מהו טינטון?

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

מהו טינטון?הטינטון הוא תופעה מטרידה, המהווה פגיעה חמורה באיכות החיים של נשים רבות כמו גם גברים רבים כל כך בכל רחבי העולם וגם כאן בישראל. הטינטון בא לידי ביטוי בשמיעה של צליל ללא מקור חיצוני. חשוב להבין שלא מדובר במחלה כי אם בתסמונת שיכולה להתפתח על רקע מגוון גורמים רחב כפי שנפרט בהמשך מאמר זה.

בדרך כלל, מדובר ברעש מסוים שאופיו שונה מאדם לאדם (צרצור, צפצוף, זמזום וכיוצא באלה) ושיכול ללוות את הסובלים ממנו במשך כל שעות היממה או רק בסיטואציות מסוימות. לפי הנתונים המחקריים העדכניים ביותר, הטינטון פוגע בנשים בשכיחות נמוכה יותר, ככל הנראה על רקע העובדה שחלק מגורמי הסיכון לסבול מטינטון מהווים את מנת חלקם של גברים בשכיחות גבוהה יותר משהם מהווים את מנת חלקן של נשים, בדגש על חשיפה תעסוקתית לרעשים חזקים.

מה הם הגורמים לטינטון?

נהוג לסווג את סוגי הטינטון לשתי קבוצות מרכזיות: טינטון פועם, הולם או דופק, המזכיר את פעימות הלב וטינטון כרוני וממושך, הנשמע כזמזום, גלים או צפצוף. הגורמים לטינטון פועם הם בין היתר בעיות במפרק הלסת, גידול המכיל כמות גדולה של כלי דם בצוואר או באוזן התיכונה, מחלות של האוזן התיכונה או החיצונית ועוד.

גורמים לטינטון כרוני לעומת זאת הם בין היתר חבלות צוואר או חבלות ראש, חבלות רעש (פיצוץ), חשיפה כרונית לרעש במקום העבודה, שימוש בתרופות שונות הגורמות לתופעת לוואי של טינטון, מחלת מנייר ועוד.

מה הם התסמינים של טינטון?

הטינטון מתואר כאירוע ווקאלי מסוים, כשבדרך כלל מדובר ברעש מונוטוני מאוד הכולל שריקות, צרצור, נקישות, צפצופים, צלצולים צורמים או רעש של גלים. הרעשים מתוארים ככאלה הקיימים בתוך הראש, כשלעתים ניתן לשמוע אותם רק באוזן אחת אם כי אין זה מן הנמנע שיישמעו בשתי האוזניים במקביל. באופן כללי הסובלים מטינטון יתקשו למקם את הרעשים במדויק בראש.

עד כה עסקנו באופן שבו הטינטון בא לידי ביטוי מבחינה קלינית. עם זאת, חשוב להבין כי מדובר בתופעה שעלולה לגרום להשפעות חמורות הקשורות למצבו הנפשי של הלוקה בטינטון. כך לדוגמה ישנם רבים המתלוננים על דיכאון, עייפות, עצבנות וחוסר שקט ובנוסף הטינטון יכול גם לגרום לכאבי ראש, מחסור חמור בשעות שינה, חרדה ועוד.

כיצד מאבחנים טינטון?

ישנה חשיבות עליונה לאבחן את המקור לטינטון על מנת שניתן יהיה להגיש את הטיפול המתאים למטופל באופן אישי. בשלב הראשוני של תהליך האבחון יש לברר האם המטופל נחשף לרעש חזק במקום העבודה שלו באופן קבוע, האם נחשף לרעש חזק במיוחד לאחרונה באופן חד פעמי, האם הוא לוקח תרופות מסוימות שיכולות לגרום לטינטון ובאופן כללי לברר האם ישנם גורמי סיכון שונים לסבול מטינטון, המהווים את מנת חלקו.

