טוקסופלזמוזיס

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

טוקסופלזמוזיס

טוקסופלזמוזיסטוקסופלזמוזיס (טפיל) הוא זיהום הנגרם באמצעות טפיל חד תאי הנקרא טוקסופלסמה גונדי. הזיהום נרכש בדרך כלל בעת מגע עם חתולים והצואה שלהם או כתוצאה מאכילת בשר נא.

למחלה נלווים מעט מאוד תסמינים, היות ומערכת חיסון בריאה בדרך כלל מונעת מהטפיל לגרום להתפרצות. אם אישה נכנסת להיריון כשהיא נגועה בטפיל, הזיהום עלול לעבור לעובר עם עם השלכות הרות אסון.

מה גורם לטוקסופלזמוזיס?

ניתן להידבק במחלה במספר דרכים, כולל מגע עם חתולים או צואת חתולים; אכילת בשר נא שלא בושל; שתיית חלב גולמי מעז נגועה (עיזים יכולות להיות מארחי ביניים לטפילים); או השתלת איברים או עירוי דם מאדם נגוע.

טוקסופלזמוזיס אצל תינוקות

המערכת החיסונית של תינוקות אינה מבשילה באופן מלא עד לאחר הלידה. טוקסופלזמוזיס מולד מתרחש כאשר העובר נגוע. תינוקות של נשים שנחשפו לטפיל ונכנסו בתוך מספר חודשים להריון, או שנדבקו בטפיל במהלך ההיריון, נמצאות בסיכון מוגבר לפתח מקרה חמור של הטפיל, וקיימים עשרים אחוזי סיכויים להעברת הטפיל לעובר.

כאשר האם נגועה בשליש הראשון של ההיריון, קייים סיכוים של 10-15% שהטפיל יעבור לעובר. נשים שנחשפו לראשונה לטפיל, כחצי שנה לפני הכניסה להריון, אינן צפויות להעביר את הזיהום לעובר.

רוב התינוקות הנגועים במחלה אינם חווים תסמינים, אך אחוז קטן של תינוקות עלולים להיוולד עם לקות ראיה מולדת או נזק מוחי. למרבה הצער, התסמינים והסימנים של המחלה מופיעים בדרך כלל מספר חודשים לאחר הלידה.

תסמיני טוקסופלזמוזיס שעשויים להיות נוכחים בלידה הם צהבת, פריחת עור ובלוטות לימפה מוגדלות. תינוקות שנולדו עם המחלה עלולים לסבול מפיגור שכלי, פרכוסים, ספסטיות, שיתוק מוחין, חירשות ופגיעת ראייה קשה. ראש התינוק עלול להיות קטן או גדול באופן חריג, בשל לחץ מוגבר על המוח.

תסמיני טוקסופלזמוזיס

למרות שהאנשים הנגועים במחלה לעיתים קרובות אינם מודעים לה, התסמינים האופייניים לטפיל הם תסמינים דמויי שפעת, כולל בלוטות לימפה נפוחות, כאבי שרירים וכאבים שנמשכים בין מספר ימים למספר שבועות. אם המערכת החיסונית תקינה, הזיהום לא ישוב.

בדיקות מעבדה

הרופא מבצע בדיקות דם לטוקסופלזמוסיס לאיתור נוכחות הטפיל בדם. התוצאות קובעות אם המטופל נושא את הטפיל, ואת חומרת הזיהום.

טיפול לטוקסופלזמוזיס

ברגע שהאבחנה אושרה, המטופל והרופא דנים בשאלה האם הטיפול הכרחי. באישה בריאה שאינה בהריון, הטיפול אינו נחוץ, שכן התסמינים נעלמים בדרך כלל בתוך מספר שבועות. לנשים שהמערכת החיסונית שלהן מוחלשת בעת ההיריון, קיימות תרופות לטיפול בטפיל שגורם למחלה.

הטיפול התרופתי ניתן על פי חומרת המחלה והתסמינים. מטופלים עם HIV זקוקים בדרך כלל לטיפול לכל החיים על מנת להרחיק את הטפילים באופן קבוע. נשים בהריון מקבלות טיפול תרופתי נוסף על הטיפול הרגיל, בהתאם לזמן החשיפה לטפיל, והתקדמות ההריון.

צפי המחלה

כשמונים עד תשעים אחוזים מהאנשים שנדבקים בטוקסופלזמוזיס, לא יחוו השפעות משמעותיות לטווח הארוך. אם עובר או תינוק נדבק במחלה, תחזית התקדמותה משתנה, בהתאם לחומרת התפעות.

ככל שהעובר נדבק מוקדם יותר, אישה הנושאת את העובר עלולה לחוות הפלה ספונטנית, ותינוקות שנולדו עם המחלה עלולים לפתח בעיות גופניות או נפשיות משמעותיות. הצפי למטופלים עם מערכת חיסונית חלשה משתנה וחומרת המחלה אצלם תלויה בתגובתם לטיפול.

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

בריאות האישה: פוריות, הריון, רפואת נשים

הפורטל המוביל לבריאות האישה: פוריות, הריון, רפואת נשים. פורטל המקום שבו תקבלי את כל המידע והעדכונים העכשווים בנושאי: נשים, תזונה, אסתטיקה, גיל ההתבגרות, גיל המעבר,גיל הזהב, רפואה ועוד מגוון רחב של נושאים.

אז מה היה לנו בכתבה: