דלקות בדרכי השתן הינן תסמין אשר נשים רבות סובלות ממנו, לפחות פעם אחת במהלך חייהן. בדרך כלל הגורמים לו הינם זיהומיים אשר מקורם בכליות, שופכנים או בשלפוחית השתן עצמה.
הדלקת מתרחשת בעיקר אצל נשים, עקב האנטומיה המיוחדת שלהן, אשר מדגישה את הקרבה הפיסית בין פי הטבעת והשופכה, ומאפשרת העברת חיידקים וזיהומים ביניהם בקלות יחסית, בהשוואה לאנטומיה השונה אצל גברים.
מעבר לכך, נשים או גברים אשר הינם בעלי פגמים אנטומיים שונים, עלולים אף הם לסבול מדלקות בדרכי השתן באופן כרוני ורציף.
דלקות בדרכי השתן אשר חוזרות באופן כרוני, מוגדרות כשתי הופעות של תסמינים בתקופה של חצי שנה, כך שהמטופלת חווה שלוש התקפות בשנה.
פעמים רבות, המטופלות הינן נשים צעירות, אשר באמצעות שינויים בהרגלי ההיגיינה ואורחות החיים, מצליחות לשפר ולהפחית את תדירות אירועי הדלקת. המלצות אלו כוללות ניגוב מהנרתיק לכיוון פי הטבעת ולא להיפך, רחיצה קבועה במים זורמים, שתיה והשתנה לאחר קיום יחסי מין, הימנעות משטיפות וגינליות, שתיית מים מרובה או מיץ חמוציות לאורך היום.
תסמינים לדלקת בדרכי השתן
התסמינים הראשונים המעידים על דלקות בדרכי השתן הינם דחיפות ותכיפות במתן שתן, צריבה, טפטוף, דיזוריה, ולעיתים גם כאבים והתכווצויות בטן. מעבר לכך, יסבלו הנשים מכאבים או דקירות, ומכמות שתן קטנה, למרות הדחיפות הגדולה להשתנה, שתן עכור ובעל ריח חריף, ועלייה בחום הגוף.
במקרה וישנה החמרה בתופעות כמו למשל הופעת שתן דמי, או כאשר הדלקת אינה מטופלת, היא עלולה לעלות כלפי מעלה ולגרום לדלקת באגני הכליה. למרות כל זאת, לפעמים בדיקות שתן אקראיות יגלו דלקות בדרכי השתן אשר לא היו ידועות לאישה מבחינת תסמינים קליניים. יש לטפל גם בדלקות אלו, מחשש לסיבוכים עתידיים ופוטנציאלים.
מהם הגורמים לדלקת בדרכי השתן?
ברוב המקרים הגורמים לדלקות בדרכי השתן יהיו חיידקיים אשר מגיעים ממערכת העיכול (למשל אי קולי, e-coli) ישר אל מערכת השתן. הם יגרמו לדלקות וזיהום כאשר מערכת החיסון לא תצליח להתמודד עימם.
חיידקים נוספים אשר עלולים לגרום לדלקת הינם קלמידיה או מיקופלסמה אשר מועברים בעת קיום יחסי מין. ישנם מספר גורמי סיכון אשר מעלים את הסיכון להתפתחות דלקות בדרכי השתן, כמו למשל קיום יחסי מין מרובים, פגמים אנטומיים אשר פוגעים באופן ריקון שלפוחית השתן, וטיפול קודם בדלקות שלא הושלם די צורכו.
אבחון דלקות בדרכי השתן
האבחון של דלקות הינו פשוט בבסיסו ומערב בדיקת תרבית שתן אשר תבדוק האם ישנם או אינם חיידקים ומה סוגם, ובדיקת שתן לכללית אשר תוכיח את סימני הדלקת אשר יתבטאו בעלייה בתאי הדם הלבנים.
מעבר לכך, תלונות שכיחות של נשים, כמו צריבה ודחיפות, אף הן מחשידות באופן ברור לכיוון של דלקת בדרכי שתן. סיפור קליני של דלקות חוזרות, ייקח בחשבון אף תסמינים נוספים אשר יכולים לנבוע מסיבוכי הדלקות החוזרות.
כיצד מטפלים בדלקת בדרכי השתן?
הטיפול בדלקות בדרכי השתן מתבסס על טיפול אנטיביוטי. אחד העקרונות החשובים בטיפול הוא המשך המעקב והטיפול האנטיביוטי המשלים גם לאחר ריפוי הדלקת.
כאשר האנטיביוטיקה לא מותאמת לסוג החיידקים הנמצאים, או כאשר הטיפול לא הושלם עד הסוף, ישנה סבירות גבוהה כי הדלקת תחזור, באופן חריף יותר. החיידקים אשר נחשפו כבר לאנטיביוטיקה נעשים עמידים יותר ויותר לצורת טיפול זו, עד כדי חוסר תגובה.
מעבר לכך, על המטופלת לנקוט במספר אמצעי מניעה אשר יוכלו להוריד את הסיכון לדלקות, כמו מתן שתן לאחר קיום יחסי מין, טיפול מידי לאחר הופעת התסמינים הראשונים, ולקיחת מינון נמוך של אנטיביוטיקה לאורך זמן. ישנן נשים רבות הפונות לרפואה המשלימה או האלטרנטיבית על מנת לטפל בדלקות שתן חוזרות.