תסמונת הפה השורף (BMS) היא מצב שפיר המתבטא בצריבת הפה בהיעדר כל ממצא ברור בבדיקות דם שגרתיות. תסמונת זו פוגעת בסביבות שני אחוזים מהאוכלוסייה, כשנשים נוטות להיות מאובחנות עם הבעיה פי שבע מאשר גברים.
נשים נוטות לחלות בתסמונת זו בגיל הבלות, למרות שגם גברים בגיל המעבר עשויים להיות מושפעים ממנה. בקרב רוב החולים, תחושת הצריבה מתרחשת על קצה הלשון או בצידיה, בחלק העליון של הלשון, החיך, ועל פני השטח הפנימי של השפתיים, למרות שהתבנית משתנה ותחושת הצריבה עלולה להתרחש בכל מקום בפה.
מאפייני תסמונת הפה השורף
אדם עם תסמונת זו עשוי לחוות תחושת צריבה או יובש ופחות הנאה מהמזון. מזונות חמים מלווים בטעם חמוץ, מריר או מתכתי. חלק מהחולים עשויים לדווח גם על תחושת "זחילה" בפה. בהתחלה התסמינים הדרגתיים ואינם נובעים מגורם או גירוי ידוע, אך שלושה דפוסים קליניים מאופיינים היטב:
תחושת צריבה קלה או חמורה עם היקיצה בבוקר – והתגברות תחושת הצריבה עם התקדמות היום. עד הערב, התסמינים מחמירים.
תסמינים רציפים – מתרחשים לאורך כל היום מזמן היקיצה.
תסמינים לסירוגין – כשבמשך מספר ימים התסמינים עשויים להיעלם, ואז להופיע שוב.
מה גורם לתסמונת הפה השורף?
אף אחד אינו יודע באמת מה גורם לתסמונת זו, אך מדענים מאמינים שזהו סוג של כאב נוירופתי. כלומר, סיבי עצב בפה מתפקדים באופן חריג ומשדרים על כאב למרות שלא קיים גירוי מכאיב. חלק מהמדענים סבורים כי העצבים בפה האחראים על תחושת הכאב מגורים בקלות.
הגורמים התורמים עשויים לכלול את גיל המעבר, אירועי חיים מורכבים, כגון אבדן מקום עבודה, או מוות בן משפחה או בן זוג, הפרעות פסיכיאטריות, כגון חרדה, דיכאון, או הפרעת דחק פוסט טראומטית, תסמונת פיברומיאלגיה, ועייפות כרונית. חלק מהחולים מדווחים אף על בעיות שינה.
תסמינים – מטופלים מדווחים במקרים רבים על תסמינים כגון כאבי ראש, עייפות, כאבי כתף, כאבי גב, תסמונת מעי רגיז, צריבת העור באזור אברי המין, התקפי פאניקה, דופק לב מואץ וצלצולים באוזניים.
אבחון תסמונת הפה השורף
קיימים מצבים דלקתיים אוראליים רבים העלולים לגרום לתחושות צריבה בפה כגון ליכן פלנוס וזיהומי שמרים, במיוחד כשמרכיבים שיניים תותבות. אם המטופל סובל ממצבים אלו בשילוב עם תסמיני צריבה, הטיפול יהיה היפטרות מתסמיני הצריבה, ואז לא ייקבע אבחון של תסמונת הפה השורף.
חשוב שרופא מיומן או מומחה במצבי פה ישלול את כל הגורמים האפשריים האחרים לתסמיני הצריבה או חוסר הנוחות שעשויים לכלול מחלות ברירית הפה, דלקות ומצבים פתולוגיים בשיניים.
טיפול בתסמונת הפה השורף
לא קיימת תרופה למצב זה. את הרוב הגדול של תסמיני חוסר הנוחות ניתן להקל באמצעות מגוון תרופות, שרבות מהן משמשות לטיפול בחרדה, דיכאון והפרעות נוירולוגיות אחרות, אך במינונים נמוכים. התרופות מסייעות להפחתת פעילות סיבי העצב.
היות ובמקרים רבים התסמינים גורמים לבעיות שינה וחרדה, תרופות אלו מסייעות לשיפור השינה והפחתת החרדה. ניתן לקחת אותן לבד או בשילוב על מנת להשיג את התועלת הרצויה. התרופות כוללות שטיפת פה או גלולות, ואחרות כוללות אלטרול.
תופעות לוואי של התרופות
התרופות עשויות לגרום לנמנום ותחושות יובש בפה, אך לוקחים אותן בדרך כלל בלילה והן מסייעות לשינה. יחד עם זאת, יש להיזהר היות והן עשויות לגרום לסיכון נפילה, במיוחד אם לוקחים תרופות אחרות עם תופעות לוואי זהות.
יש להימנע משתיית אלכוהול או נהיגה לאחר נטילת התרופות. מוצרים ללא מרשם כגון חומצה אלפא ליפואית שימושיות אף הן וכן קפסאיצין מקומי.
גישות טיפול אלטרנטיביות
היות ותסמונת הפה השורף היא בעיה כרונית, גישות שאינן תרופתיות ניתנות לשימוש לבד או בנוסף לטיפולים התרופתיים לשם השגת תוצאות יעילות. גישות אלו כוללות הרפיית מתחים, מדיטציה, יוגה, פעילות גופנית, פסיכותרפיה וטיפול קוגניטיבי התנהגותי.
אם מתח, חרדה או דיכאון תורמים לתסמונת הפה השורף, שימוש קבוע בשיטות אלו או ייעוץ פסיכולוגי על בסיס קבוע מסייעים להפחתת התופעות ומאפשרים נטילת תרופות במינונים נמוכים. כל טיפול בתסמונת זו עשוי להימשך מספר שבועות או אפילו חודשים טרם השגת רוב היתרונות.