נשים רבות לא מודעות לכך, אבל רק עשרים אחוז מהזוגות מצליחים להשיג היריון לאחר חודש של ניסיונות.
מאחר ותשעים וחמישה אחוז מהזוגות מצליחים להשיג היריון תוך שנתיים, הרי שחוסר פוריות מוגדר רק במצבים שבהם לא הושג היריון במהלך שנתיים בהן קיימו בני הזוג יחסי מין מלאים ללא אמצעי הגנה.
במאמר שלפניכן נפרט אודות כל הגורמים האפשריים לכך שזוג לא יצליח להשיג היריון בטווח זה.
לפני שנתחיל נציין כי ארבעים וחמישה אחוז מהמקרים בהם לא מושג היריון בטווח זה מיוחסים לבעיות שמקורן במערכת הרבייה הנשית ואילו שאר המקרים מיוחסים לבעיות במערכת הרבייה הזכרית או לבעיות שמקורן לא ברור.
שיבושים בביוץ
התהליך שבו הביצית מבשילה בזקיק השחלה נקרא ביוץ. ביום של הביוץ הביצית משתחררת מהזקיק ומתחילה לעשות את דרכה לכיוון הרחם דרך החצוצרה. אישה שסובלת מלקות בתהליך הביוץ לא תצליח להיכנס להיריון.
בעיות בביוץ יכולות להיות תוצאה של גיל מאוחר, תסמונת השחלה הפוליציסטית, מחלות כרוניות שונות כמו למשל איידס או סרטן, בעיות שונות בתפקוד של בלוטת התריס, תת תזונה או אנורקסיה ועוד.
כיום ישנו מגוון רחב ביותר של טיפולים הורמונאליים שמבוססים על שימוש בתרופות שונות שמטרתן לעודד את תהליך הביוץ ולנטרל את הגורמים שיש בהם כדי לפגוע בשלמות התהליך.
בעיות בחצוצרות או ברחם
גם במידה ותהליך הביוץ תקין, עדיין ישנו סיכוי להפרעה בקליטת ההיריון במידה וישנה בעיה אנטומית בחצוצרות או ברחם. בעיות בחצוצרות או ברחם יכולות להיות תוצאה של ניתוח באגן הירכיים שהוביל להיווצרות של רקמה צלקתית, ניתוח בצוואר הרחם שהוביל לקיצור צוואר הרחם או להצטלקות של צוואר הרחם, היווצרות של גידולים שפירים בדופן הרחם שנקראים שרירנים ועוד.
כמו כן, במקרים מסוימים הפגיעה בתפקוד של החצוצרות או הרחם היא תוצאה של טיפולים כימותרפיים, שימוש בסמים, שימוש בתרופות מסוימות באופן כרוני בדגש על נוגדי דלקת שאינם סטרואידים, מחלה בשם אנדומטריוזיס ועוד.
על מנת להתמודד עם בעיות אלו ניתן לבצע ניתוחים שונים שמטרתם לתקן את המבנה הלא תקין וכן ניתן לשאוב ביציות מהשחלה, לבצע הפריה מלאכותית ולהחזיר את הזיגוטה ישירות לרחם תוך כדי מעקף של החצוצרה הפגועה. כמו כן, במקרים בהם הנזק הוא בלתי הפיך, ניתן לשאוב ביציות מהשחלה, לבצע הפריה מלאכותית ולהיעזר באם פונדקאית לצורך ההיריון.
בעיות פוריות בגברים
כפי שציינו, לא תמיד המקור לקושי בכניסה להיריון טמון במערכת הרבייה הנשית. במקרים רבים דווקא ליקוי במערכת הרבייה הגברית הוא המקור לקושי בכניסה להיריון. בעיות פוריות בגברים יכולות להיות תוצאה של מיקום לא תקין של האשכים, וריקוצלה, שפיכה בכיוון ההפוך, אימפוטנציה, בעיות הורמונליות, זיהומים שפגעו במערכת הרבייה, חסימה מכנית בצינורות הזרע ועוד.
ישנו מגוון רחב ביותר של טיפולי פוריות המיועדים להתגבר על הבעיות השונות כשבין היתר מדובר על תיקון של פגמים מכניים באמצעות ניתוחים, שאיבת זרע מהאשכים, השבחת זרע במעבדה ועוד.
התמודדות עם בעיות פוריות
בניגוד לעבר, כיום בעיות פוריות רבות ניתנות לפתרון. עם זאת, מילת המפתח בתהליך ההתמודדות היא סבלנות ואליה לא אחת יש לצרף גם את המילה נחישות. טיפולי הפוריות יכולים להימשך שנים רבות במהלכן יש לעבור לא מעט תהליכים שחלקם לא נעימים במיוחד פיזית ונפשית.
עם זאת, המטרה הסופית של הטיפולים ועל כך יעידו כל אותם הורים מאושרים שעברו טיפולי פוריות מוצלחים, שווה את הקושי, הכאבים ואת התסכול במהלך הדרך.