סבוראיק דרמטיטיס היא תהליך דלקתי של העור המשפיע על הקרקפת, הפנים והגוף וגורם לעור מגרד, מתפורר, קשקשי ואדום. התהליך הדלקתי משפיע בעיקר על האזורים בעור העשירים בבלוטות חלב.
הגורמים לסבוראיק דרמטיטיס
הגורמים המדויקים לסבוריאק דרמטיטיס עדיין אינם ידועים, למרות שסוג מסוים של שמרים החי על העור, malassezia furfur, משחק תפקיד מרכזי בהתפתחות התהליך הדלקתי הזה.
ישנם מספר מצבים שבהם סבוריאק דרמטיטיס עלול להחמיר: מחלות שונות, מצבי לחץ פסיכולוגים, עייפות, חילופי עונות וירידה כללית במצב הבריאותי של מתבגרים ומבוגרים.
סבוראיק דרמטיטיס יכול להופיע כקשקשים או אודם לא חריף או ניכר בין קפלי העור הממוקמים בין האף לפה במהלך תקופות של לחות או חוסר שינה. בילדים, חוסר בויטמין A יכול להוביל להתפתחות של סבוראיק דרמטיטיס. חוסרים בביוטין, ויטמין B6 וויטמין B2 הן סיבות נוספות שעלולות להוביל לתהליך הדלקתי הזה.
אחת הסיבות השכיחות יותר ככול הנראה להתפתחות הסבוראיק דרמטיטיס היא התפתחות תהליך דלקתי כתגובה לגדילה של שמרים בשם malassezia furfur, תושב קבע של העור.
השמרים הללו מייצרים חומרים רעילים שגורמים לגירוי העור. אצל חולים סיבוראיק דרמטיטיס ישנה תנגדות ירודה מבחינת מערכת החיסון לאותם שמרים. בנוסף, סבוראיק דרמטיטיס הוא מצב שעלול לקרות גם בקרב חולי פרקינסון. חולים בעלי מערכת חיסון נמוכה (למשל חולי איידס) או חולים שעברו שבץ מוחי יש נטייה גבוה יותר למחלה.
תסמינים
התסמינים של סיבוראיק דרמטיטיס מופיעים לרוב בהדרגה, כאשר בדרך כלל הסימן הראשון יהיה קילופים בעור (קשקשים). התסמינים הללו יכולים להתרחש בכל מקום על עור הפנים, מאחורי האוזניים ובאזורי קיפולי העור. ישנם אזורים שכיחים יותר בהם העור יהפוך לאדום ומתפורר. אזורי ההתפוררות יכולים להפוך לצהובים, לבנים או אפורים.
במקרים פחות שכיחים, אודם והתפוררות עלולים לקרות על העור ליד העפעפים, על המצח או בצידי האף. חלקי גוף אחרים שבהם התסמינים יכולים לקחת חלק הם החזה והחלק האחורי העליון של הגב. התסמינים של סבוריאק דרמטיטיס יכולים להופיע בעיקרון בכול מקום בגוף ששם יש כמות מסוימת של שיער ולכן זקיקי השיער עלול להתפתח תהליך דלקתי.
היווצרות של קשקשים עבים, שמנונים בצבע צהוב שמופיעים על המצח, בצידי האף או על העור של הריסים הם סימן של להחמרה של התהליך הדלקתי. במקרים חמורים יותר יופיעו פצוענים עם קשקשים בצבעים צהובים-אדומים לאורך קו השיער, מאחורי האוזניים, בתעלת האוזניים, על הגבות, על גשר האף, מסביב לאף, על החזה ועל החלק העליון של הגב.
תסמינים אחרים יכולים להיות הופעת טלאי התקלפות או הופעת קרומים עבים על הקרקפת או התקלפות של חלקי עור שמנונים בצבע אדום, לבן או צהוב בשילוב עם גירוד. סבוראיק דרמטיטיס יכולה להתרחש גם בתינוקות מתחת לגיל שלושה חודשים ויכול להופיע עם שכבת קרום עבה, שמנונית, צהובה מסביב לקו השיער ועל הקרקפת.
גירוד הוא תסמין לא נפוץ בקרב תינוקות עם סיבוראיק דרמטיטיס. לעיתים קרובות תהיה פריחת חיתול עקשנית שמלווה בפריחה באזור הקרקפת. לרוב אצל תינוקות שמצב זה מתרחש הוא נעלם מעצמו לאחר מספר ימים. אחד מתסמיני הלוואי של סיבוראיק דרמטיטיס עלול לכלול נשירת שיער זמנית. במקרה של התפרצות חמורה שלא מטופלות במקרים של אינטרוולים רחבים, איבוד שיער קבוע עלולה להיות תוצאה, בגלל ההרס של זקיקי השיער.
טיפול
טיפול בסיבוראיק דרמטיטיס כולל טיפול מקומי של האזורים הפגועים על ידי תכשירי שמפו, תרחיצים ותחליבים מיוחדים המכילים מרכיבים נוגדי דלקת ונוגדי פטריות. גישה אחת בטיפול אומרת לנסות שילובים שונים שמפו ותחליבים, ואם זה לא צולח, שימוש קצר טווח של סטרואידים עלול להשפיע על מקרים עקשנים של סיבוראיק דרמטיטיס.
הטיפול בסיבוראיק דרמטיטיס יכול להיות קשה יותר במקרים שבהם מעורבים יותר מגורם אחד התורם להתפחות המחלה, ושוב גם במקרה הזה נסיון ההשתלטות על הדלקת יהיה באמצעות שילוב של מספר תרחיצים, תחליבים ושמוצרי שמפו. לעיתים ימליצו רופאי העור על שימוש בטיפול באמצעות קרני אור (פוטותרפיה) בכדי לעצור את פעילות השמרים על גבי העור.
מידע נוסף: סוגי פסוריאזיס