צילום רחם זוהי בדיקת הדמיה, הדומה במקצת לצילום רנטגן אשר מבוצעת במטרה להדגים ולבדוק את מבנה הרחם, החצוצרות והרקמות הסובבות את מערכת הרבייה הנשית. הבדיקה איננה שגרתית ומבוצעת רק במצב בו יש חשד לבעיה מבנית.
למי מיועדת הבדיקה ומתי היא מבוצעת?
בקרב נשים המתקשות להיכנס להריון
לעיתים יעלה הצורך לבדוק את מבניות מערכת הרבייה, בעיקר בטיפולי פוריות, זאת בכדי לשלול בעיות אנטומיות כגורם לאי- פריון.
העדר מחזור סדיר או חסימה באחת מהחצוצרות (כתוצאה מזיהום או בעיה אחרת) עלול למנוע את מעבר הביצית לחלל הרחם או את מעבר הזרע לחצוצרה ולכן להוריד את היכולת להיכנס להריון.
בנוסף, הפרעות מבניות בחלל הרחם עלולות להוריד את יכולת ההשתרשות של עובר ברירית הרחם ולהוביל להפלות חוזרות ובעיות פוריות.
בקרב נשים אשר יש חשד אצלן לשינוי בחלל הרחם
כאשר יש חשד לשינויים בחלל הרחם , כגון פוליפים, מיומות ( גידולים שפירים) והידבקויות. מצבים אלו יכולים להתבטא במספר תלונות כגון דימומים חזקים, תחושת לחץ, כאבים ועוד. שינוי בחלל הרחם יכול להיגרם ע"י ניתוח. בין אם התגלה סרטן צוואר הרחם או ניתוח קשירת חצוצרות – השינוי בחלל יחייב צילום של הרחם.
כיצד מבוצעת הבדיקה ?
את הבדיקה מבצעים כשבוע לאחר תום הדימום הווסתי זאת כדי לראות את חלל הרחם והחצוצרות בצורה המיטבית ובכדי לשלול בצורה המקסימאלית אפשרות כי האישה בהריון. חשוב לחתום על טופס הסכמה לפני ביצוע ההליך.
בעת הבדיקה האישה שוכבת על גבה כאשר רגליה מורמות, צינור דק מוכנס לחלל הרחם דרך צוואר הרחם. דרך הצינור מוחדר חומר ניגוד לתוך חלל הרחם ובו זמנית מתחילים בביצוע צילומי רנטגן, בכדי לראות את התמלאות הרחם והחצוצרות בחומר הניגוד. לאחר סיום הצילומים מוצא הצינור.
אורך הבדיקה נע בין 15-30 דקות ולאחר הוצאת המכשור הרפואי מומלץ על שכיבה בחדר הבדיקה למשך מספר דקות ,זאת מאחר וחלק מהנשים מדווחות כי הבדיקה גורמת להתכווצויות רחם ולכאב.
במרבית המקרים ניתן לקבל תוצאות מספר דקות לאחר הבדיקה ולדון בתוצאותיה עם הרופא המטפל.
במקרים בהם האישה חוששת מהכאב הכרוך בבדיקה, ניתן לבצע אותה בהרדמה, אך חשב לציין כי הרדמה מקומית איננה עוזרת וכי ההליך יהיה כרוך בביצוע הרדמה מלאה, אשר לו סיכונים נוספים.
לאחר הבדיקה, חלק מחומר הניגוד יצא חזרה דרך הנרתיק, בנוסף לכך נשים מסוימות מתלוננות על דימום קלים בימים שלאחר הצילום.
מידע רפואי חשוב לפני ביצוע הבדיקה:
יש צורך לדווח לרופא המטפל במצבים:
רגישויות מסוימות לחומרי ניגוד ( לדוגמא, רגישות ליוד).
מחלות רקע הגורמות לדימומים מטראומה מינימאלית או לקיחת תרופות לדילול דם כגון אספירין או קומדין.
- האם יש סיכון כי האישה בהריון ?
- האם יש היסטוריה אישית של דלקות באגן כגון זיבה או קלמידיה ?
- האם האישה נוטלת תרופות קבועות ?
- מחלות רקע נוספות כגון סוכרת או דיאליזה, אשר יכולות להחמיר כתוצאה ממתן חומר ניגוד.
- מהם הסיכונים בצילום רחם ?
קיימים מספר סיבוכים אפשרים בביצוע צילום רחם:
תופעות לוואי לחומר הניגוד
נשים עלולות לחוש ברע בזמן ולאחר ביצוע ההליך כתוצאה מהחשיפה לחומר הניגוד, או מגירוי ואף פציעה של חלל הרחם מהכנסת הצינורית.
תיתכן סחרחורות, תחושה חום , דופק מואץ וטעם מתכתי בפה. במקרים נדירים יותר תיתכן פריחה ואך ירידה חמורה בדופק ובלחץ הדם. כנזכר, אם ידוע על אלרגיה לחומר ניגוד , חשוב מאד לדווח על כך.
התפתחות דלקת באגן
כתוצאה מחדירה של גורמים מזהמים למערכת הרבייה הפנימית. רופאים מסוימים אף ממליצים על מתן אנטיביוטיקה למשך מספר ימים לפני ביצוע צילום הרחם בכדי למנוע סיבוך זה.