ציסטה היא שק בעל קרום חריג שעשוי להימצא בכל רקמה או איבר בגוף. הציסטה מלאה בחומר מוצק למחצה או נוזלי, אך ברוב המוחלט של המקרים אין חשש שהציסטות יהפכו לגידול ממאיר. ציסטות בשדיים הן הגידולים השפירים הנפוצים ביותר שישנם, לצד הפיברואדנומה של השד. סך הכול ציסטות בשדיים מופיעות בכחמישים אחוז מהנשים.
מה הם הגורמים לציסטות בשדיים?
מקור הציסטות בשדיים בבלוטות המייצרות את חלב האם וההיווצרות שלהן מושפעת משינויים הורמונליים מסוימים המתרחשים לאורך החיי האישה ובמהלך המחזור החודשי. לא ברור עדיין מה משפיע על הנטייה לפתח ציסטות בשדיים.
מה הם התסמינים של ציסטות בשדיים?
הציסטות הן למעשה גושים קטנים מאוד עד זעירים המלווים ברגישות ובכאבים, בעיקר בתקופה שלפני הווסת. לא תמיד מדובר במבנים עגולים וחלקים הממוקמים באזור מסוים, שכן לעתים מדובר בגושים שאינם סימטריים או חלקים, המופיעים באופן מפוזר על פני השדיים.
הציסטות שכיחות בעיקר בקרב נשים בין גיל ארבעים לגיל שישים ובדרך כלל נעלמות לאחר גיל המעבר (אם האישה מקבלת טיפול הורמונלי תחליפי, ייתכן כי הציסטות ימשיכו להתקיים גם לאחר המנופאוזה).
כיצד מאבחנים ציסטות בשדיים?
על ידי מישוש בלבד, לא ניתן להבחין בין ציסטה לבין גוש סרטני ולכן בכל מקרה שבו אישה חשה בגוש בגודל מסוים בשד, עליה לגשת לבדיקת רופא, עם זאת, גם הרופא המיומן ביותר לא תמיד יוכל לאבחן בוודאות גמורה כי מדובר בציסטה ותו לא ולכן ברוב המקרים תישלח המטופלת לבדיקת אולטרסאונד, ביופסיה או ממוגרפיה.
בגדול חשוב להבחין בין ציסטה פשוטה לבין ציסטה מורכבת. ציסטה מורכבת היא ציסטה שהמעטפת שלה עבה מהרגיל, ציסטה שהתוכן שלה עכור מהרגיל או ציסטה בעלת מחיצות פנימיות. ציסטה כזו מחייבת להישאר במעקב או לבצע שאיבה לצורך ביופסיה, שכן במקרים חריגים ונדירים מאוד מתברר כי מדובר בגידול ממאיר. ציסטה פשוטה לעומת זאת היא שקיק עדין המכיל נוזל שקוף, שלא מצריכה טיפול.
ישנן נשים בעלות שד פיברוציסטי, כלומר שד המאופיין בגושים רבים מאוד באופן שגרתי. מצב זה אמנם לא מסוכן לכשעצמו, אך הוא בהחלט יכול להוביל לקושי בזיהוי של גידול סרטני. אי לכך, נשים בעלות שד פיברוציסטי, צריכות לבדוק את עצמן באופן שגרתי ולהיות ערות לשינויים מסוימים שעשויים להתרחש מחודש לחודש. את הבדיקה יש לבצע במועד קבוע, שכן במהלך החודש ייתכנו שינויים מסוימים במבנה השד כתוצאה מגורמים הורמונליים בעיקר, הקשורים למחזור החודשי.
כיצד מטפלים בציסטות בשדיים?
בציסטות בשדיים אין צורך לטפל, שכן אין חשש משמעותי שהציסטות יהפכו לגידולים ממאירים. עם זאת, במקרים בהם הציסטה גדולה מאוד ומפריעה לתפקוד היומיומי, קיימת אפשרות לנקז אותה על ידי החדרת מחט ושאיבת הנוזל הפנימי מהציסטה. יש לציין כי במקרים מסוימים הציסטות נעלמות מאליהן גם ללא טיפול.