מאז ומתמיד, חיסונים לילדים היה נושא מהותי וחשוב בתהליך הגדילה וההתפתחות. עם זאת, אם בעבר הורים צעירים נהגו לעשות זאת באופן אוטומטי, ולקחת את ילדיהם באופן יזום אל מרכזי "טיפת חלב" שברחבי הארץ, כיום ניכר כי הורים רבים מעדיפים שלא לחסן את ילדיהם.
הטענות בעד וכנגד יכולים לבלבל כל אחד, בייחוד כאשר רבות מהן נשענות על מחקרים רפואיים שנעשו על ידי אנשי מקצוע בעלי ניסיון ומומחיות בתחומם. לכן, בכדי לעשות קצת סדר בבלגן, ולהרגיע מספר לבבות מודאגים, לפניכם מידע קצר אך חיוני ביותר שיוכל לסייע לכם להחליט האם לחסן את הקטנטנים או לא.
מדיניות החיסונים הישראלית
לפני שנבחן מהן הטענות בעד ונגד חיסונים לילדים, מוטב לבדוק מהי המדיניות הישראלית במתן חיסונים. ישראל מעודדת התחסנות לילדים, החל ממספר שבועות לאחר הלידה, ועד לגילאי בית הספר היסודי והחטיבה הצעירה. קשת החיסונים אינה שונה ממדינות מערביות אחרות, פרט לחיסון לצהבת A, שאינו ניתן בדרך כלל אך ניתן בישראל עקב מיקומה הגיאוגרפי.
מעבר לחיסון זה, החיסונים הניתנים כוללים חיסונים לחצבת, פוליו, אבעבועות רוח, דיפיטריה, טטנוס, שעלת, חזרת, אדמת ודלקת קרום המוח. חלק מהחיסונים ניתנים במספר מנות, שרק שילוב של כולן מעניק לילד את החיסון במלואו. לרוב, האפקטיביות של החיסון מתבטאת במנות האחרונות של חיסונים אלו. יחסית למדינות אחרות בעולם, אחוזי ההתחסנות בישראל הם גבוהים במיוחד, בעיקר מאחר והמדינה מציעה מרכזי טיפת חלב המסייעים בכך.
טענות בעד חיסונים לילדים
רופאים ואנשי מקצוע רבים מעודדים מאוד לחסן את הילד, עוד מהשבועות הראשונים לחייו. הטענה העיקרית לכך היא כי באמצעות החיסונים השונים, נמנעות מגפות של מחלות קטלניות כגון אבעבועות שחורות ומחלת הפוליו. רבים אמנם טוענים כי מחלות רבות נעלמו מהמציאות המודרנית בזכות שיפור באורח החיים, ולאו דווקא בזכות החיסונים השונים.
עם זאת, אין זה המצב לאשורו. במדינת אירלנד, לדוגמא, הנחשבת למדינה בעלת אורח חיים מודרני ומערבי, חלה ירידה ניכרת בהתחסנות כנגד חצבת. לאחר זמן קצר, דווחו מקרים רבים מספור של חצבת, ורבים אושפזו בבתי חולים. מימדי המקרים דמו למגיפה של ממש.
חיסונים לילדים הם הכרחיים גם מבחינת הציבור הרחב. כאשר ילד מחוסן, הוא אינו מעביר את המחלה לילדים אחרים, ובכך מגן על סביבתו הקרובה. באופן זה, נשמרת גם הסביבה הרחוקה, בייחוד כאשר מדובר על מניעת מחלות בעלות סיכוני הדבקה גדולים יותר.
טענות נגד חיסונים לילדים
לעומת מגוון הטענות בעד החיסונים, הורים ואנשי מקצוע רבים טוענים כי חיסונים לילדים אינם דבר כל כך בריא כמו שנהוג לחשוב. לטענת רבים, חלק מהחיסונים מורכבים מחומרים רעילים, רקמות של חיות ואפילו חומרים שעלולים לגרום לסרטן. יתר על כן, מחקרים מצאו קשר בין חיסונים לבין מקרי אוטיזם ובעיות נוירולוגיות שונות.
כמו כן, חיסונים לילדים עלולים לגרום לתופעות לוואי קשות כגון פריחות, שלשולים, אלרגיות, אסתמה, שינוי התנהגות ועוד. המתנגדים לחיסונים טוענים כי התועלת בחיסונים היא פחותה באופן משמעותי מהנזק שהם עלולים לגרום, בייחוד כאשר מחלות רבות, אליהן הילדים מתחסנים, נעלמו מהעולם לפני שנים רבות.
אימהות רבות אף מחזקות את הטענות הללו באומרן כי מערכת החיסון של תינוק בן שבועות אחדים, אינה מסוגלת להתמודד עם החומרים המוחדרים בחיסון ולכן עדיף לחכות זמן מה, לפני מתן החיסון. מעבר לכך, בעת המחלה, הקשר בין האם לתינוק מתחזק ומעודד התפתחות תקינה.
לסיכום, ניכר כי כמו בכל תחום הקשור לילדינו, גם בכל הנוגע לחיסונים ישנן טענות לכאן ולכאן. לכן, בכדי שתוכלו להחליט כראוי, מוטב כי תבחנו לעומק את החיסונים והמרכיבים שלהם.