לשריר הלב יש מערכת חשמלית פנימית האחראית בשליטתה על קצב פעימות הלב. ליקויים במערכת זאת עלולים לגרום להפרעות קצב. ישנם סוגים רבים של הפרעות קצב. במהלך הפרעת קצב, הלב עשוי לפעום בקצב מהיר מדי, איטי או לחדול מפעימותיו כליל. דום לב פתאומי מתרחש כאשר הלב מפסיק לפעום כתוצאה מהפרעת הקצב.
מה ההבדל בין התקף לב לדום לב?
המונח התקף לב משמש באופן שגוי לעתים לתיאור דום לב, בעוד התקף לב עלול לגרום לדום לב ולמוות פתאומי. קיים הבדל בין השניים – התקפי לב נגרמים כתוצאה מחסימה הגורמת להפסקת הזרמת הדם לשריר הלב. התקף לב מתייחס למוות של רקמת שריר הלב עקב אובדן אספקת דם, גורם שלא משמש כתנאי הכרחי למוות האדם.
דום לב נגרם כאשר חלה תקלה במערכת החשמלית של הלב. בדום לב המוות נגרם כאשר הלב חודל מלפעום בפתאומיות. הפרעת הקצב הנפוצה ביותר היא פרפור החדרים, כאשר חדרי הלב התחתונים מתחילים לפתע לפעום בצורה כאוטית ומתקשים להזרים דם. המוות מתרחש תוך דקות ספורות לאחר הפסקת פעילות הלב. דום לב עשוי להיות מצב הפיך במקרים בהם מבוצעת החייאה או נעשה שימוש בדפיברילטור המשמש לזעזוע הלב ובמטרה להחזיר קצב תקין תוך דקות ספורות.
דום לב אצל נשים בהשוואה לגברים
גברים החווים דום לב פתאומי, בניגוד לנשים, במקרים רבים מפגינים ירידה בפעילות השאיבה של הלב. מספר הדפיברילטורים המושתלים בקרב הנשים נמוך בהשוואה לכמותם אצל הגברים. בנוסף, בקרב קורבנות דום הלב הפתאומיים, נצפים מקרים מעטים יותר של מחלת לב כלילית אצל נשים לעומת גברים. הימצאותה של שכיחות נמוכה יותר למחלות לב כליליות בקרב נשים, אפוא, עשויה להוות מחסום המעכב נשים מגילוי קודם לסיכון בדום לב פתאומי ולנקוט באמצעי מניעה.
גורמי סיכון לדום לב
קיימים גורמי סיכון רבים לדום לב פתאומי והראשון שבהם הוא התקף לב קודם עם שטח פגום רחב בשריר הלב. הסיכוי ללקות במוות מדום לב פתאומי, גבוה יותר במהלך 6 החודשים הראשונים שלאחר התקף הלב. מחלת עורקים כלילית מהוות גורם סיכון נוסף. גורמי הסיכון למחלת עורקים כליליים כוללים עישון, היסטוריה משפחתית של מחלות לב וכולסטרול גבוה.
גורמי סיכון אחרים כוללים סכרת, השמנת יתר, היפרתרופיה של שריר הלב הגורמת לשריר מעובה ומשפיעה על תפקודם של חדרי הלב. שינויים משמעותיים ברמות המגנזיום והאשלגן בדם בעקבות שימוש בתרופות משתנות- המגבירות את ייצור השתן, אי ספיקת לב – מצב שבו כוח השאיבה של הלב נחלש, היסטוריה של סינקופה- פרקי התעלפות מסיבה לא ידועה, מומי לב וכלי דם והיסטוריה משפחתית של מחלות לב וכלי דם.
התסמינים של דום לב פתאומי
בדום לב פתאומי, הלב מפסיק לפעום והדם אינו מוזרם לרקמות ואיברי הגוף השונים. אובדן כמעט מיידי של ההכרה מתרחש, המלווה באיבוד החושים. המצב מאופיין באיבוד הדופק ופעולת הנשימה מופסקת.
האם מוות קרדיאלי פתאומי ניתן למניעה?
מעקב רפואי סדיר, שמירה על אורח חיים בריא, נטילת תרופות והתערבות כירורגית במידת הצורך, כל אלה משמשים ככלי מניעה הכרחיים, העשויים אף להפחית את הסיכון ללקות בדום לב. הבדיקות שעשויות להיות הכרחיות הן בדיקות א.ק.ג, ניטור אמבולטורי, אקו, צנתור ובדיקות המשמשות לבירור פעילות חשמלית של הלב.
כדי לצמצם את גורמי הסיכון מומלץ לשנות את אורח החיים. הפסקת עישון, ירידה במשקל, עיסוק בפעילות גופנית באופן קבוע, דיאטת דלת שומן, ניהול מחלת הסוכרת, שמירה על לחץ דם תקין וכולסטרול.