חיוך מלא שיניים הוא דבר שתמיד נעים לראות, אולם לא תמיד זה מתאפשר. ישנם מקרים רבים בהם אנשים מאבדים את השיניים הקבועות שלהם- בין אם מדובר בשן בודדת או במספר רב של שיניים. זה אף פעם לא נעים, בייחוד כי השיניים כל כך חיוניות לפעולת האכילה, אך גם מבחינה אסתטית, אנשים שחסרות להם שיניים משלמים מחיר חברתי כבד.
איבוד של שן יכול להיות כתוצאה מתאונה או מחלה מקומית בשן שחייבה עקירה שלה. אפשרות נוספת שגורמת לאובדן של שיניים היא מחלת חניכיים, כתוצאה מדלקות חניכיים או מחלה של עצמות הלסת שגורמות לשיניים לנשור. כמובן שעם הגיל, השיניים מאבדות את אחיזתן בעצם הלסת שהולכת ונספגת, ונושרות.
אם בעבר איבוד של שן היה גזירה לחיוך לא מלא, הרי שעם הזמן פותחו שיטות להשלמות שיניים. הנפוצה שבהן הייתה "גשר". הבעיה בשיטה זו היא שהיא מצריכה פגיעה בשיניים השכנות והבריאות וכן השחזה שלהן, על מנת להלביש עליהן כתר עם גשר שמכיל את השן החסרה.
ניסיונות אחרים שהיו להשלמת שיניים חסרות הם שימוש בפלטות המכילות שיניים תותבות. הפלטות ידועות בכך שהן מחליקות, נופלות או סתם נשברות ולכן אינן מהוות פתרון אידיאלי. השתלת השיניים היא הטכניקה החדישה ביותר הקיימת כיום בשוק כדי לתת תחליף יעיל לשיניים חסרות. הליך ההשתלה שופר ושודרג עם השנים.
תהליך השתלת השיניים
השתלת שיניים מבוצעת בהרדמה מקומית. חשוב ליידע את הרופא, שעליו להיות בעל הכשרה בכירורגיית פה ולסת, על רגישות לחומרי הרדמה אם קיימת כזו. להשתלה שני שלבים עיקריים שלפניהם יש לקחת מידות של שתי הלסתות וליצור תבנית גבס שלהן, לפיה תעוצב השן התותבת שתושתל.
בשלב הראשון מתבצעת חשיפה של עצם הלסת, בה קודחים חור שלתוכו יכנס השתל. השתל עשוי מסגסוגת המכילה פלטינה- מתכת שאינה מגיבה עם הגוף ולכן גורמת למינימום של תופעות לוואי.
השתל הוא תחליף לשורש של השן ועליו תולבש השן התותבת. לאחר שנקדח חור בגודל מתאים, מוברג לתוכו שתל וסוגרים אותו במעין בורג. לאחר מכן תופרים חזרה את החניכיים ונותנים למקום להחלים ולשתל להיקלט. הליך קליטת השתל נמשך 3-4 חודשים. בזמן זה ניתן לשים באזור המושתל תותבת שמורכבת על פלטה. במקרה ואין באזור שעובר השתלה מספיק עצם, ניתן "לבנות" אותה על ידי שימוש בחומרים מיוחדים שמהווים תחליף לעצם.
בשלב השני, לאחר שמוודאים באמצעות צילום כי השתל נקלט בלסת, מבצעים חשיפה שלו על ידי פתיחת החניכיים באזור ההשתלה. מוציאים את הבורג ששימש כממלא מקום, ומבריגים פנימה בורג שעליו מולבשת השן.
במקרה של חוסר בשיניים רבות, נהוג להשתיל מספר שתלים, לרוב כחמישה עד שישה בלסת ועליהן להלביש שיניים המחוברות זו לזו בגשר. כיום מנסים לצמצם את מספר השתלים ל-3 ואף 4, אולם אין עדיין הוכחה כי מדובר במספיק שתלים כדי להחזיק לסת שלמה.
סיכונים בהשתלות שיניים
שיעורי ההצלחה של השתלת שיניים עומדים על 80-95%. כדי לשפר את סיכויי ההצלחה של השתלת השיניים שלכם, חשוב להקפיד על היגיינת הפה יותר מאשר עם שיניים רגילות. בנוסף, רצוי מאוד להפסיק לעשן שכן העישון מפחית את סיכוי השתל להיקלט.
סכנה של זיהום תמיד קיימת בביצוע של פעולה פולשנית, אך ניתן לצמצם אותה מאוד על ידי שמירה על היגיינה ובחירת רופא מוסמך ובעל תעודות שיבצע את ההשתלה.