החוק לנשים עובדות קובע שאישה אשר חזרה לעבוד לאחר חופשת הלידה רשאית להיעדר ממקום העבודה לשעה אחת בכל יום למשך תקופה של ארבעה חודשים מיום חזרתה לעבודה, וזאת מבלי ששכרה ייפגע וינוכה.
התנאי לכך הוא היותה של האישה עובדת במשרה מלאה. זכאות זו נקראת בשם "שעת הנקה" אך בפועל גם נשים אשר אינן מניקות זכאיות לכך. החוק קובע שגם נשים שהתחילו לעבוד במקום עבודה חדש זכאיות לקבל שעת הנקה בעבודה לאחר לידה. נשים אשר מועסקות בחלקיות משרה אינן זכאיות לקבל שעת הנקה בעבודה.
כאמור, חוק שעת הנקה מקנה לנשים אשר חזרו לעבוד אחרי הלידה להיעדר בכל יום שעה אחת מבלי ששכרן ינוכה בשל כך במשך ארבעת החודשים הראשונים בעבודה (קיימים מקומות עבודה שמאפשרים שעת הנקה למשך שנה שלמה מיום החזרה לעבודה).
החוק אינו מכוון לזכות לתשלום עבור שעה נוספת בכל יום או לתוספת שכר באופן גלובלי, ולכן במידה ונשים לא מנצלות את הזכות לשעת הנקה הן לא זכאיות לתוספת לשכרן.
מי זכאית לשעת הנקה?
ישנם שני קריטריונים לזכות לשעת הנקה (צריך לעמוד רק בקריטריון אחד): קריטריון ראשון הוא שמקבלות הזכאות תהיינה נשים אשר חזרו לעבוד במשרה מלאה למשך תקופה של ארבעה חודשים מהיום בו חזרו לעבוד, מבלי שיהיה קשר לוותק שלהן באותו מקום.
קריטריון שני הוא שמקבלי הזכאות יהיו אישה או גבר אשר מיועדים לנשיאת עוברים על פי חוק הסכמים. זכות זו מתאפשרת רק לאחד משני ההורים על פי הבחירה האישית שלהם וללא החלטה גורפת של החוק.
משך תקופת הזכאות
- זכותן של נשים לקבל שעת הנקה בעבודה לאחר לידה במשך ארבעת החודשים הראשונים מסיום חופשת הלידה ולא מסיום התקופה שבה הן קיבלו דמי לידה מביטוח לאומי (תקופה זו יכולה להיות קצרה יותר מחופשת הלידה). מתוך כך יוצא שאישה בעלת ותק של שנה ומעלה אצל אותו מעסיק תקבל שעת הנקה שתתחיל מסיום 26 שבועות לאחר חופשת הלידה, ולעומתה אישה אשר עובדת אצל אותו מעסיק בתקופה של פחות משנה תקבל שעת הנקה שתתחיל מסיום 14 שבועות לאחר חופשת הלידה.
- כאשר אישה לא חוזרת לעבודה מפני שלקחה חל"ת (חופשה ללא תשלום) היא אינה זכאית לשעת הנקה לאורך כל תקופת הזכאות המקובלת מכיוון שתקופת החל"ת מקבילה לתקופה שבה היא זכאית לשעת הנקה, וארבעת החודשים המדוברים נספרים החל מסיום חופשת הלידה ולא מסיום החל"ת. כאשר התקופה של החל"ת אורכת מעל ארבעה חודשים, האישה לא זכאית כלל לשעת הנקה.
- אישה שחזרה לעבודתה לפני סיום תקופת הלידה המקובלת לפי החוק זכאית לקבל שעת הנקה במשך ארבעת החודשים מאותו יום שבו שבה לעבוד מבלי שייחשבו אותם ימים עד לסיום חופשת הלידה המקובלת.
התנאים לשעת הנקה
כדי שאישה תהיה זכאית לשעת הנקה היא צריכה לעבוד במשרה מלאה בטרם היא יוצאת לחופשת לידה והיא צריכה לחזור שוב לעבוד במשרה מלאה עם סיום החופשה. גם כאשר אישה מתחילה עבודה במקום חדש, ניתנת לה הזכאות לקבל שעת הנקה. על פי חוק עבודת נשים, גם אישה אשר אימצה תינוק זכאית לשעת הנקה.
אוכפים את החוק
כאשר מעסיק אינו מאפשר לאישה לממש את הזכות לשעת הנקה, היא זכאית לקבל פיצוי כספי שלא יהיה מתחת לסכום של שעת עבודה רגילה לכל יום בו המעסיק מנע ממנה לקבל את הזכות. האישה יכולה לגשת לבית הדין לענייני עבודה שבו ייקבעו ההחלטות בנושא.