חיידק הסלמונלה

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

חיידק הסלמונלה

חיידק הסלמונלהסלמונלה היא משפחה של חיידקים שמונה למעלה מאלפיים מינים שונים. חלק מהמינים עלולים לגרום למחלות שונות בבני אדם ובבעלי חיים כשלרוב מדובר על מחלות שהביטוי העיקרי שלהן הוא במערכת העיכול.

למעשה, רק כעשרה אחוז מזנים של חיידקי הסלמונלה יכולים לגרום למחלות בבני אדם שלא נחשבות לחמורות במיוחד ואף אינן מצריכות טיפולים מיוחדים כפי שנפרט בהמשך.

החיידק עובר לאדם באמצעות מזון מזוהם ופולש לאנטרוציטים שבמעי הדק. נכון לכתיבת שורות אלה מדובר על החיידקים שגורמים לרוב מקרי הזיהומים החיידקים במערכת העיכול בבני האדם ובאופן כללי סלמונלה היא אחד מהזיהומים הנפוצים ביותר שפוגעים במערכת העיכול. המקור לשם של החיידק הוא בשמו של החוקר שגילה אותו לראשונה בשנת 1885 – דניאל סלמון.

מה הם הגורמים לזיהום של סלמונלה?

המקור המרכזי לזיהום של סלמונלה הוא מוצרי עופות כשבכלל זה יש להזכיר את בשר העוף והן את הביצים. כך למשל הזיהום של הביצה יכול להתרחש באופן חיצוני בעקבות הפרשות מערכת העיכול של התרנגולת, אך במקרים מסוימים הוא יכול להיות ממקור פנימי ולזהם את הביצה עוד כשהיא בשחלה של התרנגולת. כמו כן, החיידק יכול לעבור מאדם חולה לאדם בריא באמצעות מגע בין פיו של האדם הבריא לצואה של האדם החולה.

החיידק יכול לגרום לזיהום בקרב כל בני האדם בכל גיל שהוא אך ישנן שלוש קבוצות אוכלוסייה שנמצאות בסיכון מוגבר לסבול ממנו: ילדים קטנים, קשישים ואנשים בעלי מערכת חיסונית חלשה כמו למשל חולי איידס או חולים שנוטלים תרופות לדיכוי מערכת החיסון מסיבות שונות.

מה הם התסמינים של זיהום סלמונלה?

את המחלות שגורם זיהום של סלמונלה נהוג לחלק לשני סוגים שנבדלים זה מזה באופן משמעותי להלן:

זיהום שמקורו בסלמונלה אך שאינו טיפוס הבטן

התסמינים של מחלה זו מופיעים בין שמונה לשבעים ושתיים שעות מרגע ההדבקה. בין היתר כוללים התסמינים בחילות והקאות, שלשולים שעלולים להיות דמיים, כאבי בטן, חום גבוה עד ארבעים מעלות (מאפיין חצי מהמקרים), רגישות בטנית ועוד. התסמינים בסוג זה של מחלה נמשכים בין שלושה ימים לשבוע אחד בלבד ובדרך כלל חולפים באופן הדרגתי גם ללא טיפול.

עם זאת, במקרים מסוימים החיידק יכול לנדוד בזרם הדם ולגרום לתסמינים באזורים שמחוץ למערכת העיכול כמו למשל דלקת קרום המוח, זיהום בעצמות, זיהום של הדם ועוד. סך הכול לאחר היעלמות התסמינים החולה ממשיך להפריש את החיידקים בצואה במשך מספר חודשים.

טיפוס הבטן

מחלה זו נחשבת כיום לנדירה ביותר. היא באה לידי ביטוי בזיהום מפושט שיכול לפגוע בטחול, בכבד, בבלוטות הלימפה ועוד. הסיבוכים של טיפוס הבטן כוללים נקב במעי, דימום ממערכת העיכול, אנצפלופתיה, פרכוסים ועוד.

כיצד מאבחנים את המחלה?

אבחון של זיהום שמקורו בחיידק הסלמונלה מבוצע על ידי בדיקה תרבית צואה כשבהתאם לצורך ניתן לבצע בדיקות נוספות כמו למשל בדיקת דם שבה מנסים לאתר נוגדנים לחלבונים מסוימים בחיידק, בדיקת תרבית ממח העצם כאשר ישנו חשד לזיהום בעצמות ועוד.

חשוב לציין, כי מאחר ולמחלה אין תסמינים ייחודיים, הרי שאין די בבדיקה קלינית בשביל לקבוע בוודאות מוחלטת כי החולה סובל מזיהום של סלמונלה.

כיצד מטפלים בסלמונלה?

הטיפול המרכזי שניתן לסובלים מסלמונלה בישראל מושתת על אספקה נאותה של נוזלים ומלחים על מנת לפצות על החסר שנוצר בעקבות הזיהום. למעט במקרים חריגים בלבד אין צורך לעשות שימוש באנטיביוטיקה על מנת לטפל בחיידק, אלא אם כן מדובר בשלשול חמור במיוחד, במחלה שמצריכה אשפוז בבית חולים ועוד.

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

בריאות האישה: פוריות, הריון, רפואת נשים

הפורטל המוביל לבריאות האישה: פוריות, הריון, רפואת נשים. פורטל המקום שבו תקבלי את כל המידע והעדכונים העכשווים בנושאי: נשים, תזונה, אסתטיקה, גיל ההתבגרות, גיל המעבר,גיל הזהב, רפואה ועוד מגוון רחב של נושאים.