דיאטת סאות' ביץ' היא דיאטה המבוססת בעיקר על הפרדה בין שומנים "טובים" ופחמימות "טובות" לשומנים ופחמימות "רעים", כאשר האחרונים מוצאים מהתפריט. הדיאטה מחולקת לשלושה שלבים כאשר הראשון שבהם הוא הקשה והקצר ביותר, השלב השני הוא שלב ביניים שמטרתו להגיע למשקל הרצוי והשלישי מיועד לשמש כדרך חיים תמידית.
את הדיאטה המציא ד"ר ארתור אגטסטון, רופא קרדיולוג ממיאמי לפני כעשר שנים. מטרתו המקורית הייתה לסייע לחולי לב שטופלו אצלו לרדת במשקל ולשפר את בריאותם. לאחר שנוכח בהצלחת הדיאטה הוא החליט לפרסמה בציבור הרחב והוציא ספר המפרט את עקרונות הדיאטה. הספר זכה להצלחה עצומה והדיאטה הפכה לפופולארית מאוד.
עקרונות הדיאטה
השומנים הנחשבים כ"רעים" הם למעשה שומנים רווים ושומן טראנס המעלים את רמת הכולסטרול בדם ומגבירים את הסיכון למחלות לב, סוכרת, טרשת עורקים ועוד. שומנים אלה נמצאים למשל בבשר וגבינות שמנות, מרגרינה, חטיפים וכדומה. השומנים הטובים המעלים את הכולסטרול ה"טוב" בגוף ומסייעים למניעת טרשת עורקים נמצאים למשל באבוקדו, שמן זית, אגוזים, דגים ועוד.
הפחמימות ה"רעות" הן אלה הנספגות במהירות בדם וגורמות להעלאת רמת הסוכר באופן מיידי ולתחושת רעב, זאת בשונה מפחמימות בעלות אינדקס גליקמי נמוך שבהם הסוכר מתפרק לאט ותורם לתחושת שובע. פחמימות "טובות" לדוגמה הן לחם מחיטה מלאה, אורז מלא, ירקות וכדומה, ואילו פחמימות "רעות" הן קמח לבן, בורקסים, עוגות וכן הלאה.
שלבי הדיאטה
- השלב הראשון – נמשך שבועיים שבמהלכם מורידים בין 3.5 ל- 6 ק"ג ממשקל הגוף. שלב זה קיצוני וכולל תפריט מדוקדק ביותר המורכב משלוש ארוחות עיקריות ושתי ארוחות ביניים. בשלב זה מותר לאכול בעיקר עוף, בקר רזה, דגים, ביצים, רוב הירקות, אגוזים, גבינות ללא שומן, קטניות, שמן זית ושמן קנולה. מחוץ לתפריט מזונות כמו: בשר שמן, חלב, סויה, דגנים, גזר, בטטה, סלק, תפוחי אדמה, תירס, פירות וכמובן ממתקים וחטיפים. מטרת ההימנעות מפחמימות בשלב זה היא בעצם להיגמל מההתמכרות אליהן.
- השלב השני – נמשך עד ההגעה למשקל היעד כאשר הירידה במשקל היא בערך 0.5-1 ק"ג בשבוע. בשלב זה מחזירים לתפריט בהדרגה את הפחמימות הטובות כמו דגנים מלאים וכן פירות ומזונות אסורים אחרים כמו חלב דל שומן.
- השלב השלישי – לאחר ההגעה למשקל היעד מיועד להבטיח שמירה על המשקל על ידי אימוץ עקרונות הדיאטה כאורח חיים. הוא אינו שונה משמעותית מהשלב השני מבחינת התפריט, אך פחות קפדני. במקרה של עלייה במשקל יש לשוב לשלב הראשון.
יתרונות הדיאטה
- הירידה המהירה במשקל בשלב הראשון מגבירה את המוטיבציה להתמיד בדיאטה.
- הדיאטה שמה דגש על העדפת מאכלים בריאים יותר כמו פחמימות מלאות, בשר רזה וירקות.
- בשונה מרוב הדיאטות שהן זמניות, דיאטה זו אמורה לשנות את הרגלי האכילה לתמיד וכך מבטיחה שמירה על משקל תקין.
- הדיאטה אינה גורמת לתחושת רעב ולכן קל ליישם אותה.
- הדיאטה לוקחת בחשבון "נפילות" במהלך החיים ומאפשרת להוריד את הקילוגרמים שנוספו על ידי חזרה זמנית לשלב הראשון.
חסרונות הדיאטה
- הדיאטה אחידה ואינה מותאמת אישית לכל אחד בהתאם למשקלו, מצבו, הרגלי אכילתו וכדומה.
- ההימנעות המוחלטת מעמילנים וריבוי החלבונים בשלב הראשון של הדיאטה אינה מומלצת מבחינה בריאותית.
- אכילת חלבונים רבים מהחי עשויה לגרום להעלאת הכולסטרול הרע.
- הגדרת מזונות כ"אסורים" למרות שהם מכילים ויטמינים חשובים כמו גזר, סלק ופירות.
- הירידה המהירה במשקל בשלב הראשון אינה מומלצת מבחינה בריאותית ועשויה להיגרם ממחסור בנוזלים.
- השלב הראשון בדיאטה הוא די קיצוני וקשה לעמוד בו.
- הדיאטה אינה כוללת פעילות גופנית שהיא חיונית לשמירה על בריאות וירידה במשקל.