גודש בשדיים מתרחש בתדירות גבוהה ביותר בתקופת ההנקה. התופעה גורמת לכאבים, נפיחות ואדמומיות. היא עשויה להתרחש עקב חיידקים המועברים מפיו של התינוק אל צינור החלב דרך הסדק בפטמה, והתופעה עלולה לגרום לזיהום ודלקת בשדיים.
באופן כללי, המצב מופיע בדרך כלל בימים הראשונים שלאחר הלידה, כאשר החלב מתחיל לזרום, והוא עלול לפגום ביכולת התינוק להיצמד היטב אל השד ולינוק. עם הימשכות ההנקה, הגודש בדרך כלל נעלם מעצמו, אך מומלץ להבין את התופעה על מנת להקל על חוסר הנוחות.
תסמינים לגודש בשדיים
התסמינים מופיעים כאשר השדיים מייצרים חלב ומתמלאים, אך רק מעט חלב מנוקז בעת ההנקה.
אישה עשויה להבחין בתסמינים הבאים:
- שדיים נפוחות, מוצקות וכואבות, עם תחושה של מעט גבשושיות.
- כאבים בכל הגוף.
- רעידות.
- צמרמורות.
- הפטמה עלולה להיות רדודה והאזור מסביבה הופך להיות כהה וקשה למגע.
- התינוק עלול להתקשות בהנקה מהפטמה הקשה וייתכן שמעט חלב יזרום.
- אם התינוק אינו מקבל מספיק חלב, הוא ירצה לינוק לעיתים קרובות יותר.
- הפטמות עשויות להיות פגומות עקב מאמצי התינוק להיצמד היטב אל השד ולקבל מספיק חלב.
- יתכן שהתופעה תלווה בחום קל של 37 מעלות.
- בלוטות הלימפה בבית השחי עשויות להיות מעט נפוחות ורגישות.
הגורמים לגודש בשדיים
ידיעת הגורמים לגודש בשדיים מבטיחה כי התופעה לא תישנה. לעיתים נגרם הגודש עקב נקבובית חסומה, המופיעה כנקודה לבנה קטנה בקצה הפטמה, או צינורית חלב המרגישה כמו גוש בשד ומקרינה מהפטמה לתוך השד. גורם נפוץ נוסף הוא מיקום לא אופטימאלי של התינוק בעת ההנקה.
גודש בשדיים מתרחש בדרך כלל כחודש עד שלושה חודשים לאחר הלידה, אך הוא עלול להתרחש אף בקרב נשים שלא עברו לידה לאחרונה, כמו גם בקרב נשים לאחר גיל המעבר. גורמים נוספים כוללים דלקת שדיים כרונית וצורה נדירה של סרטן הנקראת קרצינומה דלקתית.
גם נשים שאינן מיניקות עלולות לפתח גודש בשדיים. בקרב נשים בריאות, התופעה נדירה, אך בקרב נשים הסובלות מסוכרת, מחלה כרונית, איידס או מערכת חיסונית לקויה, עלולים להיווצר רגישויות וגודש בשדיים, המתפתחים לדלקת.
סיבוכים של גודש בשדיים
לעיתים נגרם מצב של דליפה או קיפאון לתוך רקמת השד, והתופעה גורמת לדלקת בשדיים הכוללת חום גבוה. גודש וריקון של שד שלם עלולים לגרום לבעיה ולהחמיר את התסמינים. המצב עלול להוביל להצטברות מוגלה, שהיא סוג חמור של זיהום דלקתי.
אם אישה מיניקה והגודש בשדיים אינו פוחת, היא צפויה לפתח מצב של צינורית חלב חסומה, או דלקת בשדיים.
יש לפנות לטיפול רפואי מיידי במקרים הבאים:
- כאבים הולכים וגוברים בשדיים
- רגישות ונפיחות
- תופעת אדמומיות או פסים אדומים בשדיים
- ניקוז של מוגלה מהפטמה או מאזורים אחרים של השדיים
- חום גבוה של 38 מעלות ומעלה
- בלוטות לימפה נפוחות בצוואר או בבית השחי
- פטמות סדוקות ומדממות.
אבחון ובדיקות
האבחון של גודש בשדיים מתבצע בדרך כלל באמצעות בדיקה גופנית. לשם בדיקת מצבים חמורים יותר של התופעה, יהיה צורך בצילום אולטרסאונד, בדיקת ביופסיה ובדיקת ממוגרפיה על מנת לאבחן מצבי זיהום, דלקת וסיכון לסרטן.
כיצד להתמודד ולטפל בגודש בשדיים?
הידיעה כיצד להתמודד עם הגודש בשדיים תאפשר לאישה למנוע בעיות בהנקה או החרפת המצב.
כך ניתן להתמודד ולטפל בתופעה:
רטיות קרות על מנת להפחית את הנפיחות והדלקת בין השדיים – במצב של גודש בשדיים, צינוריות החלב אינן נפתחות בקלות והתופעה מפחיתה את ניקוז החלב מהשד. רטיות קרות או הנחת עלי כרוב מהמקרר על השדיים, מפחיתות את הנפיחות והדלקת.
דחיסת חום על מנת לעודד את זרימת החלב לפני או במהלך ההנקה – טיפול הרפיה של חום מסייע לשחרר את החלב ונשים רבות מוצאות כי החלת חום לשד משפרת את רמת הזרימה והניקוז של החלב.
ניתן להשתמש בבקבוק מים חמים או בשקית חיטה המחוממת קלות במיקרוגל – על מנת להירגע לחלוטין, ניתן לשהות באמבטיה חמה, להרגיע את המחשבות ולנשום באופן סדיר ולהקל על הנשימה.
צביטת הפטמה לשם ניקוז טוב יותר – יש לבדוק את כרית ההנקה או התמיכה, על מנת להבטיח שהתינוק אינו ממוקם באופן גבוה או נמוך מידי. הדבר ישפיע על האופן שבו התינוק יונק מהחלק העליון והתחתון של השד.
שמירה על זרימת החלב – המטרה היא לשמור על החלב זורם על מנת למנוע דליפה או קיפאון לתוך רקמת השד. אם התינוק ממוקם בעמדה טובה, ניתן להשתמש בדחיסת השד על מנת לעודד את זרימת החלב ולהקל על היניקה.
עיסוי – מומלץ לעסות את השדיים לעיתים קרובות, במיוחד לפני ואחרי ההנקה.
חזייה נכונה – מומלץ להשתמש בחזייה מתאימה, אך לא הדוקה מידי.
טיפול רפואי – רק במצבים מסובכים יותר של גודש בשדיים נדרש טיפול רפואי. השימוש בתרופות על מנת להקל על הגודש יתבצע רק לאחר התייעצות עם הרופא, על מנת למנוע נזק לתינוק. אם הגודש בשדיים מלווה בחום, צמרמורות וכאבים עזים, יש לפנות באופן מיידי אל הרופא על מנת למנוע זיהום.