שילוב צמד המילים "דיאטת השמנה" עשוי להישמע לרבים מוזר. הלא עבור רובנו "דיאטה" משמעותה תזונה שמטרתה הורדה במשקל, אלא שישנם אנשים שאינם צריכים לרדת במשקל אלא דווקא לעלות. לרבים, מצב זה של צורך לעלות במשקל נשמע כמו חלום, אולם מסתבר שלעתים "דיאטת השמנה" עשויה להיות קשה יותר מדיאטת הרזיה. באילו מצבים נדרשת דיאטת השמנה ומה היא כוללת? על כך במאמר שלפניכם.
באילו מצבים נדרשת דיאטת השמנה?
כפי שישנם אנשים בעלי עודף משקל, כך ישנם אנשים הנמצאים בתת משקל. תת משקל נגרם מסיבות רבות ושונות: כתוצאה ממחלה ארוכה / קשה, כתוצאה מטיפולים רפואיים הגורמים לבחילות והקאות (למשל טיפולים כימותרפיים), בעקבות מצב נפשי קשה (אבל, דיכאון, משבר), גוף בעל חילוף חומרים מהיר וגבוה, סיבות גנטיות ועוד.
תת משקל אשר נגרם ממחלה או כתוצאה מטיפולים קשים עלול לגרום לחולשה ולקושי של הגוף להילחם בצורה יעילה ומהירה יותר במחלה. גם במצבים בהם אנשים בריאים הם בעלי משקל נמוך מדי הם עלולים לחוות עייפות תמידית, חולשה, ואפילו ירידה במצב הרוח.
בני נוער הסובלים ממשקל ירוד עלולים לא למצות את פוטנציאל הגדילה שלהם. אצל נשים ונערות תחום הפוריות עלול להיפגע. בעלי משקל ירוד העוסקים בספורט עלולים לחוות קושי בביצועים ובהישגים. בכל המקרים שפורטו לעיל נדרשת דיאטה אשר תסייע בעליה במשקל ובהעלאת מסת השריר.
על מה חשוב להקפיד בעת דיאטת השמנה?
כאמור, דיאטת השמנה עלולה להיות קשה יותר מדיאטת הרזיה, ולרוב מומלץ כי דיאטה מסוג זה תלווה בפיקוח של דיאטנית מקצועית. בניגוד למה שנהוג לחשוב, לא מומלץ כי אנשים הזקוקים לדיאטת השמנה יאכלו מזונות משמינים או "ג'אנק פוד" בכמות רבה יותר.
סוגי מזון אלה מכילים קלוריות ריקות אשר לא יועילו לגוף בדבר. קלוריות אלה עלולות לגרום להשמנה לא רצויה אשר לא תחזק ולא תתרום לתוצאות המקוות. דיאטת השמנה צריכה לכלול תפריט עשיר בחלבונים, מינרלים וערכים תזונתיים נוספים.
המלצה נוספת לאנשים הזקוקים לדיאטת השמנה היא לאכול ארוחות קטנות לעתים קרובות במקום 3 ארוחות גדולות ביום. אחת הבעיות של אנשים בעלי חוסר משקל היא חוסר תאבון. כאשר רואים צלחת עמוסה מדי, אין חשק לאכול. כמו כן, במידה ומי שסובל מבעיה זו אוכל יותר מדי, הוא מרגיש תחושת מלאות ואפילו בחילה לאחר ארוחה זו, תחושה לא נעימה, שתרתיע אותו מלהמשיך בדיאטה באופן זה.
ארוחות קטנות לעתים תכופות משביעות לזמן קצר, אינן ממלאות יתר על המידה ומאפשרות עליה מתונה ומדודה במשקל תוך הרגשה טובה. מעבר לדיאטה התזונתית מומלץ לעסוק גם בפעילות גופנית. פעילות גופנית בנויה היטב מגדילה את מסת השריר, וכן מגבירה את התיאבון באופן טבעי ובריא.
אילו סוגי מזון מומלץ לכלול בדיאטת השמנה?
כאמור, דיאטת השמנה מטרתה לשמור ואף לשפר את ההרגשה ואת המצב הבריאותי. ולכן, גם בדיאטה מסוג זה מזון מסוג ג'אנק פוד אינו מומלץ. אם בדיאטת הרזיה המטרה היא הפחתת התיאבון, הרי שבדיאטת השמנה המטרה היא הגברת התיאבון.
אחת המוסכמות הידועות היא כי צריכת סוכרים מגבירה את התיאבון. אולם צריכת סוכר מזוקק או מעובד עשויה להגביר את הצורך בצריכת עוד סוכר, אך לאו דווקא את התיאבון למזון איכותי ובריא. לעומת זאת, צריכת פחמימות מורכבות המכילות גם סוכרים, תסייע בהגברת התיאבון בצורה מבוקרת ובריאה.
פחמימות מורכבות ניתן למצוא בסוגי המזון הבאים: לחם מחיטה מלאה, אורז מלא, בוטנים, אגוזים, גרעינים ושקדים (לא מומלחים או מעובדים), אבוקדו, דגים, תפוחי אדמה, תירס, וקטניות כגון: עדשים, אפונה, שעועית ועוד. על מנת לבנות דיאטת השמנה בריאה ומאוזנת יש לבנות תפריט יומי אשר מכיל תוספת של 200-500 קלוריות ליום (תלוי במסת השריר, אופן המטבוליזם האישי ומשקל הגוף ההתחלתי).
דיאטת השמנה, אם כן, הינה דיאטה לשם עליה במשקל, ומומלץ כי דיאטה מסוג זה תורכב על ידי דיאטנית מקצועית.