ליסטריוזיס בנשים

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

ליסטריוזיס

ליסטריוזיסליסטריוזיס אינה מחלה אשר מובחנת ספציפית לנשים, אולם יש בה מאפיינים מיוחדים אשר יש לקחת אותם בחשבון כאשר מדובר על הדבקת נשים.

הגורם לליסטריוזיס הינו חיידק הליסטריה (Listeria Monocytogenes), אשר בדרך כלל נמצא במזונות מזוהמים. המחלה, שידועה כבר מראשית המאה, עלולה לגרום לתסמינים חריפים ואף לשיעור תמותה גדול. שכיחותה בעולם המערבי הולך ועולה מדי שנה.

תסמינים וגורמים לליסטריוזיס

תסמיני הליסטריוזיס באופן ראשוני, דומים לתסמיני שפעת קלים, כמו חום, בחילות, עייפות, ולפעמים אף הקאות ושלשולים. תסמינים אלה עלולים להחריף בעיקר בקרב אוכלוסייה בעלת מערכת חיסון ירודה כמו ילדים ותינוקות, ולהגיע לכדי אלח דם (זיהום), דלקת ריאות ואף דלקת קרום המוח. הסיכון בהידבקות הינו גבוה יותר בקרב נשים הרות, מכיוון שהוא עלול להוביל להפלות, ופגיעות קשות אחרות לעובר.

גורם המחלה הינו בקטריאלי זיהומי, ובדרך כלל הוא מצוי באדמה, הפרשות חיות, מי ביוב ובמרכיבי מזון שונים כמו דג מלוח או מעושן. הוא מתרבה באופן יחסי קל, בתנאי קור (במקרר) וגם בתנאי חום. הסיכון לחלות ולהידבק בחיידק זה בקרב אנשים בריאים, הינו נמוך, למרות שהם עלולים להיות נשאי המחלה. לרוב, ההידבקות תהיה בקרב אנשים בעלי תנגודת גוף נמוכה, כמו אצל נשים בהריון, ילדים, תינוקות, קשישים וחולים במחלות כרוניות או אחרות.

מאילו מאכלים יש להימנע?

מכיוון שההידבקות במחלה נגרמת בדרך כלל מאכילת מזון מזוהם, יש להימנע ממזונות אשר נחשבים לרגישים יותר לחיידק זה. מאכלים אלו עלולים לכלול דגים, בשרים מעושנים, מוצרי חלב ללא פיסטור, ירקות ופירות לא נקיים, חומוס או מזונות אשר עברו טיפול בחום גבוה, במיוחד אם הם נגעו או היו קרובים למזון מזוהם, גם אם הדבר התרחש טרם בישולם. גם קרש חיתוך אשר לא נוקה, והכיל בתחילה ירקות מזוהמים עלול להיות קשור לזיהום משני ולהדבקה של סוגי מזונות נוספים.

לכן, המטרה היא להימנע ממאכלים אלה אשר נמצאים בסיכון, במיוחד בזמנים אשר הינם יותר רגישים לנשים, כמו בתקופת ההיריון. על הנשים לדאוג לצרכנות נבונה כך שיש להימנע מקניית מזונות אשר מקורם אינו ידוע, במיוחד ביחס לבשר, דגים ומוצרי חלב. כמו כן יש להקפיד על היגיינה, אשר תתבטא ברחיצת הידיים לפני הכנת האוכל וכל פריט אשר בא במגע עם אוכל רגיש.

התנהגויות מנע נוספות אמורות לכלול: ניקוי פירות וירקות במים וסבון, הקפאת מזון אשר לא נמצא בשימוש, שמירת וחימום מוצרים על פי הוראות יצרן, אי אכילת מוצרים לאחר פג התוקף, ושמירת מזון בטמפרטורות מתאימות.

טיפול בליסטריוזיס

הטיפול היעיל והנכון ביותר יהיה מניעת אכילת מזונות אשר נמצאים כמסוכנים, במיוחד בשר נא ודומיו, ושמירה על ככלי הבישול וההיגיינה המצופים, במיוחד בקרב נשים בהריון, ילדים ופעוטות.

לאחר הדבקה האבחון יתבסס, על פי רוב באמצעות סיפור קליני. התינוק או האדם החולה יהיה חסר תיאבון, סובל מחום ואי שקט. אצל אישה הרה, בכל מקרה של חום, תילקח תרבית שתן ובדיקות מעבדה אשר יוכלו לאושש או לשלול את ההידבקות. בכל מקרה, האבחון ייעשה באופן זהיר ושלם, בכדי לברר את סוג החיידק ולבצע אבחנה מבדלת.

בשלבים הראשונים של אבחון המחלה, הטיפול אשר ניתן הינו אנטיביוטי בעיקרו, ויינתן באופן פומי או דרך הווריד. אולם, בכדי להימנע מסיבוכים ותופעות לוואי מסוכנות, את הטיפול והאבחון יש להתחיל באופן מיידי. כאשר הטיפול באישה ההרה נעשה באופן מיידי, ישנה סבירות כי תהיה אפשרות למנוע את חדירת החיידק לעובר. הטיפול חייב להיעשות על ידי מומחה למחלות זיהומיות. הטיפול הראשוני ייעשה באמפיצילין, או במקרי רגישות בCo-trimoxazole.

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

בריאות האישה: פוריות, הריון, רפואת נשים

הפורטל המוביל לבריאות האישה: פוריות, הריון, רפואת נשים. פורטל המקום שבו תקבלי את כל המידע והעדכונים העכשווים בנושאי: נשים, תזונה, אסתטיקה, גיל ההתבגרות, גיל המעבר,גיל הזהב, רפואה ועוד מגוון רחב של נושאים.

אז מה היה לנו בכתבה: