"חשוב יותר לדעת איזה מין אדם נושא את המחלה, מאשר לדעת איזו מחלה יש לאדם" (היפוקראטס).
רפואה טבעית, או בשמה הידוע יותר – נטורופתיה, ידועה לאדם כבר מיליוני שנים.
מעדויות היסטוריונית נמצא, שכשהאדם הקדמון חש ברע, הוא החליט לוותר על ארוחה ואף לצום יממה על מנת לנקות ולטהר את גופו – עקרון מובהק של הנטורופתיה.
הרפואה הנטורופתית היא זרם בתוך הרפואה המשלימה, אשר צמחה מאסכולות ריפוי שונות שנוסדו במאות ה-18 וה-19 ואף מתורתו של הרופא הנודע היפוקראטס, אשר הבין עוד בתקופתו שמחלה היא תולדה של סיבה המתרחשת בתופעות טבעיות בלבד.
משך שנים רבות, אנשים לא האמינו בנטורופתיה, אך בשנים האחרונות חלה עלייה משמעותית הן במודעות העצמית והקשב לגוף שלנו והן בשכיחות הפנייה לטיפולים טבעיים ומשלימים.
טיפול הוליסטי לגוף ולנפש
הרפואה המשלימה מאמינה שהטיפול באדם חולה צריך להיות טיפול הוליסטי כולל של הגוף והנפש. האבחון והטיפול במחלות צריך לשלב הבנה של האדם, נפשו, רוחו, מצבו האקוטי, מצבו המשפחתי ועוד ובנוסף לכל אלו להבין מהם התסמינים הגופניים ומדוע דווקא הם החליטו לפרוץ עתה.
הנטורופתים מאמינים, שניתן לטפל בכל מחלה באמצעות מנגנונים טבעיים המתרחשים בגופנו, כגון: וויסות חום הגוף, הומיאוסטאזיס וכדומה. הנטורופתיה רומזת על כך שהאדם לעיתים קרובות "מזמין" את המחלה מפני שיתכן שהוא חושב באופן הכרתי או תת הכרתי שיצא לו משהו חיובי ממנה.
לפי עקרונות הנטורופתיה, לעיתים מגיעה המחלה כדי לסמן ולאותת לנו לעצור את קצב החיים, והנטורופתיים ממליצים לכל אדם להקשיב לאיתותי הגוף.
לעיתים קרובות, רק מחלה, הפרעה או בעיה רפואית גורמת לנו לעצור לרגע מקצב החיים המטורף לקחת כמה ימי חופש, ימי מחלה ולתת לגוף לחדש כוחות.
כאשר אדם מגיע לטיפול נטרופתי, המטפל לוקח בחשבון מכלול של נתונים והרגלים אותם הוא שואב מהמטופל, שלא כמו הרפואה הקונבנציונלית המתייחסת רק לתסמינים הגופניים.
הנתונים כוללים:
גיל, משקל, מצב משפחתי, מצב נפשי, צורת האכילה, זמני אכילה, סוג המזון, העדפות לטעמים או מאכלים מסוימים, תולדות עבר, הפעילויות בהן עוסק המטופל בשעות הפנאי, היסטוריה נפשית ומשפחתית, סוג וכמות השתייה הנצרכת דרך קבע, פעילות גופנית, מידת הסיפוק ממקום העבודה ומהחיים האישיים וכדומה.
מהם אמצעי הטיפול הנטורופתים?
טיפול נטרופתי משלב מספר שיטות טיפול בהתאם לאדם, למצבו ולבעיה. ייתכן שילוב מספר שיטות בו במקביל או שימוש בשיטה אחת. השיטות בהם משתמשים לאבחון ולטיפול נטרופתי כוללים:
- פרחי באך: באמצעות 38 תמציות פרחים מיוחדות, שהורכבו בתחילת המאה ה-19 על ידי באך, ניתן להרכיב תמצית אחת אישית ואינדיבידואלית בהתאם לבעיות ולהפרעות של המטופל. ניתן לשלב בין מספר תמציות, כך שכל תמצית עובדת בעצם על בעיה אחרת. וכל הרכב פועל אף הוא אחרת (הקומבינציות של התמציות או המינונים שלהן).
- תזונה: תפריט תזונתי אישי הוא אחד הכלים החשובים והעיקריים ביותר של הנטורופתיה. התפריט מורכב בהתאם לבעיה הספציפית של האדם ומטרתו למנוע מחלות, להפחית משקל עודף, לשמור על איזון, אנרגיה וחיוניות.
נמצא שישנם מזונות אשר גורמים גם להפרעות פיזיולוגיות וגם לבעיות נפשיות. הרכבת תפריט תזונתי בהתאם למצבו של האדם, יכול לעזור במניעה ואף טיפול בבעיות מסוימות.
- צמחי מרפא: תרכובות של צמחים בעלי יכולות מניעה וטיפול – בכל צמח משתמשים בחלק אחר שלו (גבעול, ענפים, עלים) – בהתאם לחלק הפעיל שבו.
צמחים לדוגמא – בבונג (קמומיל), ג'ינסינג, ליקריץ, רוזמרין, ציפורן חתול, לבנדר, מליסה ועוד רבים וטובים מן הטבע. מהצמחים ניתן להכין חליטה, משרה או מרתח, מיצויים אלכוהוליים וכן משחות לטיפול חיצוני. צמחים בהריון ובהנקה, כמו צמחי מרפא מסויימים ידועים כמקלים על תקופת ההריון וכן על ההנקה שאחריה.
- טיפולים במגע, כגון: שיאצו, עיסויים מסוגים שונים, רפלקסולוגיה וכדומה, במטרה ליצור איזון של הגוף והנפש .
- טיפולים בתנועה: הנטורופתיה רואה בתנועה ככלי חשוב לפעילות גופנית בריאה ומאזנת אשר תורמת במניעת מחלות, שיפור זרימת הדם ותפוקת הלב, שיקום וחיזוק הגוף, הרגשת רעננות, לשיפור מצב הרוח, שיפור סיבולת לב-ריאה, ועוד. הטיפול בתנועה יהיה בהתאם ליכולתו, גילו ומצבו הפיזי והנפשי של המטופל.