מהו טיפול הורמונלי?

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

טיפול הורמונלי

טיפול הורמונליטיפול הורמונלי הוא שימוש בתרופות המכילות הורמונים כמו אסטרוגן, פרוגסטרון והורמונים נוספים כמו הורמוני בלוטת התריס. אסטרוגן ופרוגסטרון נועדו לטיפול בחסרים הנוצרים בעת גיל המעבר.

השימוש בטיפול הורמונאלי פחת בשנים האחרונות כאשר ניסויים קליניים גדולים מצאו כי הטיפול למעשה מציב יותר סיכונים בריאותיים מאשר יתרונות, בייחוד כאשר ניתנים לנשים לאחר גיל המעבר.

טיפול הורמונלי אינו מומלץ למניעת מחלות, כגון מחלות לב או אובדן זיכרון. עם זאת, מחקרים נוספים, ניסויים קליניים וראיות חדשות מעלות כי טיפול הורמונלי עשוי להיות בחירה טובה עבור נשים מסוימות, וזאת בהתאם לגורמי הסיכון שלהן.

באילו מקרים טיפול הורמונאלי יעיל?

למרות הסיכונים הבריאותיים, אסטרוגן לשימוש מערכתי הינו הטיפול היעיל ביותר לטיפול בתסמיני גיל המעבר. יתרונותיו גוברים על הסיכונים.

הטיפול יעיל לנשים בגיל המעבר הסובלות מתסמיני גיל המעבר, בעת אובדן מסת העצם, ונשים לפני גיל 40 אשר אינן מקבלות ווסת חודשית וכאלה אשר חוו אי ספיקת שחלות מוקדמת.

נשים אשר עברו ניתוח להסרת שחלות ואינן נוטלות אסטרוגן נמצאות בסיכון מוגבר למחלות לב כליליות, אוסטאופורוזיס, מוות מוקדם, פרקינסון, דמנציה, חרדה או דיכאון וליקוי בתפקוד המיני.

מחלות המצריכות טיפול הורמונאלי

טיפולים הורמונליים ניתנים לפני או אחרי הטיפולים בסרטן. מטרת הטיפול לעזור במיגור תאי הסרטן ולתרום ליעילות הטיפול הראשוני. טיפול משלים הוא טיפול הורמונלי הניתן לאחר טיפול ראשוני. ניתן לתת לחולי סרטן טיפול הורמונלי בעת אבחון המחלה, ולפני כל טיפול אחר. טיפול בהורמונים עשוי לכווץ את הגידול או לעצור את התפתחותו.

סרטן השד

טיפול הורמונאלי משמש לרוב כטיפול משלים כדי לעזור להפחית את הסיכון לסרטן חוזר לאחר ניתוח, טיפול או התפשטות הגידול. השחלות הן המקור העיקרי של האסטרוגן, עד גיל המעבר. אסטרוגן מעודד את צמיחת גידול הקולטנים החיוביים.

מטרת הטיפול התרופתי היא להפסיק את פעילות האסטרוגן מלפעול על תאי סרטן השד.

בלוטת הערמונית

טיפול הורמונלי בסרטן הערמונית מעכב את ייצור הורמוני המין הגבריים (אנדרוגנים), או חוסם את פעילותם. סוג זה של טיפול יכול להאט את גדילת תאי סרטן הערמונית.

הפרעות בבלוטת התריס

מספר גדול של חולים אלה סובלים מפעילות מופחתת של בלוטת התריס המאופיינת ברמות נמוכות של הורמוני בלוטת התריס בדם. לשם כך, הורמונים חלופיים ניתנים לחולים.

אילו סוגי טיפול הורמונאלי קיימים?

טיפול משולב או מחזורי ניתן לעתים קרובות לנשים בעלות ווסת אבל חוות תסמיני גיל מעבר. האסטרוגן ניטל במשך 28 ימים באופן רציף, בשילוב עם פרוגסטרון ל 10-14 ימים. סוג זה של טיפול מחקה את המחזור החודשי הטבעי.

טיפול באמצעות אסטרוגן בלבד ניתן עבור נשים אשר עברו כריתת רחם, וטיפול מקומי עבור נשים החוות יובש בנרתיק, גרד, כאב בעת קיום יחסי המין וזיהומים חוזרים ונשנים בעקבות מחסור באסטרוגן. טיפול מקומי מוחדר ישירות לתוך הנרתיק.

יתרונות השימוש בהורמונים

יתרונות טיפול הורמונלי תלויים, בין שאר, בסוג הטיפול – טיפול מערכתי או תכשירים לטיפול מקומי.

טיפול הורמונלי מערכתי, זהו טיפול הניתן כטבליות, מדבקות לעור, ג'ל, קרם או תרסיס. טיפול זה הינו הטיפול היעיל ביותר להקלה בתסמיני גיל המעבר כמו חום והזעות ליליות. אסטרוגן יכול אף להקל על תסמינים כמו כגון יובש בנרתיק, גירוד, צריבה ואי נוחות בעת החדירה.

טיפול מקומי באסטרוגן – באמצעות כמות קטנה של אסטרוגן המיושמת כמשחה או טבעת, יכולה לטפל ביעילות בתסמינים בנרתיק ובדרכי השתן, תוך מזעור ספיגה סיסטמית. אם כי, צורת טיפול זאת אינה מטפלת בגלי חום, הזעות או הגנה מפני אוסטאופורוזיס.

ראו גם:
מחלת גרייבס

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

בריאות האישה: פוריות, הריון, רפואת נשים

הפורטל המוביל לבריאות האישה: פוריות, הריון, רפואת נשים. פורטל המקום שבו תקבלי את כל המידע והעדכונים העכשווים בנושאי: נשים, תזונה, אסתטיקה, גיל ההתבגרות, גיל המעבר,גיל הזהב, רפואה ועוד מגוון רחב של נושאים.

אז מה היה לנו בכתבה: