חלב אם הוא התזונה הבריאה ביותר אשר קיימת עבור תינוקות מכיוון שכל מרכיבי המזון להם הם זקוקים קיימים בו.
חלב אם מכיל גם נוגדנים שונים אשר מסייעים לתינוקות לפתח את המערכת החיסונית החלשה שלהם ולחזק אותה, וגם מסייעים במניעת התפתחות של זיהומים בחודשים הראשונים לחייהם.
הדבר המיוחד שקיים בחלב אם הוא השינויים אשר חלים בו, והם מותאמים במיוחד לצרכיהם של התינוקות. במידה והתקופה שבה התינוק יונק חלב אם היא ממושכת, וככל שהתינוק גדול יותר ויותר מבחינת הגיל, החלב נהיה שומני יותר כך שהתינוק מקבל לגופו תוספות של קלוריות.
לעת ערב, בהנקה שלקראת שנת לילה החלב נהיה שומני יותר על מנת שיוכל למלא את בטנו של התינוק ולהרגיע אותו במהלך השינה (להעניק לו תחושת שובע). בחודשי הקיץ חלב אם נהיה דליל יותר מאשר בשאר ימות השנה, כך שהתינוק מקבל את כמות הנוזלים לה הוא זקוק ולא רק את מרכיבי המזון.
גוף האישה מייצר חלב אם לאחר הלידה כחלק ממערכת הדם הכללית ולא כחלק ממערכת העיכול. חומרים מסוימים אותם האישה מכניסה לגופה עוברים במחזור הדם כך שהתינוק סופג אותם לגופו דרך יניקת החלב (אותם החומרים מגיעים לחלב). מדובר בחומרים חזקים ומזיקים כמו ניקוטין, אלכוהול ומרבית מן התרופות. על מנת שחלב אם יעזור לתינוק בהתפתחות המוח והגוף, האם חייבת להימנע מצריכתם של חומרים מסוגים אלה. כמו כן, יש השפעה לתזונת האם במהלך ההנקה.
היישר מהמחקר
מחקר חדש אשר נערך לאחרונה בדק 133 תינוקות החל מגיל עשרה חודשים ועד ארבע שנים, תוך מעקב הדוק אחר ההתפתחות המוחית שלהם.
במסגרת המחקר נעזרו החוקרים במתקן MRI מיוחד עבור תינוקות. במחקר מצאו החוקרים כי חלב אם אכן תורם רבות להתפתחות המוחית של התינוקות וכי האכלה רק מחלב אם תורמת הרבה יותר להתפתחות המוח מאשר האכלה שמשלבת תחליפי חלב יחד עם חלב אם.
עוד נמצא במחקר כי האכלה משולבת תורמת יותר להתפתחות המוח מאשר האכלה של תחליפי חלב בלבד.
חלקי המוח שבהם ניכרה התפתחות משמעותית בתינוקות אשר ניזונו מחלב אם בלבד קשורים לתפקוד הרגשי, לכישורים השפתיים ולתפקוד הקוגניטיבי של התינוק, ולאחר מכן של הפעוט.
המוח האנושי המופלא
המוח האנושי הוא דבר מופלא שאין ולא יהיה גם שני לו. זהו האיבר שאחראי על כל התהליכים אשר מתרחשים בגוף האדם: תהליכים של הזיכרון, תהליכי החשיבה, יכולות הלמידה, תהליכי בניית הגוף, התחדשות של תאים, נשימה, פעילות גופנית, שיקום הגוף לאחר טראומה וכדומה.
המוח קולט גירויים מבחוץ באמצעות החושים, מנתח ומפרש אותם, ומפעיל את מערכות הגוף המותאמות לאותם הגירויים אותם קלט אליו. כתוצאה מכך נוצרות תחושות פיזיות ומתהווים רגשות שונים.
התפתחות המוח של תינוקות מתרחשת באמצעות קבלת מסרים חושיים ושליחה של מסרים עצביים. כך מתפתחות אצל התינוקות מנת המשכל, היכולת המוטורית (מוטוריקה עדינה ומוטוריקה גסה) והתקשורת השפתית.
השפעת חלב אם על המוח
בחלב אם ישנם מרכיבים אשר ממלאים תפקיד חשוב מאוד בהתפתחותו של המוח: חומצה DHA, חומצות שומן וחומצת AA. החומצות הללו עוזרות בצמיחתן של הסתעפויות עצביות חדשות במוח, בתקשורת בין עצבית ובתיקון נזקים עצביים אשר נוצרו בעבר.
מוחם של תינוקות אשר ניזונים מחלב אם נבנה של DHA ו-AA. בהשוואה לתינוקות שניזונו מתחליפי חלב אם, נמצא כי כאלה שינקו חלב אם המכיל את אותן חומצות, יבצעו בעתיד לבוא בעיות שכליות שונות בצורה טובה יותר מאשר תינוקות אשר ניזונו אך ורק מתחליפי חלב אם.
ראו גם:
קפיצת גדילה