חומצה פולית היא מרכיב חשוב בתזונה, החיוני לפעילות תקינה של התאים, התחלקותם ושגשוגם. חומצה פולית מהווה מרכיב חשוב בתהליכים אנזימתיים רבים, הדורשים את נוכחתה כדי לאפשר את יציאתן של הריאקציה הביוכימיות לפועל.
מכיוון שגוף האדם לא מסוגל לסנתז חומצה פולית באופן עצמאי, החשיבות של חומצה פולית גדול, ולא רק במהלך ההיריון. חומצה פולית נמצאת, למשל, בירקות ירוקים. מחסור בחומצה פולית יכול לגרום למספר מחלות, שאינן קשורות דווקא בהריון, ובעיקר אנמיה המכונה "אנמיה מגלובלסטית".
מדוע חשובה חומצה פולית בהריון?
במהלך התפתחות העובר צריכים איבריו להיווצר בסדר ודייקנות מופתיים. תהליך יצירת העובר כרוך בהתחלקת מואצת של תאים. בהריון משתנה וגוברת התצרוכת התזונתית של האישה, וקיימת חשיבות מרובה גם לנוכחות מספקת של חומצה פולית בתזונתה של האישה.
מספר רב של מחקרים הראה שמחסור בחומצה פולית קשור בסיכון מוגבר להתפתחות של מומים פתוחים של מערכת העצבים המרכזית – Nuchal cord defects. מכיוון שניתן למנוע את הופעת רוב המומים הללו על ידי נטילה פשוטה ובלתי מסוכנת של תוסף תזונתי – הרי שנושא זה צריך להיות מודגש ומוסבר היטב לאישה ההרה ולאישה המתכננת הריון.
מומים פתוחים של מערכת העצבים המרכזית
מערכת העצבים המרכזית בעובר מתפתחת מאיבר פרימיטיבי, ההופך מאוחר יותר למוח וחוט השדרה. איבר עצבי עוברי זה נקרא הצינור העצבי – neural tube (לעיתים הוא נקרא גם nuchal cord).
בתהליך התפתחות הצינור העצבי נוצר גליל פתוח, שחלקו הסגור מכוון כלפי החלק הבטני של העובר, וחלקו הפתוח מכוון כלפי גב העובר (החלק הדורסלי). למרבה הצער, מום שאינו בלתי נדיר נוגע להפרעה בסגירה של הצינור העצבי. מום זה, שבעצם מהווה קבוצה של מומים בדרגות חומרה שונות, נקרא Nuchal cord defect או בקיצור NTD.
מומים של הצינור העצבי מסווגים לפי מידת חוסר הסגירה בעמוד השדרה – האיבר הסופי אליו מתפתח רובו של הצינור העצבי. לעיתים עמוד השדרה פוחת לגמרי, וניתן לראות רקמה עצבית חשופה. הנזק הנוירולוגי במצבים אלו הוא הגדול ביותר.
מקרים אחרים, קלים יותר, כוללים סגירה של העור על פני הרקמה העצבית. לעיתים ניתן לראות קווצת שיער במקום הפגם, או סימן עורי אחר. ההפרעה עצמה תלויה בגורמים רבים, ולא רק בחוסר חומצה פולית. ייתכן שקיים גם מרכיב גנטי הקשור בהופעת המום.
המלצות לנטילת חומצה פולית
כדי למנוע ככל האפשר התפתחות מומים של מערכת העצבים, מומלץ לכל אישה ליטול חומצה פולית בהריון. בנטילת תוסף של חומצה פולית אין סכנה למינון יתר רעיל, ולכן חומצה פולית מומלצת כמעט לכל אישה בהריון, גם ללא בדיקה מוקדמת של רמות חומצה פולית בדם.
יתרה מזאת, מכיוון שעיקר התפתחות הצינור העצבי מתרחשית בשבועות הראשונים של ההריון, ומכיוון שלעיתים קרובות לאישה ההרה לא נודע על הריונה אלא לאחר מספר שבועות, רופאים רבים ממליצים לכל אישה המתכננת הריון, ואף לכל אישה הנמצאת בגיל הפוריות, ליטול חומצה פולית באופן סדיר, כדי להגיע לרמות תקינות עוד בטרם הכניסה להריון.
חומצה פולית ניתנת בשני מינונים עיקריים – 400 מק"ג, ו – 5 מ"ג. המינון הנמוך יותר (400 מק"ג) מספיק בדרך כלל כדי למלא את צרכי האישה בזמן ההריון ולמנוע התפתחות מומים. עם זאת, מספר סיבות דורשות נטילה מוגברת של חומצה פולית. תרופות מסויימות, כמו תרופות נוגדות התקפי כיפיון (התקפים אפילפטים) מגבירים מאוד את הסיכון למומים של הצינור העצבי, ולכן מומלץ לאישה הנוטלת תרופות אלו ליטול מנה מוגברת (5 מ"ג) של חומצה פולית.