הפרעות קצב לב (אריתמיה)

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

קצב הלב מופק על ידי מערכת הולכה חשמלית האחראית על יצירת קצב סדיר שמאפשר התכווצות והרפיה שיוצרות את פעילותו התקינה של הלב.

קיימים מצבים בהם ההולכה החשמלית מופרעת וקצב הלב אינו סדיר – במקרים אלה, תפוקת הלב נפגמת ואספקת הדם לרקמות נפגעת. כתוצאה מכך, עלולים להתפתח מצבים של אי ספיקת לב והתקפי לב ולכן יש צורך בטיפול מקיף.

איך נגרמת הפרעת קצב?

סיבי ההולכה החשמליים האחראים לקצב הלב נמצאים כחלק משריר הלב, ועל כן פגיעה בשריר הלב יכולה לגרום לשינויים בסיבים אלה ולהפרעת קצב.

מצבים של איסכמיה, הגורמת לבעיה לאספקת הדם לרקמת שריר הלב עלולים להוביל לפגיעה במסלול ההולכה ולהפרעת קצב. כמו כן, ניתוחי לב או מחלות מסתמיות משפיעים גם כן על סיבי ההולכה ועלולים ליצור את ההפרעה.

סוגי הפרעות קצב

קיימים סוגים שונים של הפרעות קצב המשפיעים באופן שונה על קצב ואופן פעילות הלב. כל סוג של הפרעת קצב משפיע בצורה אחרת על הלב והגוף ודורש טיפול שונה. הפרעת הקצב מתבטאת בשני מצבים עיקריים: טכיקרדיה, שהיא קצב לב מהיר (מעל 100 לדקה) או ברדיקרדיה, שהיא קצב לב איטי (מתחת ל-60 לדקה). מלבד מהירות הלב, יש לייחס חשיבות גם למקור הפרעת הקצב, שיכול להיות עלייתי או חדרי.

טכיקרדיה שמקורה בעליה

קיימים מספק סוגים של טכיקרדיה שמקורם בעליה:

  • פרפור עליות – מצב שכיח בו קצב העליות מהיר ביותר ואינו סדיר וכתוצאה מילוי הלב נפגם. במהלך פרפור העליות, אין סנכרון בין התכווצות העליות להתכווצות החדרים, כאשר קצב העליות עשוי להגיע עד 350 פעימות לדקה ומעלה. הסיכון העיקרי בפרפור עליות הוא התפתחות קרישי דם ואוטמים, ולכן בדומה למקרים נוספים של הפרעות קצב קיימת חשיבות גדולה לטיפול בקומדין.
  • טכיקרדיה על חדרית – מצב המוכר גם בשם SVT (Supraventricular Tachycardia) הכולל סוגים רבים של הפרעות קצב שמקורן מהעליות וגורמות לטכיקרדיה. ברוב המקרים, SVT גורם באופן פתאומי לקצב לב מהיר ביותר שעלול אף להגיע ל-200 פעימות לדקה וגורם להרגשה רעה מאוד. קיימות סיבות שונות ל-SVT, ואחד הגורמים השכיחים הוא Wolff Parkinson White Syndrome, שהוא מצב בו נוצר מסלול הולכה חשמלי נוסף בין העליה לחדר ללא בקרה שגורם לטכיקרדיה המדוברת.

טכיקרדיה שמקורה בחדרים

קיימים מספר סוגים של טכיקרדיה שמקורם בחדרים:

  • טכיקרדיה חדרית – מצב בו קצב הלב עולה בצורה דרמטית הנגרם כתוצאה מהולכה חשמלית חדרית לא טובה. מצב זה שכיח לאחר התקף לב, כאשר רקמת הצלקת שנוצרת בשריר הלב גורמת להפרעה ההולכתית, ועל כן רוב מקרי הטכיקרדיה מופיעים אצל אנשים עם מחלה לבבית ברקע. הטכיקרדיה עלולה להופיע לפרק זמן קצר, וללא סימפטומים אף עלולה גם להסתבך ולהפוך לפרפור חדרים שהוא מצב מסכן חיים.
  • Long QT syndrome – מצב בו קיים סיכון מוגבר לעלייה דרמטית בקצב הלב ולהפרעות נוספות כמו התעלפות. זהו מצב שעלול להיות תורשתי או נרכש לאחר שימוש במספר סוגי תרופות.

הפרעות קצב מסוג ברדיקדיה

אלה הפרעות קצב הגורמות להאטה בקצב הלב, אשר מטופלות בדרך כלל על ידי קוצב.

  • Sick Sinus – מצב בו ה-SA node האחראי על יצירת סיגנל ההולכה החשמלית לא מתפקד כראוי וקצב הלב הופך לאיטי באופן משמעותי. במקרים אלה, הדופק איטי מאוד ולא מספק את צרכי הגוף.
  • חסימת הולכה – הפרעת קצב הנגרמת על ידי חסימת מסלול ההולכה וכתוצאה מהחסימה נגרמת ברדיקרדיה. על פי מיקום החסימה קצב הלב ויכולתו להתכווץ נפגעים ונגרמת ברדיקרדיה.

לקריאה באותו הנושא: הריון ומחלות לב – מה הקשר?

קרדיט: הפרעות בקצב הלב באתר בריאות הלב myheart.co.il

 

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

בריאות האישה: פוריות, הריון, רפואת נשים

הפורטל המוביל לבריאות האישה: פוריות, הריון, רפואת נשים. פורטל המקום שבו תקבלי את כל המידע והעדכונים העכשווים בנושאי: נשים, תזונה, אסתטיקה, גיל ההתבגרות, גיל המעבר,גיל הזהב, רפואה ועוד מגוון רחב של נושאים.

אז מה היה לנו בכתבה: