תסמונת מעי רגיז מתרחשת כאשר השרירים במעי הגס מתפקדים מהר יותר או לאט יותר מהרגיל. המצב גורם לכאב, התכווצויות והתקפים פתאומיים של שלשול ועצירות ואנשים עלולים לחוות לסירוגין התקפי עצירות ושלשול.
למרות שהתסמינים עלולים להיות קשים, תסמונת זו אינה גורמת לנזק בלתי הפיך למעי. המחלה מתחילה בדרך כלל בקרב בני נוער או מבוגרים צעירים, אך היא עשויה להופיע בכל גיל, נקשרת לעיתים קרובות עם לחץ, והיא משפיעה על נשים יותר מאשר על גברים.
מה גורם לכך?
תסמונת מעי רגיז עלולה להיגרם באמצעות הפרעה בתנועת השרירים של המעי או סובלנות נמוכה למתח ותנועת המעי. גורמי סיכון עשויים לכלול דיאטה דלת סיבים תזונתיים, מתח נפשי, שימוש בחומרים משלשלים, התקף שלשולים מדבקים, או דלקת מעי.
דיאטה היא גורם משמעותי לתסמונת זו. חלק מהרופאים מאמינים כי אלרגיות למזון גורמות למקרים מסוימים של המחלה. מזונות שומניים, ממתיקים מלאכותיים כגון סוכרלוז או ממתיקים אחרים, תוספים כימיים כגון חומרי צבע וחומרים משמרים, בשר אדום, מוצרי חלב כגון חלב, גבינה ושמנת חמוצה, שוקולד, אלכוהול ומשקאות מוגזים עלולים לעורר או להחמיר התקפים בקרב חלק מהאנשים. גלוטן בחיטה ושעורה עלול להיות אף הוא בעיה עבור אנשים מסוימים עם תסמונת המעי הרגיז.
תסמינים וסימנים
תסמיני תסמונת מעי רגיז עשויים לכלול:
- כאבי התכווצויות בבטן התחתונה
- נפיחות וגזים
- שלשול, עצירות או התקפים של השניים
- צורך מיידי לרוקן את המעי בעת ההתעוררות, או במהלך או לאחר ארוחות
- הקלת הכאב לאחר פעולת מעיים
- תחושת התרוקנות שאינה מלאה לאחר פעולת מעיים
- ריר בצואה.
שישים אחוזים מהאנשים עם תסמונת מעי רגיז סובלים מתסמינים פסיכולוגיים דוגמת חרדה ודיכאון, ורמות נמוכות של סרוטונין במוח. התסמונת עשויה להשפיע אף על יכולת הגוף לספוג חומרים מזינים.
אבחון של תסמונת המעי הרגיז
הרופא ימשש את הבטן על מנת לבדוק סימני כאב. בדיקות אחרות עשויות לכלול בדיקה רקטלית, בדיקת אגן הירכיים לנשים, סיגמואידוסקופיה, בדיקת דגימת צואה, בדקות דם ושתן, אולטרסאונד וצילומי רנטגן על מנת לשלול מצבים אחרים.
הרופאים עשויים אף לבדוק סובלנות ללקטוז, אנזים לו זקוק הגוף על מנת לעכל את הסוכרים המצויים במוצרי חלב. אם אדם חסר אנזים זה, הוא עלול לחוות בעיות בעיכול מוצרי חלב, הגורם לתסמינים זהים לתסמונת המעי הרגיז. הסרת מוצרי חלב מהתזונה במשך מספר שבועות עשויה לסייע בקביעה אם אדם סובלני ללקטוז.
טיפול בתסמונת מעי רגיז
מטרת הטיפול היא להקל על התסמינים. עבור אנשים מסוימים, שינוי התזונה עשוי להפחית את התסמינים. הוספת יותר סיבים והימנעות ממריצים דוגמת קפאין עשוי לעזור. הפחתת החרדה באמצעות פעילות ופנית סדירה וטיפול בייעוץ עשויים להועיל אף הם.
גם טיפולים אלטרנטיביים ומשלימים, כולל צריכת צמחי מרפא, תוספי מזון ושינויים באורח החיים עשויים להקל על התסמינים.
טיפול תרופתי
תרופות אנטיכולינרגיות – מרפות את השרירים במעי ומטפלות בכאבי עווית המעיים.
תרופות נגד שלשול – מפחיתות ועוצרות את השלשול. אלו הן תרופות אימודיום בשילוב אטרופין.
תוספי סיבים – כגון פסיליום, מסייעים למצב של שלשול או עצירות.
תרופות נוגדות דיכאון – נקבעות לטיפול בכאב או דיכאון.
רפואה משלימה וטיפולים אלטרנטיביים
תסמונת מעי רגיז מטופלת לעיתים קרובות עם טיפולים אלטרנטיביים, באמצעות טכניקות להפחתת מתח כגון ביופידבק, היפנוזה, שינויים תזונתיים, או ייעוץ.
תזונה ותוספים
חלק מהרופאים מאמינים כי אלרגיות למזון עשויות לגרות מעי רגיז, לפחות עבור חלק מהאנשים. האלרגנים הנפוצים ביותר הם מוצרי חלב, חיטה, תירס, בוטנים, פירות הדר, סויה, ביצים, דגים ועגבניות.
הרופא עשוי להמליץ על דיאטת אלימינציה, שבה מזונות החשודים בגרימת תגובה אלרגית מסולקים מהתפריט, ולאחר מכן מוספים בחזרה בהדרגה על מנת לקבוע את התסמינים גורמים למחלה.
תזונה בריאה הכוללת בעיקר פירות, ירקות ודגנים מלאים מטפלת בתסמונת מעי רגיז. אם המטופל סובל מגזים, עליו להימנע מקטניות, כרוב, ברוקולי, כרובית, מיץ תפוחים, מיץ ענבים, בננות, אגוזים וצימוקים.