פטמות סדוקות בסוף ההיריון ותחילת ההנקה הן מצב נפוץ בקרב אימהות חדשות, עד כי הן סבורות כי זוהי תופעה נורמאלית עימה יש להשלים, אך זוהי הנחה שגויה.
במהלך השבוע הראשון להנקה, נורמאלי לחוש מעט כאבים או רגישות אשר נמשכת מספר שניות כאשר התינוק נצמד אל השד. התופעה שאינה נורמאלית היא הכאב הנמשך לאורך, או במשך רוב ההנקה.
כאבי פטמות מתחילים בסוף ההיריון ונמשכים במהלך הימים או השבועות הראשונים לאחר הלידה. מומלץ לתת את הדעת על התחושה ולהתייעץ עם יועצת הנקה עם הסימן הראשון לאי הנוחות. התעלמות מהכאב תוביל להיסדקות הפטמות ודימום בעת ההנקה, או כאבים עזים מידי.
מה גורם לפטמות סדוקות?
מגוון רחב של גורמים מובילים לכאבים, אי נוחות או פטמות סדוקות. הגורמים הנפוצים ביותר הם:
אחיזה רופפת – אישה עלולה לפתח פטמות סדוקות במהלך הימים או השבועות הראשונים להנקה, אם התינוק אינו מקבל די חלב מהשד. במצב זה, נגרמים כאבים המובילים להיסדקות הפטמה. אם האישה מבחינה כי הפטמה שלה מקבלת צורת צינור דק, או אם היא מבחינה בפס החוצה את הפטמה, מעיד המצב על כך שהתינוק אינו יונק מספיק. יועצת הנקה תסייע לאם להבין כיצד לטפל במצב כך שהתינוק ייצמד היטב לשד ויוכל לינוק באופן עמוק יותר.
נזקי שאיבת חלב – שימוש שגוי במשאבת חלב עלול לפגוע בפטמות או לסדוק אותן. יתכן שמסגרת המשאבה, או מגני השד, אשר מגיעים עם משאבת החלב, קטנים מידי עבור הפטמות. יש לשאול את יועצת ההנקה אודות הגדרת המשאבה באופן תקין ולקבל ייעוץ לגבי הגודל הנכון על מנת שניתן יהיה להשתמש במשאבה בצורה נאותה.
זיהום – אם התינוק סובל מפטרייה או זיהום בפה, הוא עלול להעביר את הזיהום ולגרום לכאב או סדק בפטמה. סימני פטרת בקרב אמהות מיניקות כוללים פטמות כואבות, מגרדות, אדומות, מבריקות, כואבות מאוד וסדוקות במהלך או לאחר ההנקה. יש להתייעץ עם הרופא ולקבל טיפול מתאים. אם התסמינים אינם משתפרים לאחר מספר ימי טיפול, יש להתייעץ עם הרופא לגבי אפשרות אקזמה, שכן היא בעלת תסמינים דומים.
כיצד ניתן לטפל בפטמות סדוקות?
חשוב להתייעץ עם הרופא בהקדם האפשרי. הוא יכול לאבחן את הגורמים למצב ולהתחיל בתכנית טיפול המותאמת באופן אישי לכל אישה על פי רגישויות מהן היא סובלת וההיסטוריה הרפואית שלה. עם הבנת הגורמים לסדקים בפטמות, הטיפול הוא בדרך כלל פשוט ומורכב מוויטמינים, קומפרסים ומשחות.
טיפול של מניעה נחשב בדרך כלל לבטוח ביותר. לכן יש להתחיל להניק מוקדם, להימנע מגודש בשד ולהימנע משימוש בפטמות סיליקון.
דרכי התמודדות עם פטמות סדוקות
- יש להקפיד על הדרך בה משתחרר התינוק מהשד. אם הוא אינו מתנתק בעצמו, יש לחלץ את הפטמה בעדינות באמצעות החדרת הזרת לצד הפה של התינוק, על מנת לשחרר את היצמדותו ולחלץ את הפטמה ללא כאב ובקלות.
- מומלץ למרוח את הפטמות במעט חלב אם לאחר ההנקה. החלב מסייע לפטמות הסדוקות להחלים.
- הדימום מהפטמות הסדוקות אינו מזיק לתינוק והוא יכול להמשיך לינוק ללא הפרעה. יחד עם זאת, חשוב להקפיד על תנוחת הנקה נכונה על מנת שהמצב לא יחמיר.
המלצות נוספות לדרכי התמודדות הן:
- להבין כי דרגת כאב מסוימת תיתכן במהלך השבוע הראשון להנקה.
- להקפיד על תמיכה ותנוחה נכונה של ההנקה.
- לצרוך ויטמין A במצב של פטמות סדוקות בהריון או בהנקה.
- להשתמש בקומפרסים חמים כולל שקיות תה או מגבות כמות על מנת להרגיע את הכאב.
- משחות המיועדות לטיפול בפטמות סדוקות יעילות לשיפור המצב, אך יש לקבלן על פי עצת הרופא ולאחר התאמה אישית.