בנוסף לכך, יש לאפיין במדויק את הטינטון, להבין מתי ובאילו נסיבות הוא מפריע למטופל, לברר עד כמה הוא פוגע באיכות החיים של הנבדק ועוד. נהוג להעריך את מידת החומרה של הטינטון על סולם הנע בין "קל" לבין "קטסטרופי" בהתאם לקשיים הפרקטיים להם הטינטון גורם כמו חרדה, הפרעות שינה ועוד. לפיכך, יש להתייחס כמובן גם לתסמינים אחרים הקשורים לטינטון מהם סובל המטופל.

בהתאם לממצאים שמתגלים בשלבי האבחון הראשוניים, ניתן להמשיך ולבצע בדיקות נוספות כשבין היתר מדובר בבדיקות שמיעה, בדיקות אוזניים בסיסיות ומתקדמות (הסתכלות ישירה ובדיקות הדמיה למשל) ועוד.

כיצד מטפלים בטינטון?

להלן חמשת השיטות המרכזיות המשמשות כיום לטיפול בסובלים מטינטון:

  • TRT – Tinnitus Retraining Therapy שיטת טיפול המשלבת בין גירוי שמיעתי במגוון אמצעים לבין תיקון השמיעה (במקרים בהם ישנו ליקוי שמיעה) ופגישות הכוונה וייעוץ המבוצעת בדרך כלל על ידי רופא אף אוזן גרון (לעתים בשילוב עם קלינאית תקשורת). הטכניקה כוללת בין היתר שיטות הרפיה, התאמת עזרי שמיעה, תרופות הרגעה, תרופות המשפיעות על מחזור הדם ועוד כשמטרת העל שלה להפחית את הסטרס המוחי הנגרם בעקבות הטינטון ומניעת ההגברה של הטינטון, שמקורה בתגובת המוח לבעיה הראשונית.
  • CBT – Cognitive Behavioral Therapyטיפול קוגניטיבי התנהגותי שמטרתו לשנות את העמדות ואת ההתייחסות של המטופל כלפי הטינטון. הטיפול לא כולל שימוש בתרופות או באמצעים שונים לגירוי מערכת השמיעה, שכן הוא מתנהל במתכונת של שיחה אישית בין המטופל לפסיכולוג המתמחה בטכניקת טיפול זו.
  • סדנאות קבוצתיות קוגניטיביות – סדנאות המשלבות בין TRT, CBT, דמיון מודרך, טכניקות הרפיה שונות ועוד, בהן נפגשים מספר אנשים הסובלים מטינטון.
  • Tinnitus managementגישה משלבת שבה משלבים בין גישה רפואית כוללנית, איזון מצב החולה, ייעוץ המבוסס על השיטה הקוגניטיבית ו- TRT, התאמת מחוללי קול או מכשירי שמיעה ועוד.
  • רפואה משלימה – טכניקות טיפול שונות מתחום הרפואה המשלימה יכולות לסייע רבות לסובלים מטינטון כשבין היתר מדובר על דיקור סיני, שיאצו ועוד.

מעבר לכל הטיפולים שתוארו לעיל, יש לציין כי נעשים ניסיונות לטפל בטינטון גם באמצעים אחרים, כשבין היתר מדובר בביופידבק, גירוי חשמלי מגנטי, גירוי של האוזן בלייזר, שימוש בתרופות פסיכיאטריות מסוגים שונים ועוד.

כמובן שאם ידועה הבעיה הראשונית שגרמה לטינטון, הרי שעל ידי טיפול ספציפי בבעיה ניתן להחלים מהטינטון. כך לדוגמה אם מתברר שהמקור לטינטון בגידול המכיל כלי דם רבים, הרי שעל ידי הסרת הגידול ברוב המוחלט של המקרים ייעלם גם הטינטון לאלתר.

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

בריאות האישה: פוריות, הריון, רפואת נשים

הפורטל המוביל לבריאות האישה: פוריות, הריון, רפואת נשים. פורטל המקום שבו תקבלי את כל המידע והעדכונים העכשווים בנושאי: נשים, תזונה, אסתטיקה, גיל ההתבגרות, גיל המעבר,גיל הזהב, רפואה ועוד מגוון רחב של נושאים.

אז מה היה לנו בכתבה: