החדשות הטובות לגבי פטרת הן כי היא אינה מעידה על מחלת מין. החדשות הפחות טובות הן כי אם היא מתרחשת בתחילת ההיריון, ומתלוות אליה תופעות מטרידות כגון נפיחות וגרוד, ניתן להקל עליה רק באמצעות שמירת היגיינה ורחצה, ולהמתין בסבלנות עד לסיום השליש הראשון להיריון, לפני קבלת הטיפול המתאים.
רוב הנשים חוות מידי פעם התקפי זיהום נפוץ המכונה פטרת הנרתיק. המצב גורם לגירוד, גירוי ונפיחות האזור מסביב לנרתיק, ומלווים לעיתים בהפרשות לבנות. פטרת הנרתיק היא מצב שאינו מזיק אך עשוי להיות לא נוח ועלול לשוב. מצב זה ידוע כפטרייה חוזרת ונשנית.
הגורמים לפטרת
פטרת היא זיהום שמרים, והיא נגרמת בדרך כלל באמצעות מצב הנקרא קנדידה אלביקנס. נשים רבות סובלות ממצב זה מבלי לחוות תסמינים כלשהם. הורמונים בהפרשות הנרתיק וחיידקים "ידידותיים" בנרתיק שומרים את הפטרייה תחת שליטה. בעיות מתעוררות כאשר האיזון הטבעי בנרתיק מופר והקנדידה מתרבה.
זיהומים פטרייתיים בנרתיק עלולים להתרחש אף כתוצאה מפגיעה בנרתיק הפנימי, כגון לאחר כימותרפיה. בנוסף, נשים עם מערכת חיסונית חלשה, מפתחות זיהומים פטרייתיים בנרתיק בתדירות גבוהה יותר מאשר נשים עם חוסן גופני נורמאלי.
מצבים אחרים אשר עלולים להשפיע על התפתחות זיהומים פטרייתיים כוללים סוכרת, הריון ושימוש בגלולות למניעת הריון. השימוש בשטיפות או תרסיסי היגיינה מבושמים בנרתיק עלולים אף הם להגביר את הסיכון לפיתוח זיהום.
סוגים מרכזיים של פטרת
פטרת בכף הרגל, פטרת בנרתיק, בעור, בציפורן, ועוד סוגים שונים של פטרת זיהומית, עלולה להתרחש במספר מקומות בגוף.
פטרת בכף הרגל – פטריות מסוימות משגשגות באזור חם ולח בין האצבעות. הן גורמות לגירוד, ועור מתקלף או מתפצל.
פטרת וגינלית – יכולה להשפיע על אזור המפשעה, ויוצרת זיהום פטרייתי מגרד בעור, בדרך כלל מקבלות נשים פטרת זו כתוצאה מזיהום או מהידבקות בעת מגע מיני.
גזזת – זהו זיהום פטרייתי המשפע בדרך כלל על העור והקרקפת. הוא מתחיל כגירוי אדמדם מגרד ומתבטא בפריחת קשקשים. לאורך הזמן הוא גדל ויוצר טבעת אדומה.
פטרת ציפורניים – זהו זיהום פטרייתי נפוץ מאוד של הציפורן. הוא מתחיל בדרך כלל ככתם בהיר קטן על הציפורן. בהמשך הוא מתפשט עמוק יותר, משנה את הצורה והצבע של הציפורן, והיא הופכת לעבה ושבירה יותר. בדרך כלל פטרת זו כואבת והמצב חוזר ונשנה.
פטרת אלביקנס – קנדידה אלביקנס היא פטריה ספציפית אשר יכולה להדביק את הפה, הנרתיק, הבטן ודרכי השתן.
זיהום פטרייתי בהנקה – זהו זיהום שכיח ובלתי מזיק המצוי בפי התינוק ויכול להשפיע על הפטמות במהלך ההנקה. התינוק עלול להעביר את הזיהום אל האם ולכן חשוב לפנות לקבלת טיפול לאם ולתינוק בו בזמן, אחרת הזיהום יעבור ביניהם שוב ושוב מבלי שיתרפא.
פטרת בידיים – זוהי פטרייה המשפיעה על הידיים וכפות הידיים. בדרך כלל היא מופיעה על האצבעות. חלק מהתסמינים הנפוצים הם קשקשים על העור; גרוד וצריבה באזור הנגוע ודלקת.
מהם תסמיני הפטרת?
התסמין השכיח ביותר של פטרת בנרתיק הוא גירוד באזור הנרתיק. תסמינים אחרים כוללים:
- צריבה.
- כאב.
- כאב במהלך קיום יחסי מין ובמתן שתן.
- הפרשות מהנרתיק המתבטאות בשחרור הפרשות חסרות ריח, בעלות מראה לבנבן ומרקם עבה.
טיפול בפטרת
קיימים היום טיפולים זמינים לטיפול בפטרת אצל נשים, הניתנים להשגה ללא מרשם רופא, כגון טבליות אגיסטן לטיפול מקומי, אך נשים בהריון צריכות להתייעץ עם הרופא לפני טיפול בדלקת פטרייתית.
שמירת היגיינה מקומית מסייעת אף היא לריפוי הפטרייה ומניעת זיהום חוזר. בנוסף, מומלץ להימנע או להפחית אכילת ממתקים ופחמימות פשוטות כגון עוגות. במקרים חמורים, ואם הפטרת מתרחשת בתקופת ההיריון, ונקבע טיפול באנטיביוטיקה, יש לצרוך תוספים פרוביוטיים לשם חיזוק קבוצת ה'חיידקים הטובים'.
פטרת בנרתיק יכולה להיות מטופלת בדרך כלל בקלות עם כדורים או טיפול אנטי פטרייתי המוחדר לתוך הנרתיק. קרמים נגד פטרת זמינים וניתן להחילם על העור סביב הנרתיק על מנת להקל על כאב וגירוד.
תרופות נגד פטרת זמינות באמצעות מרשמים מהרופא או בבית המרקחת. הטיפול התרופתי עובד היטב עבור רוב הנשים והפטרת בנרתיק מתרפאת בדרך כלל בתוך מספר ימים.
יחד עם זאת, יתכן מצב של פטרייה חוזרת ונשנית, כארבעה התקפים או יותר בשנה, ואחת למאה נשים סובלת מפטרייה באופן קבוע. במקרים אלו, קיים צורך בטיפולים ארוכים יותר, הניתנים לתקופה של עד חצי שנה.