נשים רבות נתקלות בבעיות שליטה בשלפוחית השתן, אך אין לתת למבוכה למנוע את קבלת הסיוע הדרוש. צורך להטיל שתן בתדירות גבוהה וחוויית תסמינים אחרים של בריחת שתן אינם מצבים של מה בכך, בין אם מדובר בגיל הינקות או כחלק טבעי של ההזדקנות.
הבעיה הנפוצה ביותר בגללה פונות נשים להתייעצות עם אורולוג היא בעיית תדירות ודחף חמור במתן שתן, כולל תחושה שאינה נגמרת של מלאות השלפוחית. רוב הנשים מתלוננות על הליכה לשירותים אחת לרבע שעה, חצי שעה או שעה, מידי יום, ומצב זה גורם לרגעים חברתיים מביכים, כמו גם לכאבים נפשיים.
לא כל הרופאים שואלים באופן שגרתי על תפקוד מערכת השתן במהלך בדיקה, לכן הצעד הראשון להחלמה תלוי באישה. אם היא חווה בעיות שליטה בשלפוחית השתן, יש ליידע על כך את הרופא ולהתייעץ לגבי אפשרויות הטיפול הזמינות.
מצבי בעיות במתן שתן
מקרים בודדים של בעיות בשליטה על מתן השתן אינם כרוכים בהכרח בטיפול רפואי. אך אם הבעיה ממשיכה או משפיעה על איכות החיים, יש לשקול קבלת טיפול.
הבעיות הנפוצות של שליטה במתן השתן הן:
- מבוכה מדליפת שתן, המונעת השתתפות בפעילויות חשובות.
- תחושת דחיפות במתן השתן והגעה מהירה אל חדר האמבטיה, אך לעיתים לא בזמן.
- השתנה לעיתים תכופות יותר מאשר בעבר, כגון בלילה, גם כאשר אין דלקת בשלפוחית השתן.
- צורך להשתין לעיתים קרובות, אך ללא הצלחה בזרימת השתן.
- זרם שתן חלש יותר, או תחושת חוסר יכולת לרוקן היטב את השלפוחית.
ברוב המקרים, ניתן לטפל בתסמינים אלו.
כיצד מאבחנים?
יש לתת את הדעת על אבחון מדויק של הבעיה. המצב העיקרי הוא דלקת ביניים בשלפוחית השתן, אשר כוללת בעיקר את שכבות השרירים של השלפוחית.
מצב זה נובע בשל מחסור בחומר רגיל המיוצר על ידי הציפוי הפנימי של השלפוחית ומאפשר כניסת שריר הגורם לגירוי מנגנון אוטואימוני שבו הגוף הופך להיות אלרגי לשריר שלפוחית השתן שלו.
סקירת ההיסטוריה הרפואית
על מנת שההתייעצות עם הרופא תהיה יעילה יותר, יש לספק היסטוריה רפואית טובה. על האישה לערוך רשימת המצבים הרפואיים הכוללים את כל הניתוחים, ההריונות, המחלות, הפציעות והליכים רפואיים שבוצעו, לצד תאריכים משוערים; בעיות בריאות נוכחיות, כגון סוכרת או כל מצב אשר משפיע על היכולת ללכת או לעבור במהירות מישיבה לעמידה; ובעיות רפואיות בעבר ובהווה הקשורות למערכת השתן.
צריכת תרופות בהווה
יש לפרט את כל סוגי התרופות הנצרכות בהווה, כולל מינון, מועד הצריכה והסיבה הרפואית בגינה נצרכות התרופות.
בעיות בשלפוחית השתן עשויות להיקשר עם שימוש בתרופות מסוימות ולכן יש לפרט את כל המרשמים הרפואיים, שימוש בתרופות ללא מרשם, ויטמינים, מינרלים, צמחי מרפא ותוספי מזון אחרים. אם אישה אינה בטוחה כי מרכיב כלשהו נחשב כתרופה, יש לכלול אותו ברשימה.
אפשרויות הטיפול
הטיפולים לבעיות שליטה בשלפוחית השתן מתחילים עם למידה כיצד לשפר את התסמינים, ובדרך כלל כוללים תרגילים. יש נשים הזקוקות לתרופות, בעוד שאחרות עשויות להזדקק לניתוח. הטיפול הטוב ביותר תלוי בסוג וחומרת הבעיה, וכל הטיפולים השונים מסייעים באופן יעיל להתמודדות עם המצב.
בדרך כלל ניתן לטפל בבעיות או בתרופות ספציפיות הנקראות DMSO, אשר מוחדרות לשלפוחית במרווחי זמן קבועים, ותרופה אוראלית חדשה בשם אלמירון, הנצרכת שלוש פעמים ביום.
טיפולים אלו יעילים לתשעים אחוזים מהנשים החוות בעיות של דחיפות במתן השתן והטיפול מציב את עולם הרפואה במצב רחוק מימי העבר, כאשר שני שלישים מהחולות חוו החמרה בתדירות הגבוהה של מתן שתן והפכו לנכות כתוצאה מהמחלה.
עוד בנושא: