולה בפיו, תנועות הלסת לוחצות על צינורות החלב הגורמים ליצירת החלב וזרימתו, בצורה זו אין התינוק מכאיב לפטמה או סודק אותה, והחלב מגיע ישר אל גרונו.
התחיל להניק משד אחד, רק לאחר שהתינוק מפסיק לינוק מהשד ובמידה והוא עדין רעב עברי לשד השני. הניחי לתינוק לינוק כאוות נפשו.
החזקה נכונה של השד בפיו של תינוקך תביא לתחושה של יצירת וואקום, לכן בסיום ההנקה החליקי את אצבעך בעדינות לפיו של התינוק, התינוק יעבור למצוץ את אצבעך וכך תוכלי לשחרר את הוואקום ולשחרר את הפטמה מפיו. משיכה של פיו של התינוק מהפטמה עלול ליצור פצעים על הפטמה. בהנקה הבאה התחילי בשד הכבד מבין השניים.
לעיתים בימים הראשונים יש קושי להניק, או שהתינוק יונק רק מספר דקות. יש חשיבות להנקה בימים אלו גם אם התינוק יונק מעט, ראשית, התינוק יונק בעיקר קולוסטרום, העשיר בחלבונים ונוגדנים, לכן חשוב להקפיד על הנקה זו. שנית, התחלת הנקה מוקדמת ככל הניתן תתרום להרגל ההנקה והקושי להניק יעלם. יש להניק את התינוק לפי צרכיו, הצרכים משתנים מתינוק לתינוק ובכל תינוק הצרכים משתנים במשך הזמן. באתר שירותי בריאות כללית תוכלו למצוא מידע רב בנושא הנקה
בזמן שאת מניקה חשוב שתקפידי על מנוחה מספיקה ותזונה מלאה הכוללת את כל אבות המזון ושתייה רבה. המעיטי בשתיית קפאין, הימנעי משתיית אלכוהול ועישון.
למרות הרצון לחזור לגזרה לאחר הלידה אין זה הזמן לפצוח בדיאטה. הקפידי לנוח והקפידי על היגיינה של השד.
לא כולן מצליחות להניק, וזה בסדר
יש נשים שנורא רוצות להניק ומשלל סיבות ביניהן מחסור בחלב, כאב עז בזמן הנקה ועוד סיבות רבות ואחרות מחליטות שלא להניק. אל תתייסרי אם אינך מצליחה להניק, התינוק שלך זקוק לך חזקה נפשית ופיזית ואם ההנקה גורמת לך לסבל, אז אולי כדאי שתימנעי מלעשות זאת.
תתפלאי לשמוע שאמהות רבות, כפי שמובאת בכתבה – זכותי לא להניק מתריסות על התפיסה החברתית שהנקה זה הכי טוב עבור התינוק שלהן ועל ההנחה שאמא שלא מניקה היא אמא "מזניחה". חלק מעידות כי החליטו מראש לא להניק, שהפסיקו מפאת כאב עז, שסבלו מחוסר שעות שינה וכן הלאה על מנת שיוכלו להתמקד במה שחשוב להן באמת – הילד שלהן.